Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Ας κρατήσουμε την σημαία μας ψηλά με ό,τι αυτή συμβολίζει! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Ο εορτασμός της Επετείου της Επανάστασης στην Ηραία

Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας  (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία, ξεκινώντας την Επανάσταση από την περιοχή της Ηραίας (Η Ηραία αποτελεί σήμερα δημοτική ενότητα του Δήμου Γορτυνίας).Το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2017 στον Πύργο Δημήτρη Πλαπούτα που βρίσκεται στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας και αποκαταστάθηκε πρόσφατα με την συνεργασία Δήμου Γορτυνίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου,  έγινε για πρώτη φορά εκδήλωση με θέμα: "Η Επανάσταση και ο Πλαπούτας», την οποία παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον ο κόσμος που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της ιστορικής οικίας του στρατηγού.

Το Προεδρείο αποτελούσαν ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος Γορτυνίας,  ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, δρ. φιλοσοφίας, διδάσκων Παν/μίου Πελοποννήσου- Πρόεδρος Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και ο Αλέξανδρος  Θανόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ.
Διακεκριμένοι  πνευματικοί άνθρωποι  και ερευνητές μίλησαν για τα ιστορικά γεγονότα και τις Ιδέες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας όπως επίσης και για την ιστορική οικογένεια των Πλαπουταίων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις ομιλίες:
-«Ο Γεωργάκης  και ο Δημήτριος Πλαπούτας στην πολιορκία και στην Άλωση του Λάλα, από τον κ. Κωνσταντίνο Σορβάνη, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Λάλα «Γεωργάκης Πλαπούτας»
-«Ο Βλογγαίος σημαιοφόρος του Πλαπούτα», από τον κ. Ιωάννη Πισιμίση, Πολιτικό Επιστήμονα –Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Βριλησσίων & Πρόεδρο του Συλλόγου
 Αρκάδων Βριλησσίων.

-«Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η Επανάσταση» από τον κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, δρ. φιλοσοφίας, διδάσκοντα Παν/μίου Πελοποννήσου- Πρόεδρο της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»

-«Δημήτριος Πλαπούτας-Υπάρχοντας ως Έλληνας» από τον κ. Βασίλειο Δημόπουλο, Διδάκτορα φιλοσοφίας-Επιστημονικό Συνεργάτη ΑΣΠΑΙΤΕ

-«Η Γορτυνία του Παλουμπαίου Πλαπούτα-αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν» από τον κ. Βασίλειο Ηλιόπουλο, Γεωλόγο-Διδακτορικό ερευνητή Σχολής Μεταλλειολόγων ΕΜΠ- Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές».


Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος,ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, οι αντιδήμαρχοι κ. Διονύσιος Παρασκευόπουλος,  κ. Κώστας Κανελόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Ξυνής,  κ. Κανέλος Νικήτας, κ. Δημήτρης Γαβράς, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Αγωνιστών Κων/νος Πλαπούτας καθώς και άλλοι απόγονοι της ιστορικής οικογένειας, αντιπροσωπία από το χωριό Λάλα Ηλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Χαιρετισμό έστειλε στην εκδήλωση ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης "Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές" και η Αδελφότητα Παλουμπαίων. Μετά την λήξη της εκδήλωσης, η Αδελφότητα Παλουμπαίων παρέθεσε πλούσιο μπουφέ με σπιτικά φαγητά, για όλους τους παρευρισκόμενους.


Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ο εορτασμός περιλάμβανε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και  Δοξολογίας στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, ομιλία με ιστορική αναδρομή από την κυρία Μαρία Γαβρήλου, Πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών και  στην συνέχεια απόδοση Τιμών στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους  της Πολιτείας,  της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας,  της Πυροσβεστικής και των άλλων τοπικών φορέων.

 


 
Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη» όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Ιωάννη Κάππο, Δρ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας με θέμα: «Το ιστορικό διακύβευμα της έναρξης της Επανάστασης στο Αγιονέρι στις 20 Μαρτίου 1821» και  έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.
Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης,  που έλκει την καταγωγή του  από το χωριό Αγιονέρι και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Διονύσιος Παρασκευόπουλος, οι Δημ. Σύμβουλοι Γορτυνίας κ. Γεώργιος Ξυνής, κ. Δημήτριος Γαβράς, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων κ. Ιωάννης Πισιμίσης, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών και πολιτευτής κ. Εύη Τατούλη, ο πρώην δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος, η πρώην πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου- Χριστοπούλου, ο διοικητής του Α.Τ. Τροπαίων κ. Δημήτριος Παναγόπουλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανθυποπυραγός κ. Γεώργιος Μπαλάφας,  οι πρόεδροι των Τ.Κ. Παλούμπα και Λουτρών Ηραίας κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και κ. Γεώργιος Κολιόπουλος,  ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιονεριτών κ. Γεώργιος Καλιντέρης, η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Αγωνιστών Κων/νος Πλαπούτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών κ. Μαρία Γαβρήλου, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αρκάδων Βριλησσίων  κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, η γραμματέας του Φυσιολατρικού Ομίλου «Η Γκούρα» κ. Νούλη Μητροπούλου, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολεμιστών Ν.Ηλείας και της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού Θεσσαλονίκης» κ. Διονύσιος Γεωργακόπουλος, καθώς και όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Δ.Ε. Ηραίας, πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες.
 
Εκφράζουμε ευχαριστίες σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις, όσους δούλεψαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχία τους, καθώς και τα Μέσα Ενημέρωσης Αρκαδική Τηλεόραση, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, το ενημερωτικό site Kalimera-Arkadia και το ενημερωτικό site  Arcadiaportal  για την δημοσιογραφική κάλυψη.


Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Επετειακή εκδήλωση στην Ηραία(Παλούμπα-Αγιονέρι)του Δήμου Γορτυνίας


Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), θα οργανώσουν τον καθιερωμένο επετειακό εορτασμό για την Επανάσταση στην Ηραία (Παλούμπα-Αγιονέρι) στις 18 και 19 Μαρτίου 2017,  
και σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, 
οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημήτρη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) 
και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Τρίπολη-Εσπερινός στον Αγιοθόδωρα

Προσκύνημα το βράδυ του Σαββάτου 4-3-2017, στους Αγίους Θεοδώρους, το εκκλησάκι που βρίσκεται στον ιστορικό λόφο του Αγιοθόδωρα πάνω από την Τρίπολη, στην πλαγιά του Μαινάλου, όπου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο και τους συν αυτώ ιερείς.  
 Το εκκλησάκι είχε κτίσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μετά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και στις μέρες μας φροντίζει και συντηρεί ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης.


Επίσκεψη και στο "κάθισμα" του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το παρατηρητήριο του αρχιστρατήγου της Επανάστασης κατά την προετοιμασία της Άλωσης της Τριπολιτσάς, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι.
 Μπροστά από το "κάθισμα" του Κολοκοτρώνη με θέα την Τρίπολη

  

Εξαιρετική είναι η θέα προς όλο το οροπέδιο της Τρίπολης, με τη πρωτεύουσα της Αρκαδίας να δεσπόζει στο μέσον του.
 Η  Τρίπολη το σούρουπο!