Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

42 χρόνια Δημοτικό Τραγούδι στα Λαγκάδια-Βίντεο αφιέρωμα στον Στρατολάτη

Παραθέτουμε βίντεο αφιέρωμα του Δήμου Γορτυνίας στον εμπνευστή του Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας, Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη.
Το βίντεο προβλήθηκε το 2013, στην εκδήλωση του Διαγωνισμού, αφιερωμένη στον Στρατολάτη, επ' ευκαιρία του εορτασμού των 40 χρόνων.

"......Ο Χρήστος Νικήτας- Στρατολάτης γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Γορτυνίας το 1916........."
" ....... ο Χρήστος Νικήτας-Στρατολάτης, ήταν προσηλωμένος σ’ αυτήν την γενέθλια γη, την γη των Λαγκαδίων, κουβαλώντας βιώματα και αναμνήσεις που τροφοδότησαν την έμπνευση και έγιναν δημιουργία.

Στο δημιουργικό έργο του Στρατολάτη ανήκει η ίδρυση και η θεμελίωση το 1973, του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στην Αγία Παρασκευή με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης, ένα σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή.  
Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους  ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν  το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό.
Ο Στρατολάτης άνοιξε μονοπάτι και δρόμο με την ίδρυση του διαγωνισμού, το μαρτυρά και το προσωνύμιο που του αποδόθηκε, ηγήθηκε σ’ αυτήν την προσπάθεια προσφοράς στον πολιτισμό και παρέδωσε την σκυτάλη στους δρομείς που τον διαδέχτηκαν....."
 





2 σχόλια: