Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Γορτυνίας


Δελτίο Τύπου του Δήμου Γορτυνίας
Ηλιόλουστη και χιονισμένη θα υποδεχθεί φέτος η Γορτυνία τους επισκέπτες της το τριήμερο των αποκριών. Σε όλη τη Γορτυνία οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι ενώσεις επαγγελματιών, οι τοπικές κοινότητες υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας θα οργανώσουν εκδηλώσεις καρναβαλικές για όλα τα γούστα.
 Συγκεκριμένα:
Στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα οι διοργανωτές σε αγαστή συνεργασία διοργανώνουν παραδοσιακές εκδηλώσεις. Στη Στεμνίτσα, Κυριακή μεσημέρι παραδοσιακός αποκριάτικος γάμος με γαϊδούρια και διαβόλους, κουδούνια αλλά και τσουκαλόκαυτο. Το βράδυ στη Δημητσάνα αποκριάτικη παρέλαση και κάψιμο του μακαρονά.
Τη Δευτέρα κούλουμα το μεσημέρι στη Στεμνίτσα με φασολάδα και παραδοσιακά νηστίσιμα και συνέχεια στη Δημητσάνα. Παντού θα γευτείτε τοπικές γεύσεις και παραδοσιακούς εκλεκτούς μεζέδες.

Τετραήμερο γλέντι στα Λαγκάδια αρχίζοντας την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου με προβολή ταινίας για τους μικρούς φίλους και ξέφρενο μασκέ πάρτι. Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ετοιμασία του «Μαγικού ζωμού» και υπαίθρια γιορτή με αερόστατα, παιχνίδια από ζογκλέρ, ακροβατικά, αλλά και θα «ιδρώσουνε τα αυγά» για να σκάσουν οι οχτροί, παράλληλα το τσουκαλόκαυτο θα ρέει άφθονο. Την Κυριακή παραδοσιακή παρέλαση με άρματα, ξωτικά, μάγισσες, κουδουνοφόρους, αλλά και τραγοπόδαρο καρνάβαλο. Τη Δευτέρα πρωί παραδοσιακή φασολάδα θα προετοιμάζει για το ξεκίνημα της Σαρακοστής.
Στη Χώρα το Σάββατο το βράδυ η γιορτή της τσιγαρίδας για να  πάρουν τη σκυτάλη την Κυριακή τα Τρόπαια με παραδοσιακό παστό και γλέντι μέχρι πρωίας. Στην Κοντοβάζαινα και το Βιδιάκι το Σάββατο το βράδυ χορός αποκριάτικος ενώ την Κυριακή το μεσημέρι στη Βυτίνα ο Δήμος Γορτυνίας ετοιμάζει ένα μικρό παράδεισο για τους μικρούς, με κλόουν, στρουμφάκια, καραόκε, παιδότοπους και άλλες εκπλήξεις.
Στου Σέρβου την Κυριακή θα πάμε όλοι για «να (το) λιώσουμε… το γουρούνι»,  ενώ στο Βαλτεσινίκο   θα απολαύσουμε τα έλατα χιονισμένα και θα δοκιμάσουμε τοπικές νοστιμιές.. Στου Ράφτη έχουμε «ράμματα για τη γούνα του»  και θα τον «κάψουμε κυριακάτικα τον άτιμο» για να έρθει η άνοιξη.
Στου Πυρί «γαία πυρί μοιχθήτω» από το χορό και το ξεφάντωμα ενώ στην Καμενίτσα θα το κάψουμε με χορό και πάρτι για μικρούς και μεγάλους.
Ο Δήμος Γορτυνίας σας περιμένει όλους και όλες μικρούς και μεγάλους για να ξεφαντώσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τη δύσκολη και σκληρή συγκυρία. Να χαρούμε τα όμορφα χωριά μας να παίξουμε τον παραδοσιακό χιονοπόλεμο,  να θυμηθούμε τα παλιά και να πάρουμε κουράγιο και δύναμη από τον  τόπο μας ως άλλοι ...Αίαντες.

2 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς Μαρίνα!
    Το έχουμε ανάγκη και το γλέντι και το...ξέσπασμα!
    Εύχομαι ολόψυχα "καλά γλέντια" σε εσένα και τους συντοπίτες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρυτάνα σ' ευχαριστώ πολύ.
    Εύχομαι και σένα να περνάς καλά. Χαρά και διασκέδαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή