Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Αύγουστος 2020-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικά αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια

Στο πνεύμα των ημερών και στο κλίμα της Αποκριάς είναι τα δυο μωραϊτικα αποκριάτικα τραγούδια που ακολουθούν, έτσι ....για να ευθυμήσουμε μέσα στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε. Πάνω απ' όλα,  είναι αναγκαίο, να φροντίζουμε τη ψυχούλα μας. Η βασικότερη πηγή "τροφοδότησης" της ψυχής είναι ο πολιτισμός. Και το φυσικό περιβάλλον βέβαια.
Τα παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς είναι στο πνεύμα του Αριστοφάνη και του Διονύσου και αγαπημένο θέμα τους είναι οι γέροι, οι γριές και γενικά τα γηρατειά, θέλοντας ίσως να τα "ξορκίσουν" γιατί κανείς δεν τα γλυτώνει.
Το πρώτο τραγούδι "Πως χορεύουν οι γριές" τραγουδά ο Χρ. Πανούτσος.Το δεύτερο τραγούδι "Ο γερο-ζηλιάρης" τραγουδά ο Χρ. Κοντόπουλος σε μια ηχογράφηση περίπου 65 χρόνων.
2/3/2011. Ας προσθέσουμε άλλο ένα μωραϊτικο τραγούδι στο πνεύμα της Αποκριάς που
  σατιρίζει τον έρωτα και τα καμώματα του. "Η Μαριώ η μαυρομάτα"  τραγουδάει ο Χρ.Κοντόπουλος σε παλιά ηχογράφηση περίπου 65 χρόνων.


          

5/3/2011. Το σκωπτικό τραγούδι του έρωτα "Ανέβηκα στη πιπεριά", έτσι όπως το τραγουδούσαν στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας στα γλέντια τις Απόκρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τραγούδια τέτοιου είδους δηλ. σκωπτικά, περιπαικτικά έλεγαν ακόμα και στους γάμους ή αρρεβώνες την κατάλληλη όμως στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου