Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Βιβλίο: «Λαγκάδια Αρκαδίας-19ος αιώνας και αρχές 20ου-Κειμήλια από ένα λαγκαδινό σπίτι»




Της Μαρίας Κατσίκα-Πισιμίση
Έκδοση 2001

Την γνωριμία με το βιβλίο, μου την έκανε μια φίλη που ένιωσε την αγάπη μου και συμμερίστηκε τις ανησυχίες μου γύρω από την λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα, πολύ περισσότερο δε της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Γορτυνίας.
Ομολογώ ότι δεν ήξερα την ύπαρξη του, παρ’ όλο που έχει εκδοθεί το 2001. Πρόκειται για  ένα βιβλίο θησαυρό που περικλείει αμέτρητα κειμήλια από ένα λαγκαδινό σπίτι.  
Η κ. Μαρία Κατσίκα-Πισιμίση  με  ευλάβεια και περίσσεια φροντίδα  διαφύλαξε όλα αυτά τα κειμήλια και «αναχρικά» και έχει κάνει μια θαυμάσια παρουσίαση στο βιβλίο με φωτογραφίες και περιγραφές  που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη.
Υφαντά, κεντήματα, πλεκτά, ενδυμασίες, μπαούλα, σεντούκια, οικοκυρικά σκεύη, διακοσμητικά, αναμνηστικά, φωτιστικά, εργαλεία, αποθηκευτικά μέσα, κ.ά, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, όταν τα Λαγκάδια Γορτυνίας  βρίσκονταν στην ακμή τους με ανάπτυξη της  τέχνης της πέτρας, του εμπορίου, της οικοτεχνίας αλλά και του πνεύματος. Τα  θαυμαστά υφαντά και κεντήματα κατέχουν πρωτεύουσα θέση στο βιβλίο με περίτεχνα σχέδια και εντυπωσιακά χρώματα. Άλλωστε, όπως ακούγεται από τις παλιές νοικοκυρές των διπλανών χωριών, πολλά ωραία σχέδια υφαντών τα «ξεσήκωναν» από τα Λαγκάδια.
Στην εποχή τους  είχαν όλα την χρησιμότητα τους, τώρα όμως αποτελούν κομμάτια του λαϊκού μας πολιτισμού.

 
Γι αυτό, λέει η κ. Μαρία Κατσίκα-Πισιμίση στην εισαγωγή του βιβλίου: «…είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την διάσωση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας αυτής κληρονομιάς και οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για την προστασία της, την αξιοποίηση και την ανάδειξη της , ώστε να μπορέσουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές με όλο τον πλούτο και την αυθεντικότητα της.» 
Μετά την μελέτη του βιβλίου, μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω τούτα τα θερμά λόγια γι αυτό  και να τα μοιραστώ με τους φίλους αναγνώστες  του ιστολογίου.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την συγγραφέα και εκδότρια του βιβλίου κ. Μαρία Κατσίκα- Πισιμίση που είχε την καλοσύνη να μου στείλει το βιβλίο, με μεγάλη δε προθυμία μου έδωσε την άδεια να γράψω, αλλά πολύ περισσότερο να χρησιμοποιήσω κάποιες από τις φωτογραφίες της.
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Πατάκη καθώς και από την ίδια την συγγραφέα.

Με ιδιαίτερο σεβασμό παρουσιάζουμε μερικές φωτογραφίες του βιβλίου


 


 
 Νυφική ενδυμασία από το έτος 1875.
 


 

 














 



Ήταν  ένα μικρό-μικρό δείγμα από το περιεχόμενο του βιβλίου 
με την άδεια της κ. Μαρίας Κατσίκα-Πισιμίση.

Ευχαριστώ πολύ!

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Η κληρονομιά του κάθε τόπου θα πρέπει να διασώζεται και να γίνεται ευρέως γνωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα τη τύχη να μελετήσω το βιβλίο, από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του (2001) και να εντυπωσιασθώ από το λαογραφικό του ενδιαφέρον, αλλά και από την συνολική δουλειά (κείμενα και φωτογραφίες) της εξαιρετικής συγγραφέως και εκπαιδευτικού κας Μαρίας Κατσίκα (με καταγωγή από τα Λαγκάδια) συζύγου του ,επίσης εκπαιδευτικού, + Γεωργίου Πισιμίση (από τον Βλόγγο).
    Πραγματικά, αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα Γορτυνιακό σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!

    ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ, πολύ σωστά! Κι εκείνο που την κάνει πολύ σημαντική είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου! Η πατρίδα μας έχει πλούσια και ποικίλλη παράδοση, όπως ακριβώς είναι η μορφολογία της. Βουνά, λαγκάδια, λόφοι, κάμποι, κοιλάδες,θάλασσα, νησιά...δεν υπάρχει μονοτονία πουθενά! Έτσι και παράδοση της!

    Γ.Πισιμίση ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που πρόσθεσες και συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία φράση "...αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα Γορτυνιακό σπίτι! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή