Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το μουσικό έργο "Ο Μωριάς του 21"-επίσημη παρουσίαση

Τη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του μουσικού έργου «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ‘21» του μουσικού ερευνητή και καλλιτέχνη Κώστα  Παυλόπουλου, που αποτελείται από τρεις μουσικoύς δίσκους (cd),  ένα καλαίσθητο βιβλίο με ιστορικά κείμενα του Αγώνα και σχετικές φωτογραφίες και ένα dvd που περιέχει τα κείμενα του βιβλίου στα αγγλικά. Οι δίσκοι περιέχουν δημοτικά τραγούδια του Μωριά με ποιητικά κείμενα που αναφέρονται στη προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Άλλα τραγούδια είναι γνωστά στον πολύ κόσμο, άλλα  είναι άγνωστα, όλα όμως πολύτιμα  διαλεχτά διαμάντια της ελληνικής προφορικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού γιατί ο Κώστας Παυλόπουλος, ο γιος του Γιάννης Παυλόπουλος και οι συνεργάτες του εξόχως φρόντισαν για την απόδοσης τους με τρόπο γνήσιο και αυθεντικό, με σεβασμό και  ευθύνη,  με πάθος και μεράκι, με ύφος και ήθος.
Τα 36 τραγούδια  των τριών δίσκων προέρχονται απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, από του Σέρβου και τα Λαγκάδια Γορτυνίας, τη Κυνουρία, τη Νεστάνη, το Βαλτέτσι, τη Μάνη, τον Πάρνωνα, τη Κυπαρισσία, τη Πύλο, του Λάλα, τα Καλάβρυτα, κ.ά.



Τραγουδώντας κι εγώ με τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πάνας», είχα τη τύχη και τη χαρά να συμβάλλω κατά λίγο στην ολοκλήρωση αυτού του  έργου. Επίσης γνώρισα από κοντά το πάθος, την αγάπη και το μεγάλο κόπο του Κώστα Παυλόπουλου προκειμένου να συλλέξει τα τραγούδια στα χωριά για να αποδώσει το τοπικό χρώμα, να κάνει μουσική διδασκαλία στις χορωδίες, να επιλέξει τους κατάλληλους μουσικούς, να κάνει ιστορικές αναζητήσεις σχετικές με τα τραγούδια κ.λ.π.

Το συντονισμό της παρουσίασης του έργου "Ο ΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΄21" θα έχει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ θα μιλήσουν γι αυτό ο  Γεώργιος Θανόπουλος, Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  και ο Γιάννης Πλεμμένος, μουσικός, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.







Ιδού η πρόσκληση των διοργανωτών:
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του μουσικού έργου “ Ο Μωριάς του '21”, ενός μουσικού λευκώματος που ολοκληρώθηκε με την χορηγία του αειμνήστου ευπατρίδη καπετάν – Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και μέσα από τα σαράντα τραγούδια του και κείμενά του, φωτίζει και καταγράφει τον αγώνα ενός λαού απέναντι σε έναν κατακτητή, ο οποίος προσπαθούσε να αφανίσει κάθε τι ελληνικό, με την απουσία κάθε έννοιας ελευθερίας και σεβασμού. Ενός λαού που πάλευε να αποκτήσει ξανά την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για να ζήσει, να ονειρευτεί, να αγαπήσει και να πεθάνει ελεύθερος.
Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, Αθήνα
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
Ώρα προσέλευσης 11.00 π.μ και ώρα έναρξης 11.30 π.μ.

Μετά τις συνοπτικές και λίγες ομιλίες θα ακολουθήσει ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών, οπότε φέρτε μαζί και την όρεξή σας να τραγουδήσετε μαζί μας...

Είσοδος εννοείται ελεύθερη...





 Δυο τραγούδια από το έργο:

"Εσείς χελιδονάκια μου"
Κώστας Παυλόπουλος





"Του Φλέσσα η μάνα κάθεται"
Κώστας Παυλόπουλος





3 σχόλια:

  1. πολυ καλη δουλεια. Συγχαρητηρια σε σας και τους συντελεστες του εργου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Πανουτσακόπουλε ευχαριστώ πολύ. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους συντελεστές για την υπέροχη δουλειά που έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ καλή δουλεία…!!!
    Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές του έργου και ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση….

    ΑπάντησηΔιαγραφή