Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Κοκκινοράχη Γορτυνίας



Η  Κοκκινοράχη (Μπούζα η παλιά ονομασία), είναι ένα μικρό χωριό, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, στη περιοχή της πάνω Ηραίας. Κατοικείται όλο το χρόνο από 15 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι, όπως όλα τα ορεινά χωριά, φιλοξενεί τους καταγόμενους από το χωριό που διαμένουν στην Αθήνα και τ’ άλλα αστικά κέντρα. Έτσι, με την φροντίδα του Συλλόγου Απανταχού Κοκκινοραχιτών "Τα Εισόδια της Θεοτόκου" γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για να χαρούν οι μόνιμοι κάτοικοι που αναμένουν με λαχτάρα τις μέρες εκείνες, αλλά και οι επισκέπτες.
Ο Σύλλογος, που είναι δραστήριος και ενεργός από την ίδρυση του το 1965, με τις φιλότιμες προσπάθειες του ΔΣ και τα έσοδα από τις συνδρομές των μελών του, έχει προσφέρει πολλά πράγματα στο χωριό και στους ανθρώπους του.
Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τον Αύγουστο, με κεντρική εκδήλωση το Πανηγύρι της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.

- Τη Κυριακή 19 Αυγούστου2012 ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με το Σύλλογο διοργάνωσαν τις "Απλές καλλιτεχνικές δημιουργίες", ένα μικρό εργαστήρι εκμάθησης χαλκογραφίας, ζωγραφικής σε μπουκάλι, κατασκευών με κηροκλωστές, κ.α., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι με διάθεση για καλλιτεχνική δημιουργία. Τις γνώσεις της  διέθεσε αφιλοκερδώς η καθηγήτρια της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας (ΕΠΑΣ), κ. Ελένη Σχίζα και τα υλικά των κατασκευών πρόσφερε ο Δήμος Γορτυνίας. 

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου μικροί, μεγάλοι..... δημιουργούν με τη βοήθεια της Ελένης Σχίζα.





....και στο προαύλιο....



.... με απλά υλικά από τη φύση και τη κουζίνα, φτάνει να υπάρχει έμπνευση.



Αυτοσχέδιος καθρέφτης



Ζωγραφική σε μπουκάλι.



Απλά υλικά, βάψιμο και φαντασία

- Το βράδυ της Τρίτης 21 Αυγούστου 2012, έγινε αντάμωμα των Κοκκινοραχιτών στο περίβολο της εκκλησίας "Τα Εισόδια της Θεοτόκου" και του Πολιτιστικού Κέντρου. Όλοι μαζί συμμετείχαν στη διαδικασία. Έψησαν καλαμπόκια και σουβλάκια, αστειεύτηκαν μεταξύ τους, γέλασαν, χόρεψαν και γλέντησαν.

Κουβεντούλα


   Καλαμπόκια ή αραποσίτια όπως λέγονται στο χωριό, μια παλιά λιχουδιά.


Ο εκτελών χρέη ψήστη....επί της πυράς και ....επί το έργον.



...κι ύστερα ήρθε η διασκέδαση...

-Τη Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012  έγινε το Πανηγύρι της Παναγίας, που αποτελεί την πιο γιορταστική μέρα του χρόνου στη Κοκκινοράχη. Εκείνη τη μέρα εορτάζεται η Απόδοση Κοίμησης της Θεοτόκου ή της "Παναγιάς τα Εννιάημερα" όπως λέγεται λαϊκά. Από παλιά ήταν αγαπητό πανηγύρι και για τους κατοίκους των γύρω χωριών, γιατί τη μέρα εκείνη δεν υπήρχε άλλο πανηγύρι στη ευρύτερη περιοχή. Έτσι έλεγαν: "Της Παναγιάς τα Εννιάημερα στου Μπούζα πανηγύρι"! Ακόμα και σήμερα τιμούν με τη παρουσία τους το χωριό, την εκκλησία και το πανηγύρι. 
Η "Κάτου Εκκλησιά" του χωριού, όπως λέγεται από τους κατοίκους, φορά τα γιορτινά της. Στολίζεται με καλοκαιρινά λουλούδια και δάφνες. Ο περιβάλλων χώρος καθαρίζεται επιμελώς. Όλα αυτά γίνονται με τη φροντίδα του συλλόγου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το ντόπιο λαϊκό μύθο: "στην εκκλησία της Παναγίας κατέφυγε και σώθηκε κάτοικος της περιοχής που κορόιδεψε τα δαιμόνια στου Μπούζα το Γιοφύρι που βρίσκεται λίγο πιο κάτω στο Φαράγγι της  Γκούρας. Τα δαιμόνια τον κυνήγησαν, κι εκείνος κατέφυγε στην πόρτα της εκκλησίας, παρακάλεσε  την Παναγία, έταξε στη Χάρη της 40 πρόβατα,  κι εκείνη τον έσωσε την τελευταία στιγμή ανοίγοντας διάπλατα τη πόρτα και δίνοντας του προστασία στο εσωτερικό της. Δεν ξέχασε το τάξιμο ο ευεργετηθείς πιστός και όταν ήρθε η μέρα που γιόρταζε η χάρη της, πήγε 40 πρόβατα για να τα προσφέρει, όμως η Παναγία δεν δέχτηκε τη προσφορά, αφού όλα τα μαχαίρια του σφαξίματος έσπαζαν".
Μετά τη λειτουργία  οι προσκυνητές κάθησαν στους ίσκιους των δέντρων, γεύτηκαν το παραδοσιακό βραστό και διασκέδασαν με δημοτικά τραγούδια. Την διοργάνωση του πανηγυριού είχε ο Σύλλογος και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της εκκλησίας και του κοιμητηρίου.

Η μικρή καμπάνα σήμανε τη γιορτινή μέρα και ο ήχος της
 είναι γνώριμος και γλυκός ...χροοόνια τώρα!


Η ώρα του προσκυνήματος με ευχές και επιθυμίες για το καθένα....



Μια τρυφερή στιγμή της ημέρας....



  Γεμάτη η μικρή εκκλησία και οι προσκυνητές στους ίσκιους του προαυλίου χώρου...



....ενώ οι άρτοι, αφού ευλογήθηκαν, κόπηκαν σε κομμάτια  για να μοιραστούν



Η λειτουργία τελείωσε και ο κόσμος πήγε στο χώρο με τα τραπέζια για το φαγητό.



Προς το παρόν, προτιμώ να φωτογραφίσω. Η  εικόνα λουλουδοστολισμένη, η είσοδος και τα παράθυρα του ναού δαφνοστολισμένα! Οι βάγιες (δάφνες) περισσεύουν στη Κοκκινοράχη αφού το Φαράγγι της Γκούρας είναι παρακάτω, κι αυτό έχει πολλές. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μικρό δέντρο βάγιας (δάφνης) υπάρχει στην αυλή της εκκλησίας.,


  Στο εσωτερικό του ναού με την εικόνα της Παναγίας.



Λιτή κι απέριττη διακόσμηση και υπέροχα.... εκκλησιαστικά χρώματα



Από τα παλιά χρόνια με το τελείωμα της λειτουργίας, οι γυναίκες φρόντιζαν να πάρουν μερικά κλαδάκια βάγιας (δάφνης) για το σπίτι, να τα αποξηράνουν και να τα χρησιμοποιήσουν στα φαγητά τους.



Η ώρα του φαγητού! Παραδοσιακή γίδα βραστή, τυρί ντόπιο, ψωμί σπιτικό από παραδοσιακό φούρνο και ,,,,,,σουβλάκια για τους δύσκολους. Κρασί σπιτικό αλλά... και μπύρες...και αναψυκτικά.


Η ορχήστρα  παίζει παραδοσιακά τραγούδια..... το κέφι άναψε.... κι ο χορός ξεκίνησε...






Η ορχήστρα του Δημήτρη Ρέππα κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά δίνει το ρυθμό....
 και ο χορός καλά κρατεί








Χορέψαμε....και τραγουδήσαμε ως αργά το μεσημέρι....



Φωτογραφία από το πανηγύρι το 1981. Έγιναν πολλά από τότε....
κι ο χώρος αγνώριστος!

Πάντα παραμένει στη μνήμη η πιο παλιά τοποθεσία όπου γινόταν το πανηγύρι, ακριβώς απέναντι στις καρυδιές που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά οι αναμνήσεις παραμένουν ζωηρές.....
γιατί ....
"Πατρίδα είναι ο τόπος της παιδικής ηλικίας και της νιότης. `Οποιος τη χάσει, παραμένει χαμένος..."



4 σχόλια:

  1. Έτσι να μην ξεχνιόμαστε! Καλό Φθινόπωρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεκαπέντε μόνιμους κατοίκους, αλλά έλα που η δημιουργικότητα, η έμπνευση και η αλληλεγγύη πολλαπλασιάζει τις "δυνάμεις" του μικρού θαυμαστού χωριού!
    Πολύ όμορφη ανάρτηση. Καλό φθινόπωρο σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή