Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Επιστημονική Ημερίδα "Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας - Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης"


Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 16:00,
Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

Πρόγραμμα ημερίδας:
16:00 – 16:15
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ

16:15 - 16:45
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων, Δήμαρχος Γορτυνίας.

16:45 - 17:30
"ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ" (Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

17:30- 18:00
"ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ» Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

18:00- 19.30
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας –Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης" (Προβλήματα και Κατευθύνσεις Ανάπτυξης, Ζητήματα
Ειδικών Όρων Δόμησης, Προοπτικές ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης, Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας). Συμμετέχοντες: ΕΜΠ, Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ Πελοποννήσου, Εκπρόσωποι τοπικών Φορέων.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

"Με τη δύναμη του νερού" στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, με τίτλο «Με τη δύναμη του νερού!», στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», αλλά και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.





Οι εικόνες είναι από το μεσημέρι της Κυριακής 22/5/2016, όπου έγινε παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, της χορευτικής ομάδας Δημητσάνας και σπιτικό φαγητό από τον Αγροτουριστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δημητσάνας.
Συγχαρητήρια σε όλους!

 


Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η διεξαγωγή του 8ου Ολύμπιου Δρόμου-αποτελέσματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες διεξήχθη με επιτυχία ο 8ος Ολύμπιος Δρόμος που διοργάνωσε ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Υπεραποστάσεων «ΑΕΘΛΙΟΣ» σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς στις 20 & 21 Μαΐου 2016 με αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο Νεμέας την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, ώρα 14:30 και τερματισμό στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 18:30
Η συνολική απόσταση διαδρομής του αγώνα ήταν 180 χλμ και η διάρκεια 28 ώρες χωρίς διακοπή. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Αγώνας Δρόμου 62 χλμ, με κοινή αφετηρία που ακολούθησε τη διαδρομή από το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας έως το Λεβίδι και είχε διάρκεια μέχρι 10 ώρες.
Οι αθλητές που έλαβαν μέρος και στις δύο διαδρομές ξεπέρασαν τους διακόσιους και ήταν από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»-Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ήρωες της Κύπρου

και Ιστορική αναδρομή στις  Αρχαίες πόλεις  της.

Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν ευρέθηκε για να την ιξιλείψη, κανένας γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου, η Ρωμιοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψη.
(Είναι στίχοι του εθνικού βάρδου της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη).




Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας,
εκ της Θεογενούς  Αρκαδίας ορμώμενος.
Μέλος του Φ. Σ. «Παρνασσός»

(O 10ος   βασιλιάς της αρχαίας Αρκαδίας και μετέπειτα   ιδρυτής και βασιλιάς της Πάφου της Κύπρου, ήταν ο  Αγαπήνορας «αυτός που εκτιμά την ανδρεία».  (Αγαπήνωρ =  αγαπώ + ἠνορέη (ανδρεία). Πρώτοι λοιπόν άποικοι της «Νήσου της Αφροδίτης» μετά την άλωση της Τροίας, ήσαν οι Αρκάδες  όπως αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας (Ελλάδος περιήγησις VIII 2):     
«Αγαπήνωρ δε ο Αγκαίου του Λυκούργου μετά Έχεμον βασιλεύσας ες Τροίαν ηγήσατο Αρκάσιν. Ιλίου δε αλούσης ο τοις Έλλησι κατά τον πλουν τον οίκαδε επιγενόμενος χειμών Αγαπήνορα και το Αρκάδων ναυτικόν κατήνεγκεν ες Κύπρον, και Πάφου τε Αγαπήνωρ εγένετο οικιστής και της Αφροδίτης κατεσκευάσατο εν Παλαιπάφω το ιερόν»).

Ο αείποτε υπέρ πάντων αγών της Κύπρου

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας στις 21-22 Μαΐου 2016






Ο 8ος Ολύμπιος Δρόμος μέσα από την Γορτυνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Υπεραποστάσεων «ΑΕΘΛΙΟΣ» σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς  διοργανώνει τον 8ο Ολύμπιο Δρόμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 & 21 Μαΐου 2016 με αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο Νεμέας την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, ώρα 14:30 και τερματισμό στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 18:30.
Συνολική απόσταση διαδρομής αγώνα 180 χλμ, διάρκεια 28 ώρες, χωρίς διακοπή.
Παράλληλα διοργανώνεται  Αγώνας Δρόμου 62 χλμ, με κοινή αφετηρία
που θα ακολουθήσει τη διαδρομή από το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας έως το Λεβίδι και θα έχει διάρκεια όχι περισσότερο από 10 ώρες.
Η διοργάνωση του Ολύμπιου Δρόμου 2016, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) αφού οι αθλητές θα διατρέξουν ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής μέσα στα όρια της Γορτυνίας.
Οι αθλητές θα διέλθουν την νύκτα της Παρασκευής και το πρωί του  Σαββάτου από τα εξής σημεία: Βυτίνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Περδικονέρι, Τρόπαια, Δόξα, Καλλιάνι, Καστράκι, Κοκλαμάς με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία. Στα χωριά που αναφέρθηκαν θα λειτουργήσουν σταθμοί ανεφοδιασμού των αθλητών. Ο αγώνας θα είναι συνεχής χωρίς διακοπή την νύκτα. Ο πρώτος αθλητής αναμένεται στην Βυτίνα περίπου ώρα 21:45.
Έχουν δηλώσει την συμμετοχή τους 130 αθλητές από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης.
Καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της Γορτυνίας να υποδεχτούν με θέρμη τους αθλητές, να τους χειροκροτήσουν για τον άθλο τους γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της όμορφης περιοχής μας στον τόπο τους.
Ο Ολύμπιος Δρόμος είναι ένας μοντέρνος άθλος στα ίχνη του μύθου του Αέθλιου που υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας στην περιοχή της Ολυμπίας. Ήταν γιός του Δία και της Πρωτογένειας. Μετά τον Ηρακλή, αναφέρεται ότι ο Αέθλιος ήταν ο προστάτης των αγώνων της Ολυμπίας.
Από το όνομά του προέρχονται οι λέξεις αθλητής, άθλος … για να καθορίσουν για πάντα την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τις φυσικές του δυνάμεις.


Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ξεκίνησαν την λειτουργία τους οι Ιαματικές Πηγές Ηραίας για την θερινή περίοδο 2016

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας(ΔΗΚΕΓ) που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου των Ιαματικών Πηγών Ηραίας στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, ανακοινώνει ότι το Υδροθεραπευτήριο ξεκίνησε την λειτουργία του για την φετινή περίοδο την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.



Το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου 2016, στο χώρο του Υδροθεραπευτηρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αγιασμό  για την έναρξη της νέας περιόδου.

Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Λυσσαρέα Γορτυνίας


Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στο χωριό Λυσσαρέα Γορτυνίας, έγιναν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους της Γορτυνίας από εθελοντική ομάδα ιατρών πολλών ειδικοτήτων.
Αυτή η κοινωνική δράση πραγματοποιήθηκε  με την συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΓ),  της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου, του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου και του Κέντρου Ημέρας Αμάλθεια Τρίπολης.
Πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά προσήλθαν στο χώρο των εξετάσεων, ειδικά οι ηλικιωμένοι που δεν μετακινούνται εύκολα προς τα Κέντρα Υγείας.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

"Μάη μου με τα λουλούδια....."

Μέρες του Μάη........ 
κι αρκεί ένας μικρός περίπατος 
στις πλαγιές και στις ανηφοριές μέσα στην ανθισμένη φύση 
για να αποτυπωθούν εικόνες, πολύχρωμες και όμορφες! 
"Άνοιξαν τα δέντρα ούλα....!"
Ακόμα και τα πουρνάρια, τα σφεντάμια και οι γλατζινιές !
Έτοιμο και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι...
λίγο καθυστερημένα......αλλά το χρωστούσαμε στον Μάη

Στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας





Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Έναρξη λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών Ηραίας για την θερινή περίοδο 2016

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας(ΔΗΚΕΓ) που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου των Ιαματικών Πηγών Ηραίας στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, ανακοινώνει ότι το Υδροθεραπευτήριο ξεκινά την λειτουργία του για την περίοδο 2016 από την Δευτέρα 16 Μαΐου.

Το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου 2016, ώρα 8.00, θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού για την έναρξη της φετινής περιόδου. Θα παραβρίσκεται ομάδα εθελοντών γιατρών, η οποία το πρωί της ίδιας μέρας  θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις προς τους δημότες της Γορτυνίας, στο χωριό Λυσσαρέα. 

Το Υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Πηγών Ηραίας προσφέρει στους επισκέπτες:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΑΡΙΣΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ.
Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για: αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς, παθήσεις ήπατος και χολής.
Από πέρσι λειτουργεί με μειωμένο αντίτιμο. Στις προσφερόμενες υπηρεσίες φέτος προστίθενται και οι υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή.
Οι σύλλογοι και τα εκδρομικά γκρουπ που θέλουν να επισκεφτούν  τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας πρέπει να ενημερώνουν το Υδροθεραπευτήριο και να κλείνουν ραντεβού.
Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχείο δύο αστέρων, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβερνάκια.
Για διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας επισκεφτείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό του Δήμου Γορτυνίας: www.discovergortynia.gr

Πληροφορίες τηλ. 2797022700

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Λυσσαρέα Γορτυνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από ομάδα εθελοντών ιατρών στην Λυσσαρέα Γορτυνίας

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016  ιατρική ομάδα πολλών ειδικοτήτων θα βρίσκεται στο χωριό Λυσσαρέα Γορτυνίας και θα προσφέρει δωρεάν εξέταση στους κατοίκους.

Την ιατρική ομάδα αποτελούν:
-Παθολόγος-Τρουπής Γεώργιος, Καθηγητής Ανατομίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
-Παθολόγος- Διαβητολόγος-Τούντας   Νικόλαος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
-Ορθοπαιδικός -Μέγας Παναγιώτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
-Χειρουργός- Τρουπής Θεόδωρος, Επικ. Καθηγητής  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
-Καρδιολόγοι- Μπουρνάς Απόστολος
                         Μητρόπουλος  Παναγιώτης 
                         Παναγοπούλου  Βίκυ
-Ψυχίατρος-Κουτσανδρέας Ιωάννης
-Ψυχολόγος-Κωνσταντίνου  Κωνσταντίνα
-Γενικός ιατρός- Μάντης Αντώνης
-Οδοντίατρος-Μητρόπουλος Παναγιώτης
-Νοσηλευτές-Καλαμπόγια Κατερίνα
                       Μπαχούμη Θεώνη
-Ειδική Αγωγή-Μπάρκα Ιωάννα
-Γραμματεία-Παπασταύρου  Ρωξάνη

Αυτή η κοινωνική δράση, διοργανώνεται και πραγματοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΓ), της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου, του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου και του Κέντρου Ημέρας Αμάλθεια Τρίπολης.
Ώρα έναρξης των εξετάσεων: 9:00 π.μ.
Παρακαλούνται οι δημότες και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, να επικοινωνούν με τα γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς  Επιχείρησης  Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, στο τηλέφωνο: 2797022700.