Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

O εορτασμός της Επετείου της Επανάστασης στην Ηραία


Δελτίο Τύπου
Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας  (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.
Το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού Παλούμπα Γορτυνίας έγινε η εκδήλωση:
«ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ»-Από τη θρησκευτικότητα του Πλαπούτα, στο ρόλο της γεωγραφίας της Γορτυνίας στην Επανάσταση του 1821. Ο Πύργος του Πλαπούτα και οι σημερινές προοπτικές ανάπτυξης.
Στο Προεδρείο ήταν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, η κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου, αρχαιολόγος-Διευθύντρια του Μουσείου Πόλεως των Αθηνών  και ο δρ. φιλοσοφίας, διδάσκων Παν/μίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Τα θέματα της εκδήλωσης αναλύθηκαν από τους ομιλητές ως εξής:

-Η θρησκευτικότητα του Πλαπούτα. Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως
-Τα τοπωνύμια της Ηραιάτιδας Χώρας και η ετυμολογική τους ανάλυση. Ομιλητής: Σωκράτης Μάσσιας, Φιλόλογος.
-Η στρατηγική σημασία της Γορτυνίας και της Αρκαδίας στην Επανάσταση του 1821. Αναγωγή στο σήμερα. Ομιλητής: Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
-Οι στρατηγικές Ανάπτυξης στη Γορτυνία σήμερα και ο ρόλος του πύργου του Πλαπούτα σε αυτές. Ομιλητής: Παρασκευάς Ηλιόπουλος, Μαθηματικός, πρώην Προϊστάμενος Οικονομικών Μελετών ΟΤΕ.
Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος ΔΗΚΕΓ, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Αγωνιστών Κων/νος Πλαπούτας, η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
Ακολούθησε συζήτηση και εκφράστηκαν απόψεις για την δραστηριότητα που πρέπει να αναπτυχθεί έντονα και άμεσα, προκειμένου να στηριχθεί το έργο της αποκατάστασης του Πύργου Πλαπούτα, κυρίως με την συγκέντρωση κειμηλίων και ιστορικών ντοκουμέντων που θα εκτεθούν στο χώρο. Το έργο πρόσφατα δημοπρατήθηκε και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Αδελφότητα Παλουμπαίων και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης "Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές". Η Αδελφότητα Παλουμπαίων παρέθεσε πλούσιο μπουφέ με σπιτικά φαγητά, για όλους τους παρευρισκόμενους.
Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, ο εορτασμός περιλάμβανε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και  Δοξολογίας στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, ομιλία με ιστορική αναδρομή που έκανε η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Γκίνη και  στην συνέχεια απόδοση Τιμών στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους  της Πολιτείας,  της Δημοτικής Αρχής, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής  και των άλλων τοπικών φορέων.
Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη» όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, δρ. φιλοσοφίας διδάσκοντα στο Παν/μιο Πελοποννήσου και  έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.
Χαιρετισμό απηύθυναν στους συγκεντρωμένους,  ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσσης,  που έλκει την καταγωγή του  από το χωριό Αγιονέρι και ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος.
Η εκδήλωση, παρά το ψιλόβροχο που επικρατούσε καθ’ όλη την διάρκεια της,  έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών με τους ήχους παραδοσιακών ιστορικών τραγουδιών, από το χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης.

Γραφείο Τύπου
 
 Στο βήμα ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, πρωτοσύγκελος της Ι Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Στο προεδρείο ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος (μέσον), η κ. Αγλαϊα Αρχοντίδου αρχαιολόγος-Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών και ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, δρ. φιλοσοφίας,διδάσκων στο Παν/μιο Πελοποννήσου.


Το ακροατήριο της ημερίδας. Σε πρώτο πλάνο ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.







Στο βήμα ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών



Έχω την τιμή να συνομιλώ ευθυμώντας με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα και τον κ. Κων/νο Πλαπούτα, απόγονο της ιστορικής οικογένειας των Πλαπουταίων και Πρόεδρο του Ομίλου Απογόνων  Αγωνιστών 1821.



Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού Παλούμπα Ηραίας Γορτυνίας



Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού Παλούμπα Ηραίας Γορτυνίας




Ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Επανάστασης από την φιλόλογο και Πρόεδρο της Αδελφότητας Απανταχού Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη



Στον περίβολο του Αγίου Γεωργίου με τους χορευτές της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης



Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο με την προτομή του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα
στην πλατεία του χωριού Παλούμπα.



Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης (δεξιά), ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γιαννόπουλος(μέσον), ο αντιδήμαρχος Δ.Ε.Ηραίας κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ξυνής.




Κατάθεση στεφάνων. Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης.



 
 Κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος



Κατάθεση στεφάνων. Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας.




Είχα την μεγάλη τιμή να καταθέσω στεφάνι στον στρατηγό Δημητράκη Πλαπούτα



Κων/νος Πλαπούτας , απόγονος της ιστορικής οικογένειας των Πλαπουταίων και Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων  Αγωνιστών 1821



Καταθέτει στεφάνι η κ. Ελένη Θανοπούλου, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Εταιρείας  Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης "Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές"



Επιμνημόσυνη Δέηση στην θέση "Αλώνι Καλιντέρη" στο χωριό Αγιονέρι, όπου έγινε η κήρυξη της Επανάστασης στις 20 Μαρτίου 1821.



Η εκδήλωση υπό βροχήν!











Ο κ. Κώστας Βλάσης, βουλευτής Αρκαδίας



Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος



Ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, δρ. φιλοσοφίας διδάσκων στο Παν/μιο Πελοποννήσου εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας μπροστά στο Μνημείο των Αγωνιστών.



Κατάθεση στεφάνων



Αρκαδικά ιστορικά τραγούδια χορεύει το συγκρότημα της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης



























Με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γιαννόπουλο και τους χορευτές και τις χορεύτριες της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, καλεσμένους του Δήμου Γορτυνίας για την εκδήλωση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου