Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Από την υφαντική τέχνη της Αρκαδίας


Τα προιόντα της Υφαντικής  κατά κανόνα ήταν πράγματα της καθημερινής χρήσης και λίγα απ' αυτά προορίζονταν για στολισμό. Τα υφαντά έπαιρναν την τελική τους μορφή ύστερα από μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία και χωρίζονταν σε δυο κατηγορίες.
φωτό: υφαντό προσκέφαλο.(Κοκκινοράχη Γορτυνίας Αρκαδίας) 

Σε εκείνα που χρησιμοποιούντο για την ένδυση των ανθρώπων και σε εκείνα που χρησιμοποιούντο ως χαλιά,στρωσίδια, ασπρόρουχα καθώς και ως εργαλεία στις διάφορες εργασίες όπως σακιά, σακούλια κ.ά. Οι υφάντρες έβαζαν όλο τους το μεράκι και κατασκεύαζαν άλλοτε περίτεχνα σχέδια που κυκλοφορούσαν ανάμεσα τους και άλλοτε πρωτότυπα σχέδια που προέκυπταν από την έμπνευση τους, πάντα με ανταγωνιστικό πνεύμα προς τις υπόλοιπες. Η κατασκευή υφαντών, ακολουθώντας  φθίνουσα πορεία, ευδοκίμησε μέχρι τη δεκαετία του '70 κυρίως παράγοντας χαλιά. Τα υφαντά για ένδυση είχαν σταματήσει να παράγονται δεκαετίες πριν. 
Από τα λίγα πια εναπομείναντα υφαντά που υπάρχουν, φυλαγμένα σε ιδιωτικές συλλογές από ανθρώπους που έχουν  μεράκι και αγάπη για τη παράδοση, διάλεξα μερικά ως δείγμα της Υφαντικής τέχνης της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα τα υφαντά που παρουσιάζω είναι από τα χωριά της Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας ΑρκαδίαςΣέρβου και Κοκκινοράχη.
φωτό: υφαντό σακκούλι.(Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας)



"Πάντα". (Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας)
Η "πάντα" ήταν το υφαντό που κρεμούσαν στο τοίχο δίπλα από το κρεββάτι ώστε να τους προστατεύει από το κρύο του τοίχου. Τα ελάφια, τα πουλιά και τα φυτά ήταν το αγαπημένο θέμα σ' αυτού του είδους το υφαντό.


 "Απλάδι".χρονολογείται από το 1930 (Κοκκινοράχη Γορτυνίας Αρκαδίας)
Το "απλάδι" το χρησιμοποιούσαν ως κάλυμα κρεβατιού ή ως χαλί.


" Σάϊσμα". (Κοκκινοράχη Γορτυνίας Αρκαδίας)
 Το "σάϊσμα" κατασκευαζόταν από μαλλί γιδιών(κοζιά). Τα περισσότερα υφαντά.όμως γινόταν από μαλλί προβάτων που ήταν και πιό μαλακό. Τα "σαίσματα" ήταν μαύρου χρώματος κυρίως αλλά όταν είχαν "κοζιά" από άσπρα γίδια την έβαφαν και έτσι πετύχαιναν διχρωμία και στα "σαίσματα". Το "σάισμα" ήταν πολύ άγριο γι αυτό το έκαναν στρωσίδι, υπόστρωμα στο κρεβάτι ή στρώμα στα στανοτόπια. Στις πολύ δύσκολες εποχές χρησιμοποιήθηκε και ως σκέπασμα ύπνου.


 Σεντόνι υφαντό. (Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας)


 Φούστα υφαντή.(Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας)


Παρακαλώ όποιος ή όποια χρησιμοποιήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις φωτογραφίες των υφαντών να αναφερθεί στο τόπο προέλευσης τους. Αυτό αποτελεί μια ηθική αναταμοιβή.Το χρωστάμε στους προγόνους μας.

περισσότερα για την Υφαντική, καθώς και φωτογραφίες υφαντών θα βρείτε πατώντας εδώ

....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου