Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Διαμαντής Ρουμελιώτης- Στους δρόμους της παράδοσης….

Σ’ αυτό το ιστολόγιο κατά καιρούς θα βρίσκετε ό,τι ωραιότερο κυκλοφορεί στα πλαίσια της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής για δυο κυρίως λόγους: 
α) Για να προβάλλεται και να τη γνωρίζει όσο το δυνατόν  περισσότερος κόσμος μιας και δεν έχει πολλές ευκαιρίες από τα λοιπά μέσα και,
β) για να προβάλλονται και να τιμώνται οι λαϊκοί καλλιτέχνες που επιμένουν να τραγουδούν ανόθευτα δημοτικά τραγούδια σε πείσμα της εποχής μας η οποία ανέχεται κάθε προϊόν υποκουλτούρας..
Ένα καινούριο μουσικό cd με χορευτικά παραδοσιακά τραγούδια, που τιτλοφορείται: "Στους δρόμους της παράδοσης…", κυκλοφόρησε ο Διαμαντής Ρουμελιώτης. Μια ξεχωριστή δουλειά μέσα στη μουσική θολούρα της εποχής μας, που τιμά τα γνήσια δημοτικά τραγούδια χωρίς νοθεύσεις και μουσικές διαστρεβλώσεις. Άλλωστε, ότι έχει κάνει μέχρι τώρα ο παραδοσιακός καλλιτέχνης από τη Μυγδαλιά Γορτυνίας κινείται στα όρια της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής κυρίως της Αρκαδίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Γνωρίζει πολύ καλά τα παλιά τραγούδια και φροντίζει να τα προσφέρει και στο κόσμο που τον ακούει και διασκεδάζει στις εκδηλώσεις. Τα τραγούδια του cd τραγουδιούνται στις περιοχές της Πελοπονήσσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Μόνιμος συνεργάτης του τα τελευταία χρόνια είναι ο εξαιρετικός κλαρινίστας Γιώργος Δαλιάνης από τα .....


Τριπόταμα Καλαβρύτων, που επιμένει κι εκείνος παραδοσιακά, ευτυχώς για τη γνήσια μοραΐτικη δημοτική μουσική. Άλλα δυο άτομα από την οικογένεια Δαλιάνη συμμετέχουν στο cd. Η Σταυρούλα Δαλιάνη τραγουδά  δυο τραγούδια και ο Χρήστος Δαλιάνης παίζει βιολί. Επίσης παίζουν λαούτο και κρουστά ο Αντώνης Κουτελιέρης και ο Αλέκος Σταματόπουλος αντίστοιχα. Παραγωγή:GENERAL MUSIC.
Δυο τραγούδια επέλεξα να παρουσιάσω από το cd, σαν δείγμα της δουλειάς του μουσικού συγκροτήματος. Όποιος θέλει να  προμηθευτεί το cd μπορεί να το ζητήσει στο κατάστημα METROPOLIS καθώς και από τον ίδιο το καλλιτέχνη Διαμαντή Ρουμελιώτη τηλ.6977080527.

1) "Από τη Πάτρα ερχόμουνα"
Από τη Πάτρα ερχόμουνα μαζεύοντας λελούδια
το ταμπουρά μου παίζοντας και λέγοντας τραγούδια.
Στης Πάτρας τον ανήφορο στα χαμηλά σπιτάκια
αγάπησα μια Πατρινιά που έχει μαύρα μάτια.
Στης Πάτρας  τον ανήφορο έχω κι εγώ κι ορίζω
μια γλάστρα με βασιλικό και τη συχνοποτίζω.
-Δε στόλεγα μικρούλα μου να μην αγαπηθούμε
γιατί  ‘ν’ τα σπίτια μας κοντά και θα μαρτυρηθούμε.
Σαν θέλεις να βλεπόμαστε κρυφά από τους γειτόνους
βάλε μηλιά στη πόρτα σου να κρύβομαι στους κλώνους.
-Πότε να βάλω εγώ μηλιά πότε να κάνει κλώνους
κι ως πότε θα βλεπόμαστε κρυφά από τους γειτόνους.




2) "Μπερδεύτηκε μια λεϊμονιά"
Μπερδεύτηκε μια λεϊμονιά με μια νερατζοπούλα
έτσι μπερδεύτηκα κι εγώ με μια γειτονοπούλα.
-Γειτόνισσα δαιμόνισσα, κακιά γειτονοπούλα
οπού ήρθα και δεν μ’ άνοιξες απ’ τη παραπορτούλα.
-Δε τοήξερα λεβέντη μου, πως ‘ταν η αφεντιά σου
Να πέταγα σαν πέρδικα, ναρθώ στην αγκαλιά σου.


...

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια και σε σενα και στο Διαμαντη Ρουμελιωτη.Επιτελους γνησια δημοτικα τραγουδια.Η ΑΡΚΑΔΙΑ παραγει ακομα πολιτισμο αλλα δυστυχως δε προβαλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ,νάσαι καλά.Κάνε μια περιήγηση σ' αυτό το ιστολόγιο και θα βρείς αρκαδικά τραγούδια είτε από ερασιτέχνες, είτε από επαγγελματίες που κρατάνε τη γνησιότητα στο ύφος των τραγουδιών. Σιγά-σιγά θα προσθέσω κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή