όπως τους αναφέρει ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος από τα Μαγούλιανα, υπασπιστής και γραμματέας του Θ. Κολοκοτρώνη, στο βιβλίο του “Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών-Κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών, των αγωνισαμένων τον αγώνα της Επαναστάσεως”.
“ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ούτος ήτον ο άρχων της Πελοποννήσου. Εφυλακίσθη εις την Τρίπολιν, και δεν ηθέλησε να φύγη εκείθεν πριν της 25 Μαρτίου, δια να μην βλαφθή η επανάστασις, σκληρυνθούν και οι Τούρκοι και κόψουν τους εντός της πόλεως Χριστιανούς, τους οποίους εφοβέριζον, αλλ’ ο Κατής δεν τους έδωκε τον λεγόμενον Φεφτάν, αρνηθείς τούτον ως δημόσιος υπάλληλος, και ούτω οι Χριστιανοί εσώθησαν.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ούτος, ως πληρεξούσιος της Πελοποννήσου, έλιπεν εις την Κωνσταντινούπολιν. Αφού δε η επανάστασις εξερράγη, επανελθών, έλαβε μέρος εις τα πολιτικά πράγματα, γενόμενος γερουσιαστής της πρώτης Γερουσίας των Καλτεζών, πληρεξούσιος των Εθνοσυνελεύσεων και εκτελεστής. Εφυλακίσθη και ούτος εις Ύδραν μετά του Κολοκοτρώνη και των λοιπών.
ΚΑΝΕΛΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ο στρατηγός ούτος είναι εις των αξιοτέρων Ελλήνων και ο μάλλον προκομμένος της εποχής εκεινης. Τα πάντα δε εθυσίασε και ητοίμασε τα της επαναστάσεως, οργανώσας την επαρχίαν της Καρύταινας, και ως αρχηγός αυτής ενθουσιάσας όλον τον κόσμον της. Ο Αρχιμανδρίτης Φλέσας εύρε τον όμοιν του.
Άμα ο Κανέλος έμαθεν, ότι ο Κολοκοτρώνης επολέμει τούς Φαναρίτας Τούρκους, αμέσως εξεκίνησε δια την Καρύταιναν με τους βουνίσιους, όσους είχε τότε συνάξει. Σκορπιθέντων δε εκείθεν των Ελλήνων, ο Κανέλος υπήγεν εις τα Λαγκάδια, και μετά τον φόνον των Τούρκων Λαγκαδινών, ησφάλισε την οικογένειαν του, αποστείλας αυτήν εις το Μέγα Σπήλαιον. Έπειτα έδωκε διαταγήν να συναθροίζωνται όλοι εις το Διάσελον της Αλωνίσταινας. Τότε ο μεν Κολοκοτρώνης ευρίσκετο εις την Πιάναν, ο δε Κανέλος ήρχετο εις το στρατόπεδον του Διασέλου της Αλωνίσταινας , και εκεί συνηντήθη με τον Κολοκοτρώνην, τον οποίον οι Τούρκοι είχον κυνηγήσει από την Πιάναν, και έφθασαν έως εις την Αλωνίσταιναν, όπου επήραν και τα μουλάρια του Κυρ Κανέλου, εις τα οποία είχε φορτωμένα τα πράγματα του. Εκείθεν ύστερον και οι δύω ετράβηξαν δια τον κάμπον της Καρύταινας και του Πάπαρι, και κατόπιν ο μεν Κολοκοτρώνης υπήγεν εις το Βαλτέτσι, ο δε στρατηγός Κανέλος εις τα Λαγκάδια, δια να συγκεντρώση τους στρατιώτας εις την Πιάναν, και πάλιν εις το Διάσελον της Αλωνίσταινας, αλλά τότε ησθένησε και δεν ήλθεν εις τος στρατόπεδον. Μετά δε τον πόλεμον του Λεβιδίου ήλθεν εις την Πιάναν.
Οι Καρυτινοί χρεωστούν ευγνωμοσύνην εις τους αδελφούς Δεληγιανναίους, και μάλιστα εις τον Κανέλον, όστις απεφάσισε και παρέδωκε τα όπλα της Επαρχίας προς τον Κολοκοτρώνην, αυτός δε εσύστησε την εφορείαν στρατοπέδου, ωργάνισε το φροντιστήριον των τροφών και των πολεμεφοδίων, και εχρησίμευσεν εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς μέχρι της αλώσεως της. Μετά δε ταύτα επήρε τα όπλα, και υπήγεν εις την πολιορκίαν των Πατρών, παρευρεθείς εις την περίφημον μάχην της 9 Μαρτίου. Έπειτα δε υπήγεν εις Μεσολόγγιον προς βοήθειαν των αδελφών Μεσολογγιτών, και παρευρέθη και εις πολλάς άλλας μάχας εντός της Πελοποννήσου, ως και κατά του Δράμαλη και των Αράβων. Εφυλακίσθη δε και ούτος εις Ύδραν μετά του Κολοκοτρώνη και λοιπών.
ΑΝΑΣΤΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΠΑΝΑΓΟΣ
αδελφοί Δεληγιανναίοι
Ούτοι υπηρέτησαν πολιτικώς εις διαφόρους υπηρεσίας εντός του τόπου των, και ύστερον εις άλλας Επαρχίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ούτος ήτο στρατιωτικός, υπηρετήσας καλώς κατ’ αρχάς εις την μάχην του Λάλα. Μετά δε την εκείθεν αναχώρησιν των Τούρκων εις Πάτρας, ήλθεν εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς. Κατόπιν δε έλαβε μέρος εις την μάχην της Γράνας. Εκλείσθη εις το χωρίον Μαντσαγρά, ως φαίνεται εις τας διηγήσεις μου. Ευρέθη δε και εις άλλας μάχας, και εις τα Δραμαλικά, και προσέτι και κατά των Αράβων επολέμησεν. Εφυλακίσθη και ούτος εις Ύδραν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ούτος κατ’ αρχάς επανελθών από την Κωντσαντινούπολιν εις τα Βέρβαινα, εστάθη εκεί προσωρινώς, και επομένως προσεκολλήθη εις τον αδελφόν του, και υπηρέτησε στρατιωτικώς την πατρίδα. Εφυλακίσθη ωσαύτως και ούτος εις Ύδραν μετά του Κολοκοτρώνη, και των λοιπών.
Η οικογένεια αύτη των Δεληγιανναίων είναι μία εκ των πρώτων οικογενειών της Πελοποννήσου. Πολύ δε συνετέλεσε και προ και κατα την επανάστασιν, αφθόνως δαπανώσα εξ ιδίων της εις τας ανάγκας της πατρίδος, και ένεκα τούτου, εκτός του Αναγνώστη, όλοι οι άλλοι αδελφοί έμειναν πτωχοί.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΙ
Κατήγοντο από τα Λαγκάδια και εχρημάτισαν σταρτιωτικοί αμφότεροι, καλώς αγωνισθέντες, διότι ευρέθησαν παντού με τον Κολοκοτρώνην, μετά δε του Κανέλου Δεληγιάννη επέρασεν και εις το Μεσολόγγιον, έπειτα δε μετά του Γενναίου Κολοκοτρώνη, υπήγον και εις την εκστρατείαν των Αθηνών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ο καπετάνιος ούτος ήτον επίσης από τα Λαγκάδια, και έχει τας αυτάς ωσαύτως εκδουλεύσεις με τους ανωτέρω αδελφούς Πετρακοπούλους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΤΣΑΚΑΛΟΣ
Και ούτος εγεννήθη εις τα Λαγκάδια. Εν αρχή της επαναστάσεως ευρέθη ναυτικός εις τα Ψαρά, και ανεδείχθη ένας εκ των επισήμων πυρπολητών, καύσας Τουρκικά πλοία. Μετά δε ταύτα υπηρέτησε και εις την ξηράν μετά του Θ. Κολοκοτρώνη.
(φωτο: Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος ή Τσάκαλος)
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Και ούτος ο Λαγκαδινός υπηρέτησεν ως στρατιωτικός υπό τας διαταγάς του κανέλου και Δημητρίου αδελφών Δεληγιανναίων από της αρχής της επαναστάσεως μέχρι του έτους 1827. Ευρέθη δε εις όλας τας μάχας κατά την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς, έπειτα εις την μάχην της Γράνας. Εκλείσθη δε εις του Μαντσαγρά μετά του Δ.Δεληγιάννη, του οποίου τότε ήτο και σημαιοφόρος. Κατόπιν δε γενόμενος καπετάνιος υπήγε μετά του Κανέλου εις το Μεσολόγγιον. Ευρέθη δε και εις την περίφημον μάχην των Πατρών, ως και εις την κατά του Δράμαλη εκστρατείαν.
ΠΑΠΑ ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ
Κατήγετο ωσαύτως από τα Λαγκάδια. Περίφημος δε εγένετο δια τας στρατιωτικάς του υπηρεσίας, διότι όπου και αν ευρίσκετο κατά τας διαφόρους μάχας έκαμνε μεγάλα ανδραγαθηματα, και διεκρίνετο ως παλληκάρι. Επέρασε δε και εις Μεσολόγγιον μετά του στρατηγού Κανέλου Δεληγιάννη, και αφήκε και εκεί σημεία παληκαριάς. Έπεσε δε μαχόμενος κατά την ατυχή μάχην των Τρικόρφων επί του Ιμβραήμ Πασά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Και ούτος ήτον επίσης από τα Λαγκάδια. Προ της επαναστάσεως υπηρέτει πλησίον του Πασά της Πελοποννήσου εντός του σεραγίου και ούτως, ως υπάλληλος, εμάνθανε τα κατά των Χριστιανών τεκταινόμενα και τα εμπόδιζε. Μάλιστα όταν εμάνθανεν,ότι εσκόπουν οι Τούρκοι να φονεύσουν κανένα χριστιανόν, ούτος κρυφίως έδιδε την τοιαύτην είδησιν, και ο χριστιανός έφευγεν. Εστάθη δε και πολύ ωφέλιμος στους εντοπίους Τριπολιτσιώτας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΝΤΣΟΣ και ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
Και ούτοι ήσαν Λαγκαδινοί, και υπηρέτησαν τον αγώνα στρατιωτικώς. Κατά δε την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς, ο Κολοκοτρώνης διώρισε τον Αθανάσιον Κίτσον οδηγόν εις το στρατιωτικόν σώμα των εκεί Τριπολιτσιωτών της επαρχίας, οίτινες εκράτουν το μέρος της θέσεως, της λεγομένης Πηγής. Κατά δε την μάχην της Γράνας με το ίδιον σώμα των Τριπολιτσιωτών, είχε πιάσει της φράκταις των αμπελίων κατά την θέσιν Νουμέναγα, και εκεί μαχόμενος εμπόδισε τους Τούρκους, και τους ηνάγκασε να υπάγουν να περάσουν εις την γενομένην Γράναν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Κατήγετο εκ Λαγκαδίων, έμεινεν εις την Ύδραν και επήρε μέρος εις την εκεί γενομένην στάσιν του Αντωνίου Οικονόμου κατά των αρχόντων. Μετά ταύτα ήλθεν εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς, όπου επολέμησε και εθυσίασεν. Ύστερον κατά τα Δραμαλικά έγεινεν υπασπιστής του Δημητρίου Πλαπούτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου