Πολιορκία του Λάλα- Θάνατος του Γεωργάκη Πλαπούτα-Ανάληψη αρχηγίας του σώματος των Καρυτινών στην πολιορκία του Λάλα από τον Δημητράκη Πλαπούτα και μετάβαση από τα Τρίκορφα στου Λάλα (Αρχές Ιουνίου 1821).
(φωτο: Δημητράκης Πλαπούτας)
Ο Νικόλαος Σπηλιάδης γράφει στ’ Απομνημονεύματα του:
“...Οι Έλληνες ήδη επολιόρκησαν και τους Λαλιώτας. Ο Γ. Πλαπούτας με τον Ζανέτον Χρηστόπουλον προηγήθησαν εις Λάλα και εστρατοπεύδευσαν εις Συκιάν, μία ώραν μακράν εκείθεν. Ο Σισίνης ήτον εις Στρέφι. Συννενοήθησαν δε με τούτον και με τον Ασημ. Φωτήλαν να καταλάβωσι την θέσιν Πούσι. Όθεν περί τα τέλη μαϊου, ο μεν Σισίνης με χιλίους διακοσίους περίπου Ηλείους και Πυργίους , ο δε Φωτήλας με πεντακοσίους Καλαβρυτινούς, ο δε Γ. Πλαπούτας και Δημ. Δελιγιάννης με πεντακοσίους Καρυτινούς, ο δε Ζ.Χρηστόπουλος με διακοσίους Φαναρίτας, εκινήθησαν προς εκείνην την θ’εσιν, και την κατέλαβον μαχόμενοι προς τους Λαλιώτας. Έφθασαν δ’ εκεί και εξακόσιοι περίπου Επτανήσιοι, από μεν την Ζάκυνθον ο Διονύσιος Σεμπρικός (και ο Κατσιλίβας) με διακοσίους εβδομήντα, τους οποίους εφωδιασεν εξ ιδίας δαπάνης, από δε την Κεφαλληνίαν ο Ανδρέας Μεταξάς και ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος, ο Ευαγγέλης Πανάς (και ο Τσιμπούκης), ο Γ.Φωκάς και ο Αθ. Χέλμης με τρακοσίους και με τέσσαρα πυροβόλα, τα μεν δύω εις τον Μεταξάν ανήκοντα τα δε δύω εις τον Πανάν, και πολεμοφόδια και εργαλεία χρήσιμα εις οχύρωσιν και κατασκευήν προμαχώνων. Οι πολιορκηταί συνεκρότουν καθ’ ημέραν αψιμαχίας.
Την 4 Ιουνίου εμαχήσαντο εις το πεδίον του Λάλα, ο δε Πλαπούτας έκρινεν αναγκαίον να καταλάβη με τους Καρυτινούς την θέσιν Μπασαράν πλησίον της πόλεως, δια να στενοχωρήση πλειότερον τους εχθρούς. Έμελλε δε να παρακολουθήσωσιν οι υπ’ εκείνον ως και υπό τον Δελιγιάννην στρατιώται. Ώρμησε λοιπόν προς την θέσιν εκείνην, τρέχων ο πρώτος με ολίγους εκ των οικείων του, και νομίζει ότι τον ακολουθούσιν οι άλλοι όλοι, αλλ’ αίφνης τον περικυκλόνουσιν οι Λαλιώται, και τότε είδεν ότι δεν τον ηκολούθησαν, και περιέπεσεν εις τας χείρας των Τούρκων με μόνους είκοσι δύω ανδρείους.
Αποχωρεί δ’ απομαχόμενος, αλλ’ είτε από την αδημονίαν του είτ’ από τον καύσωνα του ηλίου έπεσεν άπνους. Επήρε δ’ επί των ώμων ο Πανοριάς αδελφός του και, μαχομένων των άλλων, απήγαγεν εις το στρατόπεδον τον νεκρόν του, τον οποίον ενεταφίασαν εις Νεμούταν. Επομένως ο Δελιγιάννης έγραψεν εις τα Τρίκορφα να σταλή αρχηγός του σώματος των Καρυτινών ο αδελφός του πεσόντος Δημ. Πλαπούτας, και διορισθείς ούτος την 2 Ιουνίου αρχηγός από τον Κολοκοτρώνην, από την Εφορείαν της Καρυταίνης και από την Γερουσίαν της Πελοποννήσου, μετάβη εις Λάλα, διευθύνει τα της πολιορκίας και αναθαρρύνει τους Έλληνας…..”
Ο δε Φωτάκος αναφέρει σχετικά:
“...Κατά τας αρχάς Ιουνίου εν ώ ήμεθα εις τα Τρίκορφα, μας έγραψαν οι εδικοί μας από την πολιορκίαν του Λάλα τους πολέμους και τας νίκας των, και τον θάνατον ακόμα του Γεωργάκη Πλαπούτα, ο οποίος θελήσας να πιάση τα Μπαστιρέκα, είπε να τον ακολουθήσουν, αλλ’ ένας μόνον στρατιώτης από τον Βλόγκον ο Π. Πισιμίσης τον παρηκολούθησεν έως εκεί. Και αφού αυτός εσκοτώθη από τους Τούρκους έμεινε μόνος του ο Γ. Πλαπούτας και εγύρισε πίσω δια να μην πέση εις τας χείρας των Τούρκων ζωντανός. Αλλά πριν φθάση εις το στρατόπεδον από την φιλοτιμίαν του και από τον θυμόν του έπεσε άπνους. Το στρατόπεδον όλον του Λάλα ελυπήθη πολύ, διότι έχασεν ένα καλόν αρχηγόν, και τον έθαψε με μεγάλας τιμάς εις την Νεμούνταν. Καθώς λοιπόν εμάθαμεν τον θάνατον του εκρίθη εύλογον από τον Κολοκοτρώνην και από την Εφορίαν του στρατοπέδου των Τρικόρφων Κανέλον Δελιγιάννην να σταλή ο Δημ. Πλαπούτας εις το στρατόπεδο του Λάλα δια να παραλάβη το σώμα του αδελφού του, αλλ’ εις τον δρόμον του να περάση από την Στεμνίτζαν και να λάβη και τας διαταγάς της Γερουσίας των Καλτεζών….”
Επιστολή Κολοκοτρώνη προς τους πολιορκητές του Λάλα
“Γενναίοι αδελφοί καπεταναίοι και στρατιώται της επαρχίας Καρύταινας, οι εστρατοπεδευμένοι κατά του Λάλα, χαίρετε!
Με λύπην μας απαραδειγμάτιστον εμάθομεν τον θάνατον του γενναιοτάτου αρχηγού και ήρωος καπετάν Γεωργάκη Κολιοπούλου και δεν δυνάμεθα να σας παραστήσωμεν την θλίψιν της ψυχής μας όχι δι’ άλλο τι ειμή δια την υστέρησιν του και διότι εις αυτήν την ακμήν και εποχήν ήτον και εφάνη επωφελής και αναγκαίος προς όλον το γένος και την πατρίδα, αλλ’ επειδή το θείον θέλημα ούτως ήτον, χαιρόμεθα ότι εγένετο μάρτυρας και είναι βέβαια εν μέσω του παραδείσου, και η πατρίς και όλον το γένος τον εστεφανωσε μ’ ενδόξους και αμαράντους στεφάνους, καθώς θέλει στεφανώσει εν καιρώ και όλην την οικογένεια του και τα φίλτατα τέκνα του, με το να εστάθη εξ αρχής ως άλλος φιλόστοργος πατήρ προς εσάς όλους τους στρατιώτας και η μακαρία ψυχή του την σήμερον συνευφραίνεται μετά των μαρτύρων και αγίων.
Επειδή λοιπόν και είναι ανάγκη να έχετε κεφαλήν και αρχιστράτηγον δια την καλήν ευταξίαν σας και δια την εις το καλόν οδηγίαν σας, εδιωρίσαμεν αρχηγόν σας και κεφαλήν τον καπετάν Δημητράκην Κολιόπουλον αδελφόν του μακαρίτου, μ’ όλον όπου εδώ μας ήτον αναγκαιότατος και χρήσιμος καθ’ όλα και περίλυπος εγένετο δια τον θάνατον του αδελφού του κατά χρέος, τον οποίον παρηγορήσαντες εξαποστέλλομεν αυτού και θέλετε τον υποδεχθή ευμενώς ως τον μακαρίτην εκείνον, και θέλετε έχει κάθε υποταγήν και ευπείθειαν εις τας οδηγίας του και αγαθάς συμβουλάς του ως και δεν αμφιβάλλομεν.
Λοιπόν αδελφοί ανδρίζεσθε και η φιλογενεία σας μιμούμενοι εκείνον τον μακάριον εις την ανδρείαν, φρόνησιν και ενθουσιασμόν όπου είχε δια την γλυκυτάτην ελευθερίαν εις το γένος, δια να στεφανωθήτε με τους στεφάνους της δόξης και της τιμής, και δια ν’ απολαύσωμεν όλοι εκείνο το οποίον προσπαθούμεν και αγωνιζόμεθα με τον αφανισμόν και κατατρόπωσιν των τυράννων.
Υγιαίνοιτε αγαθοίς.
2 Ιουνίου 1821 Τρίκορφα
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κανέλος Δεληγιάννης, Σπύλιος Κουλάς,
Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος, Γεώργιος Δημητρακόπουλος”
Από τα “Ελληνικά Υπομνήματα” του Γενναίου Κολοκοτρώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου