Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ο Κολοκοτρώνης και …..η μπογάτσα

 
 
 

Αυτή και άλλες πολλές αναφορές στις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών μας μέσα από τα κείμενα των απομνημονευματογράφων της εποχής εκείνης, στο ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στην Επανάσταση, που περιέχεται  στο βιβλίο μου “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ”.

 

 



 

Η μπογάτσα ή μπογάτσια ή μπουγάτσια ήταν ένα πρόχειρο ψωμί, λειψό ψωμί χωρίς προζύμι,  από την εποχή της σκλαβιάς, συνηθισμένο στα κλέφτικα λημέρια λόγω της γρήγορης παρασκευής του και του ψησίματος μέσα στη φωτιά που άναβαν για να ζεσταθούν.
Κατά τον Φώτιο Χρυσανθόπουλο ή Φωτάκο καταγόμενο  από τα Μαγούλιανα Γορτυνίας, αγωνιστή της Επανάστασης, συγγραφέα και υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο στρατόπεδο του Βαλτετσίου, τις παραμονές της μάχης (12-5-1821) συνέβη το εξής περιστατικό:
“Την αυγήν ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος από την Στεμνίτσαν επροσκάλεσεν τον Κολοκοτρώνην και τους περί αυτόν αν ηθέλαμεν  να υπάγωμεν εις το ταμπούρι του, όπου είχε φωτιά, κρασί και μπογάτσα, δια να φάμε και να ζεσταθούμεν. Ενώ λοιπόν επαίρναμεν ολίγην μπογάτσαν ο καθένας μας και επίναμεν και κρασί, οι Τούρκοι από το αντικρυνόν μέρος της ανατολικομεσημβρινής πλευράς έκαψαν μπαρούτη και έκαμαν φουμάδα, εις την οποίαν ανταπεκρίθη ο Ρουμπής. Ο Κολοκοτρώνης αφού, είδε της φουμάδαις, εγνώρισεν, ότι ήτο σημείον να φύγουν, και επειδή το στόμα του ήτο γεμάτον μπογάτσα ήτις τρίβεται και δεν αφήνει εύκολα την φωνήν να έβγη,  έβαλεν ευθύς τον δάκτυλον του και την έβγαλε, και έβαλε της φωναίς, “οι Τούρκοι θα φύγουν και ριχθήτε επάνω τους!”. Ο τόπος τότε εβούησεν από ταις φωναίς του Κολοκοτρώνη…..”




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου