Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος για τον Λάδωνα.



(φωτο: Β.Κουτρουμάνος)
Το άρθρο είναι του φωτορεπόρτερ
 Βασίλη Κουτρουμάνου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ο Δήμος Γορτυνίας πραγματοποίησε στην Αθήνα στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλιά Βουλή) μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα  για την παρουσίαση διατμηματικού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο:  «Ερμηνευτική προσέγγιση και δυνατότητες παρεμβάσεων στην περιοχή του ποταμού και της τεχνητής λίμνης Λάδωνα»

 
 Το ερευνητικό πρόγραμμα μελετά την παραλαδώνια περιοχή πολυπρισματικά. Καταγράφει και αναγνωρίζει δεδομένα και δυνατότητες που αφορούν βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή τον μνημειακό και φυσικό πλούτο, το οικιστικό δίκτυο και την απασχόληση των κατοίκων. Προτείνει μέτρα και παρεμβάσεις κατά τομέα με κριτήριο τις μεταξύ τους συνέργειες. Για παράδειγμα ο φυσιολατρικός/πολιτιστικός τουρισμός θα ενισχύσει τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και η διαχείριση των δασών θα δώσει νέα προϊόντα και έσοδα στην περιοχή. Οι προτάσεις του ερευνητικού προγράμματος μπορούν είτε άμεσα είτε με λίγη επιπλέον επεξεργασία σε επίπεδο εφαρμογής να υλοποιηθούν. Άλλες είναι έργα του Δήμου Γορτυνίας, άλλες συμπληρώνουν τις ελλείπουσες δυστυχώς, κρατικές παρεμβάσεις υποστήριξης  παραγωγικών τομέων, όπως ο αγροτικός.
Η πρόσκληση απευθύνονταν κυρίως στους  Γορτύνιους  της Αττικής αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων και παραγόντων της Πολιτικής με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού που διατηρεί σύνδεση με την περιοχή και ενεργοποίηση κάθε εμπλεκόμενου για την υλοποίηση των δράσεων.
(φωτο: Β.Κουτρουμάνος)

Η παρουσίαση έγινε από μέλη της ερευνητικής ομάδας:

- Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια, Αρχιτεκτονικής Σχολή ΕΜΠ
Ενιαία προσέγγιση, γενικές κατευθύνσεις και στόχοι του ερευνητικού προγράμματος. Οικιστικό δίκτυο, μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, πληθυσμιακά/κοινωνικά δεδομένα, στόχοι ανασυγκρότησης.
- Ιωαννίδη Χαράλαμπο, καθηγητή, Σχολής Τοπογράφων ΕΜΠ
Τοπογραφικές εργασίες του Ερευνητικού Προγράμματος.
 -Καρέτσο Γεώργιο, ερευνητή, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων
Αβιοτικό και βιοτικό περιβάλλον. Καταγραφή δεδομένων, προβλήματα / κίνδυνοι, προτάσεις.
-Κουτσούρη Αλέξανδρο, αν. καθηγητή, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτογενής τομέας παραγωγής.
Σημερινή πραγματικότητα, ανάγκες και προβλήματα των αγροτών, συμπεράσματα / δυνατότητες.
Έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση από τον κ. Μαυρέλη της διαδικτυακής πύλης ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο Γορτυνίας για να παρέχει  δωρεάν χρήση δεδομένων για αξιοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  ο οποίος ανακοίνωσε και την υπογραφή χρηματοδότησης δράσεων για την περιοχή, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάκης Γατσόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι Γορτυνίας, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων των χωριών της Γορτυνίας.
Όλοι επεσήμαναν την ανάγκη για συνεχή και συλλογική προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος που δημιουργήθηκε με την εκπόνηση αυτού του προγράμματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευαγγ. Γιαννακούρας, ο Υφυπουργός Άνάπτυξης κ. Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος και ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωαν. Γιαννόπουλος
(φωτο: Β.Κουτρουμάνος)

 Παρέα με την κ. Πέννυ Καλύβα, διευθύντρια της εφημερίδας "Γορτυνία", τον πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτη Πλέσια και τον  φωτορεπόρτερ κ. Βασίλη Κουτρουμάνο.
  (φωτο: Β.Κουτρουμάνος)

 Ο Υφυπουργός Άνάπτυξης κ. Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευαγγ. Γιαννακούρας



 Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωαν. Γιαννόπουλος



 Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωστ. Ζαχαριάς



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος.
(φωτο: Β.Κουτρουμάνος)




Παρουσίαση του Διατμηματικού Ερευνητικού Προγράμματος : Καλύπτει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον Λάδωνα, έκτασης περίπου 400.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει έρευνα, λεπτομερή αποτύπωση αλλά και προτάσεις αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων σε όλους τους τομείς(εναλλακτικός τουρισμός, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορικές διαδρομές, αξιοθέατα, μνημεία του πολιτισμού και της φύσης, η μυθική Αρκαδία, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωργικές καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα, πανίδα και χλωρίδα, αξιόλογα δάση, σπάνια είδη φυτών και ντόπιες φυλές ζώων που πρέπει να προστατευτούν, κ.ά). όλα αυτά σε συνέργεια και ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά και επίλυση των προβλημάτων υποδομής.













Οι φορείς (Δήμος Γορτυνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Ανάπτυξης) με τους εκπροσώπους τους, δήλωσαν την βούληση τους για συνεργασία σχετικά με το πρόγραμμα και την υλοποίηση του στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου