Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η Σπηλιά του Γιαννικούλια στο Φαράγγι της Γκούρας

Εξερεύνηση στο Σπήλαιο Γιαννικούλια ή  Γιαννακούλη στις  2-3/5/09.
Στο πλαίσιο της πεζοπορίας του Ορειβατικού Ομίλου «Η Γκούρα», 5-μελής ομάδα του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. - την οποία αποτελούσαν οι Ν.Δεσποινιάδης, Γ.Κατσιαβός, Α.Κοτσιμπού, Χ.Νικολαΐδου και ο Β.Κ.Τουντόπουλος - εντόπισε, εξερεύνησε και χαρτογράφησε το σπήλαιο «Γιαννακούλη» ή «Πύργο με τα 7 Πατώματα» στο Φαράγγι Γκούρας, το διήμερο 2-3/5/09. Επίσης, η ομάδα διάνοιξε και σηματοδότησε μονοπάτι από το εξωκλήσι Παναγίας Λυσσαρέας μέχρι το σπήλαιο και τοποθέτησε μόνιμη περίδεση σχοινιών ασφαλείας σε επικίνδυνο τμήμα της πορείας.
Το σπήλαιο βρίσκεται στη δύσβατη περιοχή «Φούσια» ή «Βράχια της Παναγίας» της Λυσσαρέας, σε γκρεμό πάνω από την κοίτη της Γκούρας. Πρόκειται για κατακόρυφο κοίλωμα εντός του οποίου διατηρείται εξαόροφο πυργόμορφο κτίσμα όπου πιθανώς κατέφευγαν διωκόμενοι κάτοικοι της περιοχής ίσως δε και κλεφταρματωλοί ή αγωνιστές του 1821. Διασώζεται σε καλή κατάσταση ο υψηλός (13m) εξωτερικός τοίχος από λιθοδομή με θύρα πρόσβασης, παράθυρα και πολεμίστρες. Το εσωτερικό του πύργου ήταν χωρισμένο σε ορόφους με τουλάχιστον 6 ξύλινα πατώματα, των οποίων ελάχιστα στοιχεία έχουν πια απομείνει. Ο «Πύργος με τα 7 Πατώματα» μπορεί να θεωρηθεί μνημείο της νεώτερης ιστορίας της Γορτυνίας και χρήζει επιτόπιας έρευνας από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 Ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Κ. Τουντόπουλου, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ
διαβάστε εδώ

2 σχόλια:

  1. Απίστευτο τί μπορεί να κάνει ο άνθρωπος κυνηγώντας την ελευθερία του..
    Πολύ ενδιαφέρον το θέμα Μαρίνα, που απ ότι διάβασα, η όλη αποστολή είναι αφιερωμένη σε όσους κατέφυγαν εκεί με την ελπίδα μιας ελεύθερης ζωής.
    Μπράβο στην ομάδα που εξερέυνησε αυτό το τόσο σπουδαίο κτίσμα και μπράβο σε σένα που μας το έκανες γνωστό.
    Την καλησπέρα μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντίνα καλησπέρα.
    Το κτίσμα αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ντόπιοι, όπως κι εγώ- γιατί το χωριό μου είναι δίπλα- όμως γίνεται μια προσπάθεια, κυρίως μέσα από τον Φυσιολατρικό όμιλο "Η Γκούρα", ανάδειξης όλόκληρου του Φαραγγιού της Γκούρας μαζί με όλα τα αξιοθέατα που έχει να παρουσιάσει. Το σπουδαιότερο εξ΄αυτών είναι η "Σπηλιά του Γιαννικούλια". Υπάρχουν επίσης κι άλλες σπηλιές, νερόμυλοι κ.λ.π. Η προσπάθεια συνεχίζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή