Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας- Πηγή Σουληνάρι.Ο βαρύς χειμώνας με χιόνια και πολλές βροχές έφερε παντού νερά.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Εικόνες από ένα ταξίδι στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας

Η Εορτή του Αγίου Πνεύματος και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017!
Ευκαιρία για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα της ορεινής Αρκαδίας στην πεδινή και παραθαλάσσια Μεσσηνία!

Αποτύπωσα εικόνες από τα όμορφα μέρη του ταξιδιού και σας τις μεταφέρω!Εικόνες από την παραλία της Ελαίας Μεσσηνίας, αφιερωμένες στην Ημέρα Περιβάλλοντος Θαλασσινή αύρα μ' ένα καφεδάκι στο Καλό Νερό Μεσσηνίας Στο λιμάνι της ΚυπαρισσίαςΥπέροχες εικόνες από το Κάστρο της Κυπαρισσίας Μεσσηνίας και την Άνω Πόλη με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Ως γνωστόν η Κυπαρισσία παλιά ονομαζόταν Αρκαδιά, που λέει και το παραδοσιακό τραγούδι "Στης Αρκαδιάς τον πλάτανο, Ελένη".
Στη βάση του Κάστρου είναι ο πλάτανος και η προτομή του οπλαρχηγού της Επανάστασης στην Τριφυλλία, Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Γιατί τα ωραία πρέπει να λέγονται...
 Για να θυμόμαστε...ή να μαθαίνουμε όσοι δεν το ξέρουμε
Η ιστορία του τραγουδιού "Στης Αρκαδιάς τον πλάτανο..."
Τσάμικο παμπελοποννησιακό που αναφέρεται σε συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός το οποίο τοποθετείται στην Κυπαρισσία (πρώην Αρκαδιά) της επαρχίας Τριφυλίας Μεσσηνίας κατά τον 18ο αιώνα. Η Ελένη του τραγουδιού ήταν η Ελένη Χαμέρη, κόρη του, εγκατεστημένου στην Κυπαρισσία, Παργινού γιατρού Χαμέρη και της Μαριγώς Καστρινού, εκχριστιανισμένης Αρκαδινής Τουρκάλας. Ήταν αρραβωνιασμένη με τον Αυγερινό Χούντρα. Όμως ο αγάς της Αρκαδιάς την ποθούσε και ήθελε να την κάνει γυναίκα του φτάνοντας σε σημείο να της τάζει υλικές απολαβές. Αυτή αρνούνταν προβάλλοντας το επιχείρημα της διαφορετικής εθνικότητας και πίστης. Τότε ο Αγάς κατέφυγε στον Σουλτάνο ο οποίος έβγαλε φιρμάνι που επέτρεπε τέτοιους γάμους. Λόγω της συνεχούς άρνησης της Ελένης να υποκύψει στα ερωτικά τερτίπια του Αγά, αυτός την συνέλαβε και την βασάνισε μέχρι θανάτου. Επόμενη κίνηση ήταν η σύλληψη του αρραβωνιαστικού της, η φυλάκιση και η εκτέλεσή του. Ετάφησαν δίπλα δίπλα στον Άγιο Δημήτριο, κοιμητήριο της άνω πόλεως της Κυπαρισσίας όπου υπάρχει και το σπίτι της Χαμεροπούλας μαζί με τον ιστορικό πλάτανο.
Το συγκεκριμένο τραγούδι ανήκει στην συλλογή "Δημώδη Άσματα Γορτυνίας" που εξέδωσε ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων το 2010. Τα τραγούδια του CD είναι ερμηνευμένο όπως τα παρουσιάζει ο μουσικολόγος Κωνσταντίνος Α. Ψάχος στο ομώνυμο έργο του (1923). Χαρακτηριστικά αναφέρει "Χορός πηδηκτός (ενν. τσάμικο), ρυθμός εξάσημος χορίαμβος. Εγράφη εν Καρυταίνη κατ' απαγγελίαν Χρήστου Σπυρακόπουλου, κτηματίου".

"Στης Αρκαδιάς τον πλάτανο πολλοί 'ναι μαζεμένοι,
ο Δήμαρχος κι ο ανακριτής και κρέναν την Ελένη.
-Ελένη, τι τον έκανες τον πρώτο σου τον άντρα;
-Στρατιώτες τον επήρανε, στην φυλακή τον πάνε.
(Δεν τον δικάζουν 'ξάμηνο, δεν τον δικάζουν χρόνο,
μα τον δικάζουν 'σόβια, 'σόβια του θανάτου.)"
[Όρε, στης Αρκαδιάς, στης Αρκαδιάς τον πλάτανο, κυρα-Λένη
αμάν αμάν Ελένη, πολλοί 'ναι μαζεμένοι...] Πηγή: http://www.youtube.com/user/kremastilak


 Στον "Παλιό Νερόμυλο" στην περιοχή Μύλοι, έξω από την Κυπαρισσία
 Νερόμυλος που λειτουργεί.... και ένα εξαιρετικό περιβάλλον όπου απολαμβάνεις απλά και αγνά εδέσματα, αφεψήματα και ποτά. Πήραμε και αλεύρι ολικής από φρεσκοαλεσμένο σιτάρι με προέλευση από το Λεβίδι Αρκαδίας, παρακαλώ!

 


2 σχόλια:

  1. Ωραία ξενάγηση!
    Να είσαι πάντα καλά Μαρίνα, να μας χαρίζεις τις ομορφιές του τόπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νάσαι καλά ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ! Είναι ευχαρίστηση μου! Κι εσύ μας προσφέρεις γνώσεις και της φύσης τις ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή