Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας- Πηγή Σουληνάρι.Ο βαρύς χειμώνας με χιόνια και πολλές βροχές έφερε παντού νερά.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Τιμήθηκε ο μεγάλος ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος


Με μια σεμνή εκδήλωση όπως του άξιζε, τιμήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στην επιβλητική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ο μεγαλύτερος ιστορικός της νεώτερης Ελλάδος Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, καταγόμενος από Βυτίνα. 
Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννησή του ως και 125 χρόνων από το θάνατό του. 
Διοργανωτές ο Δήμος Γορτυνίας, η Παγγορτυνιακή Ένωση και ο Σύλλογος των Απανταχού Βυτιναίων. Προσήλθαν πάνω από 300 άτομα που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο.

 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και μικρή εισαγωγική αναφορά στον τιμώμενο από την συντονίστρια Πέννυ Κ. Καλύβα, δημοσιογράφο και εκδότρια της εφημερίδος «Γορτυνία». Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Γορτυνίας Ιωάννη Γιαννόπουλο, τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτη Πλέσσια και τον Πρόεδρο των Απανταχού Βυτιναίων «Ο Άγιος Τρύφων» Παναγιώτη Παπαδέλο.
Στη συνέχεια χαιρέτισαν την εκδήλωση και επαίνεσαν τους οργανωτές ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος κ.κ. Ιερεμίας, ο Βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλίου, η Βουλευτής Περιφερείας Αττικής Γεωργία Αθ. Μαρτίνου εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και ο Βουλευτής Αθηνών Γεώργιος Καρράς εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.
Αμέσως μετά προβλήθηκε 15λεπτο ενημερωτικό βίντεο, σκηνοθεσίας Σωτήρη Λαμπρόπουλου, με τους τόπους που γεννήθηκε, έζησε και έδρασε ο μεγάλος ιστορικός, με εμπεριστατωμένα κείμενα των φιλολόγων καθηγητών Κωνσταντίνου Γιαννημάρα και Παν. Παπαδέλου.
Για τη ζωή και το έργο του K. Παπαρρηγόπουλου, μίλησε στη συνέχεια ο καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Καραμανωλάκης. Επικέντρωσε δε την ομιλία του στο μεγάλο συγγραφικό του έργο, καθώς και στη διαδρομή του ως καθηγητού της Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήταν γενικά μια εκδήλωση υψηλοτάτου επιπέδου, με το ακροατήριο να μένει καθηλωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Παρέστησαν επίσης ο Πανοσιολογιότατος π.Χρυσόστομος Παπαθανασίου ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σταύρος Ζωγραφάκης, οι Δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης και Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Γορτυνίας Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τάκης Καραντώνης, Δημοτικοί & περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγος Κων/νος Μασούρας, οι πολιτευτές Εύη Τατούλη, Στάθης Κούλης, Παναγιώτης Καρβελάς, Ζωή Ράπτη και Γιάννης Παναγιωτόπουλος, πολλοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι Αρκαδικών Συλλόγων και φορέων, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και αρκετοί κάτοικοι από τον τόπο καταγωγής του μεγάλου ιστορικού.

O Δήμος Γορτυνίας ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές Παγγορτυνιακή Ένωση και Σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων, τους δημιουργούς του ενημερωτικού βίντεο Σωτήρη Λαμπρόπουλο, Κων/νο Γιαννημάρα και Παναγιώτη Παπαδέλο, τον ομιλητή Ευάγγελο Καραμανωλάκη, τον Ηλία Γιαννικόπουλο για την βοήθεια του και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και τον Βασίλη Δαλαμάγκα και Γιώργο Παπαμώκο για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης από την ΕΡΤ.

Με την συνεργασία όλων τους έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Γορτυνίας, που αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Δήμου Γορτυνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου