Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Λάδωνα και στο υπό ίδρυση μουσείο

Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η επίσκεψη τη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στο χώρο του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στο Λάδωνα και η συνομιλία με τον διευθυντή κ. Γιάννη Σταθά.
Το εργοστάσιο, άρχισε να κατασκευάζεται μετά το τέλος του εμφυλίου το 1950, από ιταλική βοήθεια ως αποζημίωση για τον πόλεμο, από οικονομική ενίσχυση του σχεδίου Μάρσαλ, αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο. Περιλάμβανε το φράγμα του ποταμού Λάδωνα στη θέση «Πήδημα», τη σήραγγα μεταφοράς του νερού 8,5 χιλ. εντός του βουνού και το εργοστάσιο στα όρια της Τ.Κ. Σπάθαρη Γορτυνίας και κοντά στο χωριό Τουμπίτσι.
Λειτούργησε το 1954 και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα έργα πανελλαδικά για εκείνη την εποχή, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Στην κατασκευή του εργάστηκαν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δίνοντας ανάσα ζωής στα πάφτωχα χωριά μετά τον πόλεμο.
Εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό βιομηχανικό χώρο σ’ όλη τη Γορτυνία!
Η αφορμή για την επίσκεψη ήταν οι πολύχρονες προσπάθειες του Γιάννη Σταθά και των συνεργατών του για μια συλλογή παλαιών μηχανημάτων, εξαρτημάτων και απλών αντικειμένων, εγγράφων, δημοσευμάτων, κ.λ.π. που έχουν σχέση με το εργοστάσιο του Λάδωνα, με στόχο τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης στο χώρο. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας συλλέξει πολλά πράγματα και αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών προκειμένου να λειτουργήσει η έκθεση. Η σημαντική αυτή δουλειά του Γάννη Σταθά οφείλεται στο μεράκι του, στις πολιτιστικές του ευαισθησίες, στην αγάπη του για το χώρο που δουλεύει αλλά και για το τόπο μας γενικότερα.
Ευχαριστώ τον Γιάννη Σταθά για την πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση και του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην επίτευξη του στόχου του!



  




















 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου