Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Εικόνες από τη ζωή των ζώων στο χωριό

Αυτή η συλλογή φωτογραφιών περιέχει ενδιαφέρουσες εικόνες από το κόσμο των ζώων στο χωριό, με όμορφες, τρυφερές και αστείες  σκηνές. Στα περισσότερα χωριά των ορεινών περιοχών, όπως η Γορτυνία, κατοικούν λίγοι άνθρωποι ειδικά τη χειμερινή περίοδο και τα ζώα πλέον είναι λιγοστά. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι κάποια είδη ζώων π.χ. γάιδαρος, μουλάρι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πολλοί νέοι άνθρωποι της πόλης δεν τα γνωρίζουν καν.

Το μικρό γατάκι βράχηκε και φώλιασε δίπλα στις ζεστές στάχτες μιας φωτιάς που ανάφτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού στο χωριό.



Νομίζει κανείς ότι κάτι έπαθε. Κι όμως κοιμάται, φορώντας το σαμάρι του.
Ημίονος ή κοινώς μουλάρι. Αποτέλεσε για αιώνες το καλύτερο "εργαλείο" του αγρότη και τώρα είναι είδος προς εξαφάνιση. 


 Αυτός ο τράγος είναι αχόρταγος. Γονάτισε, προκειμένου να φάει περισσότερο καλαμπόκι.


Το κατσίκι μεγάλωσε και τρώει χορτάρια και κλαριά, όμως η μαμά-γίδα το θηλάζει ακόμα. Δεν έχει γίνει ο απογαλακτισμός.


Η κλώσα και τα κλωσσόπουλα. Άλλη μια εικόνα μητρικής αγάπης. Τα προσέχει, τα βάζει κάτω από τις  φτερούγες της, κι...... αν πλησιάσεις, τότε μπορεί να σε τσιμπήσει για να τα προστατέψει. Στις μέρες μας  τα κοτόπουλα βγαίνουν στα ορνιθοτροφεία. Υπάρχουν όμως νοικοκυριά στα χωριά, που παράγουν κοτόπουλα με τον αρχέγονο τρόπο.


Γάιδαρος, ο "τελευταίος των Μοϊκανών" στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας. Μάλλον του αρέσει ...να φωτογραφίζεται γιατί πλησίασε πρόθυμα προς το φακό.

 
Άκουσε θόρυβο και κοιτάει αγριεμένο. Μοσχάρι στον ήλιο. "Ο ύπνος θρέφει το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι ....."  λέει κάποιο λαϊκό στιχούργημα της περιοχής.


 Γλείφεται. Μάλλον θέλει κάποιο κοκαλάκι αλλά δυστυχώς μόνο ν' αποθανατίσω τη λιγούρα του μπορώ.


Είναι ομάδα, κοιτάζουν όλες  με μάτια διάπλατα, ζητούν φαγητό επίμονα,  αλλά  δεν θέλουν και πολλές επαφές μαζί σου. Και μαζί και χώρια...




Εδώ επισκεφτήκαμε κοπάδι. Αυγουστιάτικο μεσημέρι, το κοπάδι των προβάτων αναπαύεται στον ίσκιο και ο φακός συνέλαβε τη προβατίνα την ώρα που ξεδιψάει.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα και καλή Κυριακή.
    Πολύ καλή η σκέψη σου να παρουσιάσεις σε μια ανάρτηση τα ζώα που συναντά κανείς σ' ένα αγροτικό νοικοκυριό. Εικόνες γνωστές και οικείες σε τυχόν παιδιά του χωριού, άγνωστες όμως στα παιδιά της πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννενα, Ευρυτανία σας χαιρετώ.
    Σ' αυτό το ιστολόγιο παρουσιάζω,οτιδήποτε όμορφο και θετικό παρατηρώ τριγύρω μου, πάντοτε κατά τη κρίση μου,που έχει σχέση με τη φύση και το πολιτισμό. Όταν βρίσκω στο διαδίκτυο συνοδοιπόρους όπως εσάς και την υπόλοιπη παρέα, χαίρομαι πάρα πολύ.
    Φωτογράφοι, κειμενογράφοι κ.ά. ερασιτέχνες δηλ. εραστές της τέχνης. Νάστε καλά και πάντα δυνατοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρίνα, ΕΝΑΣ από τους λόγους που χαίρομαι να επισκέπτομαι το ιστολόγιό σου είναι ΚΑΙ η φωτογραφία που εναλάσσεται στην προμετωπίδα του blog. Και... δεν με διαψεύδεις ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το πρωτο γατακι διπλα στις σταχτες ειναι αδυνατο πολυ και υποστισμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή