Ο Φωτάκος αναφέρει στο έργο του “Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών”:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ούτος κατήγετο απο το χωρίον Βερβίτσα. Προ της επαναστάσεως ενεργούσεν υπέρ αυτής, και μετὰ
ταύτα υπηρέτησε στρατιωτικώς, ευρεθείς κατ᾿ αρχάς εις τας μάχας του Λάλα, και κατόπιν αφού
εσκορπίσθησαν εκείθεν και οι Λαλαίοι έφυγον εις Πάτρας, ήλθεν εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς με τους υπ᾿ αυτόν στρατιώτας όπου έμεινε μέχρι της αλώσεως της.
Μετά δε ταύτα ο στρατηγός Κανέλος Δεληγιάννης τον διώρισεν υπασπιστήν του. Επί δε της πολιορκίας των Πατρῶν και κατά την μάχην της 9 Μαρτίου παρευρέθη και αυτός, και μετά ταύτα, όταν ο στρατηγός Κανέλος επέρασεν εις Μεσολόγγιον προς βοήθειαν των αδελφών Μεσολογγιτῶν, παρηκολούθησε τον στρατηγόν του τούτον, τον οποίον δεν αφήκε μέχρι τέλους του αγώνος.
ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΙ
Ούτοι οι δύω αδελφοί, Γιαννάκης καὶ Ανάστος ονομαζόμενοι, κατήγοντο απὸ το χωρίον Βιζύτσι, καθ᾿
όλον δε τον αγώνα υπηρέτησαν στρατιωτικώς.
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ
Ανήκεν εις την μονήν της Αγίας Μαρίνας, κειμένης κατά την Βαρβίτσαν της Άκοβας. Πάντοτε παρηκολούθει τον κανέλον Δεληγιάννην ευρισκόμενος μαζύ με τους στρατιώτας. Υπήγεν εις το Μεσολόγγιον και αλλού εις πολλάς μάχας, ως και εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς. Έγινε δε γνωστός υπό το όνομα Φλεσάκος, δηλαδή μικρότερος του Αρχιμανδρίτου Δικαίου Φλέσα. Εις τας μάχας πάντοτε εκράτει εις τας χείρας του την εικόνα της Παναγίας και επήγαινεν εμπρός. Εις τας Πάτρας δε κατά την περίφημον μάχην της 9 Μαρτίου οι Τούρκοι εκυνήγησαν και αυτόν, όστις καταδιωκόμενος έρριψε την εικόνα εντός μιας βάτου, και είπεν εις αυτήν, ότι αν δεν δυναμώση τους Έλληνας να νικήσουν τους Τούρκους δεν την παίρνει πάλιν, ειπών “πήγαινε και συ με τους Τούρκους”. Εντός ολίγου οι Έλληνες ενίκησαν, και τούτο εθεωρήθη υπό των στρατιωτών ως θαύμα της Παναγίας”.
Ο δε Τ. Κανδηλώρος στο έργο του “Η Γορτυνία”, έκδοση 1898. αναφέρει:
“...Εκ Βερβίτσης ο Γριβόγιαννης, ο Σπύρος Κεκές, ο Στασ. Στασινόπουλος, ο Δ. Κουντάνης, ο Γ. Σαρρής και Αναγν. Παπαδόπουλος. Προσέτι ο ιερομόναχος Καλλίνικος Κουλουράς, ο φέρων ανά τα στρατόπεδα και την εικόνα της Αγίας Μαρίνας, δι ής εφυγάδευε τους Τούρκους. Εκ Βυζικίου οι προεστοί Ανάστος και Γιαννάκος Στασινόπουλος, ο δε διαθέσας, κατ’ επίσημον βεβαίωσιν, και πολλά εξ ιδίων χρήματα.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου