Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Καθιέρωση εορτασμού της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής

 Το έτος 1838 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο της εποχής, καθιερώθηκε ο εορτασμός Επετείου της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους την 25η Μαρτίου, ημέρα εορτής  του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου».


Το ιστορικό κείμενο του διατάγματος 980/1838 που καθιέρωνε τη μεγάλη εθνική εορτή, έχει ως εξής:
«Επί τη προτάσει της Ημετέρας επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματείας, θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ' εαυτήν εις πάντα Έλληνα, διό την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος, διό την κατ' αυτήν έναρξιν του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής και διατάττομεν την διαληφθείσαν Γραμματείαν να δημοσίευση και ενεργήση το παρόν Διάταγμα».

 


Η πρώτη εγκύκλιος για την Εθνική Εορτή


«Η επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματεία της Επικρατείας. Προς τας Διοικητικάς αρχάς του Κράτους.
Η Α. Μ. ο Σ. ημών Βασιλεύς, λαβών υπ' όψιν, ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ' εαυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος, δια την κατ' αυτήν ταύτην την ημέραν έναρξιν του υπέρ της Ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Έθνους, ηυδόκησεν δια Β. Διατάγματος εκδοθέντος την 15ην του παρόντος μηνός υπ. αρ. 980, να καθιέρωση την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ. Τούτο γνωοτοποιούντες εις υμάς δια της παρούσης, σας προσκαλούμε, κύριε Διοικητά, συνεννοούμενοι με την Επιτόπιον Εκκλησιαστικήν Αρχήν, να κάμετε γνωστήν εις τους υπό την ημετέραν Διοίκησιν διατελούντες λαούς την Υ. (=Υψηλοτάτην) ταύτην της Α. Μ. απόφασιν, πανηγυρίζοντες λαμπρώς την Εορτήν ταύτην, προσεγγίζουσαν ήδη κατά το ενεστώς έτος και μέλλουσαν να τελήται ενιαυσίως εις το διηνεκές».
Εν Αθήναις τη 17 Μαρτίου 1838 Ο Γραμματεύς Γ. Γλαράκης»


“Περί μνημοσύνου των υπέρ αυτονομίας της πατρίδος αποθανόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων”
ΦΕΚ 7/3-4-1846

Θεωρούντες  καθήκον οφειλής και δικαιοσύνης το να τελήται κατ’ έτος μνμόσυνον όλων των αποθανόντων υπέρ της αυτονομίας της πατρίδος Ελλήνων τε και Φιλελλήνων και να εκφωνήται λόγος επιτάφιος εις τιμήν της μνήμης των μακαρίων εκείνων ανδρών.
Θεωρούντες ότι αρμοδία προς τούτο ημέρα είναι η 25 Μαρτίου, καθ’ ήν το Ελληνικόν έθνος αποσείσαν τον ζυγόν της δουλείας εδράξατο τα όπλα προς ανάκτησιν της ελευθερίας του.
Επί τη προτάσει των Ημετέρων Υπουργείων επί των Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών απεφασίσαμεν και διατάττομεν.
Άρθρ. 1.
Κατά την 25 Μαρτίου εκάστου έτους θέλει τελείσθαι μνημόσυνον όλων των υπέρ της αυτονομίας της πατρίδος πεσόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων, και επιτάφιος λόγος θέλει εκφωνείσθαι εις τιμήν της μνήμης αυτών.
Άρθρ. 2.
Ως τόπον της τελετής του μνημοσύνου προσδιορίζομεν δια το ενεστώς έτος το μέρος, όπου ενεταφιάσθησαν τα οστά του αοιδήμου Καραϊσκάκη και των λοιπών εις τα πέριξ των Αθηνών υπέρ της ελευθερώσεως της Ελλάδος ηρωϊκώς πεσόντων.
Η εκτέλεσις του παρόντος διατάγματος ανατίθεται εις τα Ημέτερα επί των Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών Υπουργεία.

Εν Αθήναις  την 23 Μαρτίου 1846
ΟΘΩΝ
Ο Υπουργός Ι. Κωλέττης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου