Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ο θάνατος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη(4-2-1843)

Σαν σήμερα πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης(4-2-1843)
Ένα απόσπασμα από την δημοσίευση της εφημερίδας “Ταχύπτερος Φήμη” τον Φλεβάρη του 1843:

“Ο Ήρως των Δερβενακίων, του Βαλτετζίου, των Παλαιών Πατρών, της Τριπόλεως, της Κορίνθου, του Άργους, κ.τ.λ. ο Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου, ο άλλοτε Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού, ο Σύμβουλος της Επικρατείας και Αντιστράτηγος, ο έμπειρος στρατιώτης, ο αγαθός πολίτης, ο ειλικρινής φίλος, ο φιλόστοργος πατήρ, ο γηραιός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν υπάρχει πλέον εις την ζωήν. 
 
Την 3 Φεβρουαρίου την εορτήν επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως και των αποβατηρίων της Α.Μ. της Σεπτής μας Βασιλίσσης έλαβε την υψηλήν τιμήν να παρευρεθή εις τον Βασιλικόν χορόν, δια να συνεορτάση την τοσούτον χαρμόσυνον ημέραν δια το έθνος του και δι εαυτόν, και την 11ην ώραν προ του μεσονυκτίου αποσυρθείς εις την οικίαν του μετά τέσσαρας περίπου ώρας ευρέθη προσβεβλημένος από αποπληξίαν. Οι υπηρέται κατά ταύτην την ώραν εννόησαν το συμβάν και ειδοποιήσαντες αυθωρί τους Κυρίους των έσπευσαν οι τελαυταίοι ούτοι δρομαίοι ζητούντες ιατρικήν συνδρομήν και βοήθειαν, αλλ’ οι αξιότιμοι γιατροί Κ.Κ. Γλαράκης, Ρέζερ και Σοφ. Οικονόμου δεν εχρησίμευσαν ει άλλο ειμή εις το να βεβαιώσωσι τον προσεγγύζοντα θάνατον. 
Η φήμη διεδόθη εν ακαρει εις την πόλιν και οι πολίται πάσης τάξεως συνέτρεχον να ιδωσι επί του κρεββάτου και εκπνέοντα τον γηραιόν Κολοκοτρώνην τον ατρόμητον της Ελληνικής επαναστάσεως αρχηγόν, τον Ήρωα εκείνον του οποίου το όνομα μόνον τον θάνατον εις μυριάδας Οθωμανών και τοιουτοτρόπως περιστοιχουμένος από τους φιλτάτους υιούς του από συγγενείς και φίλους και εις τας αγκάλας αυτών ευρισκόμενος εξεψύχησεν.  Ο θάνατος του εν τω άμα ώθησεν εις κίνησιν όλην την πόλιν, και από της ώρας ταύτης η συρροή του πλήθους εις την οικίαν του ήτο μεγάλη, και πολλοί παλαιοί στρατιωτικοί και πλήθος αγωνιστών κατασπαζόμενοι αυτόν έκλαιον απαρηγορήτως.
Ο νεκρός μετεφέρθη δια της Ερμαϊκής και Αιολικής οδού εις τον ναόν της Αγίας Ειρήνης…….
...ήτο κεκοσμημένος με την στολήν του Αρχιστρατήγου, έφερε το ξίφος, το οποίον είχεν εις την αρχήν της επαναστάσεως, την περικεφαλαίαν εις το πλευρόν και επωμίδας της εις την Επτάνησον υπηρεσίας του, παρακείμενον δε τον θώρακα, και εις τους πόδας τζαρούχια, το παλαιόν αυτού υπόδημα, υποκάτω δε των ποδών ετέθη Τουρκική σημαία”. 
 
 
 



Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικολώνων για το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη


 
(Ο Δήμος Τρικολώνων αποτελείτο από τα χωριά Στεμνίτζα, Μουλάτζι,  Ψάρι ή Ψαράκι, Παλαμάρι και Παλαιομοίρι με έδρα τη Στεμνίτζα. Σήμερα, ο δήμος Τρικολώνων είναι μέρος του Δήμου Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα).
 
“Εις την είδησιν της αποβιώσεως του αοιδίμου Θοεδώρου Κολοκοτρώνη, συνεκινήθη από λύπην εγκάρδιον πας ο λαός, έκλαυσε δε και κλαίει τον γενναίον πρόμαχον της πατρίδος και της Πελοποννήσου τον Αρχηγόν αναπολων τας οποίας προσέφερεν ούτος προ της επαναστάσεως, εν τω διαστήματι αυτης, και μετά ταυτα μεγάλας υπηρεσίας εις το έθνος του ποσάκις ενδόξως ωδήγησεν εις τας μάχας κατά του εχθρου τους πολίτας.
Αι πράξεις και αι αρεταί του σεβασμίου και αγαπητου τούτου προσώπου του ιερου μας αγώνος είναι σπουδαιον της ιστορίας αντικείμενον. Αίσθημα αγάπης προήγγειλεν η παρουσία του ζωντος, αίσθημα ζωηράς λύπης και πάνθους και πανδήμου ευγνωμοσύνης συνοδεύει ήδη την ιεράν σκιάν του νεκρου υπό τους πλέον ενθέρμους μακαρισμούς και τας ευχάς.
Του τοιούτου αισθήματος υποχρεωμένον το δημοτικόν Συμβούλιον να γίνη ο πιστός διερμηνεύς, συνηλθεν αυθόρμητον σήμερον την δεκάτην ογδόην Φεβρουαρίου του 1843 έτους  εις το ενταύθα, εν Στεμνίτζη, δημοτικόν κατάστημα, παρόντος και του Δημάρχου κυρίου Λάμπρου Ροϊλου, εν πλήρει συνεδριάσει, και λαβόν υπ’ όψιν, εξ ενός με την παρά των δημοτων επαναλαμβανομένην επιθυμίαν, ίνα αποδοθη επισήμως της τιμης της οφειλομένης προς τον αείμνηστον και πολυαγάπητον Θ.Κολοκοτρώνην, αφ’ ετέρου δε τας παρά της Βασιλικής Κυβερνήσεως προσφερθείσας μεγάλας τιμάς εις το νεκρόν του μακαρίτου. Παρατηρει ότι τοιαύτη τις πράξις, από μέρος του, αναταποκρινομένη εις την επιθυμίαν των δημοτων και σύμφωνος με το αίσθημα αυτών δεν αντιβαίνει εις τα καθήκοντα του Συμβουλίου επομένως εν μια γνώμη ψηφίζει.
Α΄. Ευγνωμοσύνης ένεκα και τιμης προς την ιεράν σκιάν του αοιδίμου Θ.Κολοκοτρώνη, επιμελεία του Κυρίου Δημάρχου να τελεσθη μνημόσυνον επίσημον εν τω Ναω του Αγίου Γεωργίου, την πρώτη Κυριακήν μετά την έγκρισιν της πράξεως ταύτης από την Β.Διοίκησιν συγκαλουμένων απάντων των ιερέων και του δημοτικου Συμβουλίου.
Τοιουτον μνημόσυνον να τεληται και του λοιπου κατ’ έτος εις την πρωτευουσαν του δήμου κατά την εορτήν της Υπαπαντης, ως πλησιεστέραν ημέραν, εις την τετάρτην Φεβρουαρίου, καθ’ ην ετελεύτησεν ο Μακάριος.
Γ΄. Η απαιτουμένη τυχόν δαπάνη δια το περί ου ο λόγος μνημόσυνον θέλει καταλογίζεσθαι και προβλέπεσθαι εις το άρθρον των απρόβλεπτων εξόδων του προυπολογισμου
Δ΄. Αντίγραφον της παρούσης να κοινοποιηθη προς τον δήμαρχον δια τα περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος
Βας. Ροϊλός
Τα μέλη
Ο πρωτοκολλιστής
Αναγ. Μαρτύνης

Πηγή: Άπαντα Θ. Κολοκοτρώνη-εκδόσεις ΜΕΡΜΗΓΚΑ)


Αιωνία του η μνήμη! Του χρωστάμε πολλά!
Μαρίνα Διαμαντοπούλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου