Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Βαλσαμόχορτο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Αποτελέσματα 41ου Διαγωνισμού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014, διεξήχθη στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας, ο 41ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής που διοργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η προκριματική φάση έγινε το πρωί της ίδιας μέρας στα Λαγκάδια, όπου η κριτική επιτροπή άκουσε όλους όσους υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής και επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων δέκα εννέα (19) άτομα, τα οποία διαγωνίστηκαν το βράδυ στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν επιστήμονες-ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ακολούθως:

1. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής, Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος.
2. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
3. Ιωάννης Καραχρήστος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
 
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κων/νος Παυλόπουλος. Την μουσική επένδυση της εκδήλωσης με αυθεντικά δημοτικά τραγούδια, είχε η ορχήστρα του Κώστα και Γιάννη Παυλόπουλου που αποτελούνταν από τους μουσικούς: Γιάννη Παυλόπουλο βιολί-τραγούδι, Θοδωρή Τασούλα κλαρίνο-φλογέρα, Κώστα Παπαπροκοπίου λαούτο, Στέλα Βαλάση σαντούρι, Ανδρέα Παπά κρουστά, Ντορέτα Παναγοπούλου τραγούδι, Χαράλαμπο Μουρούζη ποντιακή λύρα.
Χόρεψε ομάδα μαθητών από τα Λαγκάδια και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος».
Την παρουσίαση έκανε η Μακεδονία Κουτσουμπέλη, δημοσιογράφος της εκπομπής «Επι-Μένουμε Ελλάδα».
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και πολλών άλλων φορέων καθώς και  τους επισκέπτες, και μίλησε για την σπουδαιότητα του θεσμού και το μέλλον του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης, ο  Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Χρήστος Ριζάς, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γορτυνίας, πολιτευτές, το τοπικό Συμβούλιο Λαγκαδίων, κ.ά.
Παρόντα ήταν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χορηγοί επικοινωνίας, όπως η Αρκαδική Τηλεόραση, η εφημερίδα «Γορτυνία», τα ιντερνετικά μέσα Arcadia portal και Kalimera Arkadia. Την διακόσμηση της σκηνής πρόσφεραν τα «Φυτώρια Τρουπή».
Εμπνευστής του Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα πανέμορφα και ιστορικά Λαγκάδια, ήταν ο λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Νικήτας-Στρατολάτης που ξεκίνησε την διοργάνωση του πριν 41 χρόνια, επ’ ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης που γινόταν στον ίδιο χώρο, μεγάλο γεγονός για την εποχή. Αποτελεί πλέον πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας.
Αποτελέσματα του διαγωνισμού
 Το διαγωνιστικό μέρος ήταν ανανεωμένο και το επίπεδο των διαγωνιζομένων υψηλό. Η κριτική επιτροπή εξέδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα: 
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Αντώνιος Αγγελόπουλος από την Καλαμάτα και καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, με το κλέφτικο τραγούδι «Καλά τρώμε και πίνουμε».
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Γεώργιος Τόμπολος από την Αθήνα με το κλέφτικο τραγούδι «Παιδιά μ’ πήρε  χινόπωρος» και ο Παρασκευάς Κούρος από το Άστρος Κυνουρίας με τα καθιστικό τραγούδι «Απόψε κρύο έκανε».
Το τρίτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος Παυλόπουλος  από τις Σειρές Καλαβρύτων  με το τραγούδι «Στην μέση στα Καλάβρυτα».
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Κωνσταντίνα Σοφρώνη από την Αθήνα με το τραγούδι «Τριανταφυλλάκι θα γινώ».
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ζωή Προκοπίου  από την Αθήνα με το τραγούδι « Πουλάκι εκελάηδαγε».
Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Μαρίνα Βγενοπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας με το τραγούδι «Όλα τα πουλάκια ζυγά-ζυγά».
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Παρασκευή-Κρινιώ Τζαβέλα από την Αθήνα και καταγωγή από τις Ράχες Γορτυνίας, στο σαντούρι.

Πολλές-πολλές  ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην διοργάνωση και του χρόνου με το καλό!  

Φωτο από την προκριματική φάση- Πρωί Σαββάτου 26 Ιουλίου 2014
 
Τελική φάση το βράδυ του Σαββάτου 26 Ιουλίου 2014
Οι φωτογραφίες είναι του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου

 
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος χαιρετά την κριτική επιτροπή.Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Μακεδονία Κουτσουμπέλη, δημοσιογράφος της εκπομπής "Επι-Μένουμε Ελλάδα"
 

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους

Το γραφείο υποστήριξης! Συνεργασία  με τις υπαλλήλους Ελένη Νικήτα και Ιωάννα Τσαφαρά.Παρουσίαση χορών από ομάδα μαθητών από τα Λαγκάδια


 
Παρουσίαση χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας "Κων/νος Παπαρρηγόπουλος"

Θοδωρής Τασούλας, Γιάννης Παυλόπουλος, Χαράλαμπος Μουρούζης, Ντορέτα Παναγοπούλου, Στέλα Βαλάση, Κώστας Παπαπροκοπίου, Ανδρέας Παππάς


Μαρίνα Βγενοπούλου, τρίτο βραβείο στους νέους κάτω το 18 ετώνΖωή Προκοπίου, δεύτερο βραβείο στους νέους κάτω το 18 ετώνΚων/να Σοφρώνη, τρίτο βραβείο στους νέους κάτω το 18 ετώνΠαρασκευή-Κρινιώ Τζαβέλα, πρώτο βραβείο σε παραδοσιακό όργανο-σαντούριΑντώνιος Αγγελόπουλος, πρώτο βραβείο τραγουδιού στους ενήλικεςΓεώργιος Τόμπολος, δεύτερο βραβείο τραγουδιού στους ενήλικες

  

Παρασκευάς Κούρος, δεύτερο βραβείο τραγουδιού στους ενήλικες
(δόθηκαν δύο δεύτερα βραβεία από την κριτική επιτροπή)


Γεώργιος Παυλόπουλος, τρίτο βραβείο τραγουδιού στους ενήλικεςΗ κριτική επιτροπή συνεδριάζει. Από αριστερά: Ιωάννης Καραχρήστος, Ευάγγελος Καραμανές πρόεδρος, Ιωάννης Πλεμμένος


Κων/νος Παυλόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντήςΟ πρώτος νικητής Αντώνιος Αγγελόπουλος παραλαμβάνει το βραβείο του από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, ενώπιον του προέδρου της κριτικής επιτροπής κ. Ευάγγελου Καραμανέ.Η πρώτη νικήτρια των νέων κάτω των 18, Κων/να Σοφρώνη παρέλαβε το βραβείο της από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κ. Ευάγγελο Καραμανέ.


Ευάγγελος Καραμανές, Παρασκευή-Κρινιώ Τζαβέλλα νικήτρια στο σαντούρι και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Μαρίνα Διαμαντοπούλου  και  Λαγκαδίων  Παναγιώτης Γκιώκας.


Ευάγγελος Καραμανές, Ζωή Προκοπίου δεύτερο βραβείο στο τραγούδι και ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος.


Ευάγγελος Καραμανές, Κώστας Καπλάνης Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής, Γεώργιος Τόμπολος και Παρασκευάς Κούρος, δεύτεροι νικητές.


Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αττική Λαγκαδινών Άκη Φιλόπουλο και τον Γραμματέα Διονύση Σιοκορέλη.
  

Χορός στο τέλος της εκδήλωσης με τον νικητή του διαγωνισμού και τους τοπικούς συμβούλους Λαγκαδίων.


Βίντεο από την εκδήλωση

1 σχόλιο: