Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η κοπή της πίτας του Ορειβατικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ"



Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ», τη Κυριακή 12/2/2011  πραγματοποίησε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου. Παραβρέθηκαν τα μέλη και φίλοι του Ομίλου, εκπρόσωποι συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.







Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Γορτυνίας κ. Πέτρος Ζούνης, η αντιδήμαρχος Δήμου Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή και γραμματέας του Ομίλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου και αντιπρόεδρος του Ομίλου.
Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, πάντα στο πλευρό του Ομίλου σε όλες τις δραστηριότητες του.


                                                                              
 



















Από το Δήμο Ιλίου, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, και το Δήμαρχο κ. Ν. Ζενέτο, παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Νικ. Βέργος, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου.
Επίσης παραβρέθηκαν ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Παναγιώτης Καρβελάς και αντιπρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης,  οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Σέρβου κ. Ιωάννης Ρουσιάς, Λυκούρεση  κ. Αθανάσιος Κομνηνός και Σαρακίνι κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων όπως: Αδελφότητας Ψαραίων κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Συλλόγου Σαρακιναίων  κ. Γεώργιος Μπερδούσης,   Συλλόγου Κοκκινοραχιτών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σερβαίων κ. Κατερίνα Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Λυκουρεσαίων  κ. Αναστάσιος Κουμουτσάρης.
Στην εκδήλωση ακόμα παραβρέθηκαν ο κ. Κώστας Καλύβας και η κ. Πέννυ Καλύβα εκδότες της εφημερίδας «Γορτυνία» που στηρίζει και προβάλλει τις προσπάθειες του Ομίλου.
Ο πατήρ Ιωάννης Αποστολόπουλος από Λυσσαρέα και ο Πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος, εφημέριος στο Σέρβου, ευλόγησαν την πίτα του Ομίλου και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους σκοπούς του.
Ο Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους και αφού τους ευχαρίστησε, τόνισε ότι η προσπάθεια για το φαράγγι συνεχίζεται σε συνδυασμό με παράλληλες δράσεις και ζήτησε από τη τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει τις προσπάθειες του Ομίλου, αν και αναγνωρίζει τη δυσκολία που υπάρχει λόγω της σημερινής κατάστασης της χώρας μας.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Γιαννόπουλος, επαίνεσε τον Όμιλο για τη δραστηριότητα του και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης της ήδη υπάρχουσας πρώτης μελέτης, με τυχόν συμπλήρωση ούτως ώστε να υποβληθεί δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΦΟΕΣΕ κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος ευχήθηκε επιτυχία στους σκοπούς του Ομίλου και τόνισε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια με την εμπειρία του και με ανάλογες μελέτες που έχει στη διάθεση του από άλλα φαράγγια.
Η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Θανοπούλου είπε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη σηματοδότηση και την ολοκλήρωση της βιντεοσκόπησης και να συνεργαστούμε για την σύνδεση του φαραγγιού με άλλα μονοπάτια της ιστορίας καθώς και με τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, εθνικά και ευρωπαϊκά.
Στη συνέχεια όλοι οι ομιλητές ευχήθηκαν για τη χρονιά και για τον όμιλο και το περιεχόμενο των ομιλιών τους κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα.  
Η γραμματέας Μαρίνα Διαμαντοπούλου μιλώντας επεσήμανε την ανάγκη καταβολής της συνδρομής των μελών, την προμήθεια απ’ όλους του ημερολογίου με φωτογραφίες από το φαράγγι και ανακοίνωσε ότι στις 17/6/2012 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο Φαράγγι της Γκούρας και κάλεσε τα μέλη να πάρουν μέρος στη πεζοπορία.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος σε μια προσπάθεια σύνδεσης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και της ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής. Ακούστηκαν δημοτικά τραγούδια που τραγουδούσαν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το φαράγγι, με θέματα ιστορικά, της αγάπης, του γάμου, του βουνού και της φύσης με ιδιαίτερη αναφορά στο καθένα. 
Το χορευτικό συγκρότημα του φίλου Γιώργου Φραγκάκη χόρεψε τα τραγούδια. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα πολλών εκ των παρευρισκομένων. Ο κ. Ιωάννης Νικολόπουλος από Παλούμπα, που τραγουδά δημοτικά τραγούδια, πρόσφερε δωρεάν cd στους παρισταμένους, στη προσπάθεια που κάνει για τη  παράδοση.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση έδωσε σε όλους η εύρεση του φλουριού της πίτας από το μικρό Στέλιο, ο οποίος παρέλαβε το δώρο του με πολλή χαρά. Κέρδισε το βιβλίο «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΄21» του Κώστα Παυλόπουλου, που περιέχει ιστορικά ντοκουμέντα της Επανάστασης και τρία cd  με ιστορικά τραγούδια του Μωριά.
Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ», ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της. 




ΤΟ  Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου