(Γορτυνία Αρκαδίας)
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: www.kokkinorachi.gr όπου υπάρχουν κι άλλες παραδοσιακές συνταγές.
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό
Αλάτι λίγο
Νερό όσο πάρει ΄
Μυτζήθρα μπόλικη
Βούτυρο ή λάδι
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και νερό σιγά-σιγά ζυμώνοντας έτσι ώστε να πετύχουμε μια σκληρή ζύμη αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε λίγο τη ζύμη σκεπασμένη. Κατόπιν πρέπει να την πλάσουμε σε μακαρόνια. Υπάρχουν δύο τρόποι.
Ο πρώτος είναι ο παραδοσιακός, των γιαγιάδων μας, που έβαζαν τη ζύμη στο πλαστήρι και με τα δύο χέρια πλάθοντας την άκρη της σχημάτιζαν ένα συνεχές κορδόνι ζύμης το οποίο έπεφτε μέσα στο σκαφίδι ενώ συγχρόνως έριχναν αλεύρι στο σημείο εκείνο για να έχουν επιτυχημένο αποτέλεσμα.
(Φωτο: 1983.Κοκκινοράχη Γορτυνίας. Πλάσιμο μακαρονιών στο πλαστήρι)
(Φωτο: 1983.Κοκκινοράχη Γορτυνίας. Πλάσιμο μακαρονιών στο πλαστήρι)

Πασπαλίζουμε το πιάτο με τριμμένη μυτζήθρα, στη συνέχεια βάζουμε μακαρόνια και συνεχίζουμε εναλλάξ για 2-3 στρώσεις. Στο τέλος πασπαλίζουμε με μυτζήθρα. Σ’ ένα κατσαρόλι ή τηγάνι βάζουμε το βούτυρο το αφήνουμε αρκετά στη φωτιά και κατόπιν «καίμε» τα μακαρόνια. Οι γιαγιάδες μας ζέσταιναν το βούτυρο τόσο πολύ που ήταν θορυβώδες το «κάψιμο» γι’ αυτό τα έλεγαν και τσιγαριστά.
Η μυτζήθρα που ρίχνουμε από πάνω, πριν το τσιγάρισμα παίρνει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα. Η συνταγή αυτή έχει πολύ απλά υλικά αλλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο προετοιμασίας. Είναι όμως τόσο νόστιμη!
Το φαγητό αυτό το έτρωγαν το βράδυ των Αποκριών (Της Τυρινής) πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή και το βράδυ στις 14 Νοέμβρη (Αγίου Φιλίππου) που απόκρευαν για τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Το φαγητό αυτό το έτρωγαν το βράδυ των Αποκριών (Της Τυρινής) πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή και το βράδυ στις 14 Νοέμβρη (Αγίου Φιλίππου) που απόκρευαν για τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου