Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Βαλσαμόχορτο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Τα αποτελέσματα του 40ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας οργάνωσε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων το διήμερο των εκδηλώσεων του 40ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Τραγουδιού και Μουσικής.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 έγινε παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα: Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου, Χορευτικό Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας, Σύλλογος Λουτρακιωτών-«Ο ΙΒΥΚΟΣ», Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, Ελληνικός Χορευτικός Όμιλος (ΕΛΠΑΧΟ), Δικταίοι Καστρινοί.
Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2013, στα Λαγκάδια  διεξήχθη η προκριματική φάση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων δέκα επτά(17) άτομα για την τελική φάση του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Παρασκευή.


Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν επιστήμονες-ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ακολούθως:
1. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη,  Λαογράφος- Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της  Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος.
2. Ευάγγελος Καραμανές, κύριος ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της  Ακαδημίας Αθηνών.
3. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της  Ακαδημίας Αθηνών.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κων/νος Παυλόπουλος.
Την παρουσίαση έκανε η γνωστή δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.
Συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος».
Ο 40ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής εφέτος ήταν αφιερωμένος στον εμπνευστή και ιδρυτή του, Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη. Η οικογένεια του αείμνηστου Στρατολάτη παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ιωάννη Σπ. Γιαννόπουλο ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Το διαγωνιστικό μέρος ήταν ανανεωμένο και το επίπεδο των διαγωνιζομένων ιδιαιτέρως υψηλό.
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν έχουν ως εξής:
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος Ασημακόπουλος από το Κούβελα Μεσσηνίας με το καθιστικό τραγούδι «Ομορφονιός καθότανε».
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ουρανία Σαραντοπούλου από την Τρίπολη με το τραγούδι «Βασιλικός στην πόρτα σου»
Το τρίτο βραβείο πήρε η Ελένη Χρήστου από την Θήβα με το τραγούδι «Βασιλαρχόντισσα»
Κατά την κρίση της επιτροπής, απονεμήθηκε και άλλο ένα τρίτο βραβείο στην Βασιλική Βουτέλη από την Καλαμάτα για το τραγούδι «Βγήκα ψηλά στα διάσελα»
2. Στη κατηγορία καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18    ετών
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Γεωργία Μουστόγιαννη από το Περδικονέρι Γορτυνίας με το τραγούδι «Περδικούλα ημέρευα»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε  η Ιωάννα Κωτούλα από την Αθήνα με το τραγούδι «Απόψε τα μεσάνυχτα»
Το τρίτο βραβείο πήρε η Βασιλική Μαριώλου από την Τρίπολη με το τραγούδι  «Τζιβαέρι».
3.Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο  Παναγιώτης Κοκκώνης από την Βυτίνα στην φλογέρα
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέξη Τζέμη από την Αθήνα στην γκάϊντα.

Ο Δήμος Γορτυνίας, επ’ ευκαιρία της 40ης διοργάνωσης του διαγωνισμού, ετοιμάζει φάκελο για την αναγνώρισή του ως μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της επετειακής διοργάνωσης.

Γραφείο Τύπου

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου

Τα παιδιά των Λαγκαδίων χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.            Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας "Κων/νος Παπαρρηγόπουλος" τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας "Κων/νος Παπαρρηγόπουλος" χορεύει παραδοσιακά τραγούδια.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος. Μεταξύ των άλλων ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής με λαγκαδινή καταγωγή, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, το μέλος της Κεντρ. Επιτροπής του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοπονήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, Ιλίου και Γορτυνίας, το τοπικό συμβούλιο Λαγκαδίων, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Πλέσσιας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου Λαγκαδινών, πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων καθώς και τα μέσα ενημέρωσης έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Η κριτική επιτροπή: Στο μέσον η  Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, δεξιά της ο Ευάγγελος Καραμανές και αριστερά της ο  Γιάννης Πλεμμένος.Η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά παρουσίασε την εκδήλωσηΟ Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας χαιρετίζει την εκδήλωση.Ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ως οικοδεσπότης της βραδιάς,καλωσορίζει όλο τον κόσμο και τονίζει την σπουδαιότητα της διοργάνωσης αυτού του θεσμού.Ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, τιμά τον ιδρυτή του διαγωνισμού, αείμνηστο Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη, παραδίδοντας τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του. Την παραλαμβάνει η σύζυγος του Ευρυδίκη και η εγγονή του Ευρυδίκη.Ο δημοσιογράφος, εκ Λαγκαδίων καταγόμενος, Μιχάλης Δόγας μιλά για τον Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη


Η διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παραδίδει ως αναμνηστικό δώρο στον Δήμαρχο Γορτυνίας, έκδοση δύο τόμων πρακτικών συνεδρίου λαογραφίας.........όπως επίσης και στον Κώστα Παυλόπουλο που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης.Οι μουσικοί της ορχήστρας που έπαιξε το βράδυ του διαγωνισμού αλλά και το προηγούμενο ήταν: Γιάννης Παυλόπουλος βιολί, τραγούδι
Θοδωρής Τασούλας, κλαρίνο,φλογέρα, καβάλι
Στέλλα Βαλάση σαντούρι
Κώστας Παπαπροκοπίου λαούτο
Γιάννης Γευγελής κρουστά
Δημήτρης Μπάκος γκάϊντα
Ντορέτα Παναγοπούλου τραγούδιΗ πρώτη νικήτρια των νέων κάτω από 18, Γεωργία Μουστόγιαννη από το Περδικονέρι Γορτυνίας με το τραγούδι "Περδικούλα ημέρευα"Ο πρώτος νικητής των ενηλίκων ο Γεώργιος Ασημακόπουλος από το Κούβελα Μεσσηνίας με το καθιστικό τραγούδι «Ομορφονιός καθότανε».Ο πρώτος νικητής στην κατηγορία μουσικού οργάνου,  Παναγιώτης Κοκκώνης από την Βυτίνα στην φλογέρα.Ειδικός έπαινος δόθηκε από την κριτική επιτροπή στην μικρούλα Μαντώ Μεντρέκα για το τραγούδιΕπίσης ειδικός έπαινος δόθηκε στο πολυφωνικό συγκρότημα της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, για την εξαιρετική τους ερμηνεία.


Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος των εν Αττική Λαγκαδινών, σε περίπτερο που στήθηκε στην είσοδο του σταδίου, εξέθετε αρχειακό υλικό σχετικό με τον Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη και τα Λαγκάδια.Είχα την τιμή ....Μετά το φωτογραφικό υλικό κι ένα βίντεο!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου