Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Θεατρική παράσταση από το Λύκειο Βυτίνας

Το έργο του Μολιέρου "Ο Φιλάργυρος" θα παίξει η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Βυτίνας,   τη Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, ώρα 21.00, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Βυτίνας Γορτυνίας με την
υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Γορτυνίας. Το κείμενο που ακολουθεί υπάρχει στη πρόσκληση της παράστασης και είναι της Γεωργίας Καρατζά -μαθηματικού, καθηγήτριας στο Λύκειο Βυτίνας υπό τη φροντίδα και τη καθοδήγηση της οποίας προετοιμάστηκε η θεατρική ομάδα των μαθητών του Λυκείου. Μπράβο σε όλους!


σκίτσο: Ηλίας Τσαφαράς

 [Ο Μολιέρος, Γάλλος  συγγραφέας, ηθοποιός και ποιητής ήταν αυτός που έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία. Μέσα  από τα έργα του – κωμωδίες χαρακτήρων- προσπαθεί να καυτηριάσει ανθρώπινες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά όπως την ματαιοδοξία, την υποκρισία, την συζυγική απιστία, την αρρωστοφοβία, την υποκριτική ευγένεια και την ανέντιμη κολακεία. Ασκεί κοινωνική κριτική και αναδεικνύει την κωμική διάσταση της ανθρώπινης αδυναμίας των ηρώων του έχοντας πηγαίο το ταλέντο της φάρσας. Ξεσκεπάζει τη γελοιότητα και αναδεικνύει την ύπαρξη του ανθρώπου και το πέρασμα του από τη Γη. Μετά από 350 χρόνια από τη συγγραφή των έργων του, οι ήρωες  του είναι χαρακτήρες  ακόμα αναγνωρίσιμοι και ευδιάκριτα ανάμεσα μας, γι αυτό και τα έργα του θεωρούνται διαχρονικά.







Ο Φιλάργυρος, η κωμωδία του Μολιέρου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1668 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου. Ο Αρπαγκόν, ο φιλάργυρος, κωμικός στην εξάρτηση του αλλά και τραγικός συνάμα, στηρίζει την ύπαρξη του στο χρήμα. Η φιλαργυρία του είναι αυτή που δεν τον αφήνει να απολαύσει τη ζωή και χάνει το πραγματικό της νόημα. Δεν είναι ηθικό σχεδίασμα αλλά ένα πολύπλευρο ζωντανό ον. Γι’ αυτό και ο γερο Αρπαγκόν εκτός από φιλάργυρος παρουσιάζεται και ερωτευμένος. Αυτή η αδυναμία του, παρέχει την ευκαιρία στην καταγγελία και τελικά τη γελοιοποίηση και καταδίκη της υπερβολής του χρήματος.
 Γεωργία Καρατζά - Μαθηματικός ]





.

2 σχόλια:

  1. Τέρμα! Οι φωτογραφίες της προμετωπίδας του blog σου διεκδικούν βραβείο!!!
    Απίστευτη αυτή με το γαϊδαράκο τον... ακάματο εργάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρυτάνα Ιχνηλάτη
    για άλλη μια φορά σ' ευχαριστώ!
    Αυτές οι εικόνες είναι σπάνιες πιά κι αυτό τις καθιστά πολύ ενδιαφέρουσες.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή