Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ ARCADIA SCREENINGS (10-13 Δεκεμβρίου 2015)


Το φεστιβάλ οργανώνεται στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Τρίπολης για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 "TRIPOLIS ARCADIA 2021"
Προβολές βραβευμένων ταινιών σε: Τρίπολη, Λεβίδι, Μεγαλόπολη, Δημητσάνα, Τεγέα.
Αναλυτικό πρόγραμμα για τις ταινίες που θα προβληθούν στο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα:
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταινίες του «Arcadia Screenings»
στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το StoryDoc και στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Arcadia Screenings» (10-13 Δεκεμβρίου 2015), παρουσιάζει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες. Στη διάρκεια του θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια απ’ όλο τον κόσμο.
Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.


Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 10/12
Πρωινή ζώνη (για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου)
12.00-13.00
ΑΝΤΙΓΟΝΗ OUR SMALL ISLAND, OUR LIFE (52’), Nilufer Ouzonoglou, Τουρκία
Ένα μικρό νησί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, που κάποτε ονομαζόταν Αντιγόνη. Μετά την εμπειρία του διωγμού και της απέλασης οι κάτοικοι προσπάθησαν στην αρχή να λησμονήσουν την Αντιγόνη και να την αντικαταστήσουν με άλλα ελληνικά νησιά, αλλά μάταια. Η ώρα της επανένωσης έφτασε ενώ η παρέα βρίσκεται στη μέση ηλικία.

13.00-13.50
CHOOSE TO FIGHT (50’), Itay Livne, Ισραήλ
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ένα αγόρι στο πέρασμα του στην εφηβεία, ενώ εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και μυείται στην κουλτούρα της οικογένειάς του. Ο παππούς του είναι παρασημοφορημένος στρατιώτης και φημισμένος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ο πατέρας του είναι ο προπονητής του στο γυμναστήριο της οικογένειας…

Απογευματινή ζώνη (για ενήλικες)
19.30-21.30
Η ΞΕΝΗ (119’), Feo Aladag, Γερμανία
«Σταμάτα να ονειρεύεσαι!», λέει η μητέρα της στην 25χρονη Umay, όταν εκείνη εμφανίζεται με το μικρό της γιο στο σπίτι των γονιών της στο Βερολίνο. Η Umay έχει αποδράσει από τη συζυγική της ζωή στην Κωνσταντινούπολη. Επιστρέφοντας στο Βερολίνο ελπίζει ότι η οικογενειακή στοργή θα υπερνικήσει τους κοινωνικούς καταναγκασμούς…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12
Πρωινή ζώνη (για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου)
12.00-13.20
WHY DEMOCRACY, WHY POVERTY (116’)
13 πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλον τον κόσμο, με ντοκουμενταρίστικη αξία, αλλά και με ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και θεματική άποψη, καταπιάνονται δυναμικά κι εμπνευσμένα με φλέγοντα ζητήματα της δημοκρατίας.

Απογευματινή ζώνη (για ενήλικες)
18.00-20.00
Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (120’), Fatih Akin Τουρκία
Η ιστορίες έξι ανθρώπων που οι δρόμοι τους διασταυρώνονται στον άξονα Αμβούργου-Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση με τον θάνατο τους μεταμορφώνει…
•    Γερμανικά Κρατικά Βραβεία 2008: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο  Σενάριο, Καλύτερο Μοντάζ
20.15-21.50
TO MΕΣΑ ΦΩΣ (92’), Σταύρος Ψυλλάκης, Ελλάδα
Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του. Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, την αυλή του πατρικού στη Σητεία και μας παρουσιάζει στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, που ίδρυσε ο ίδιος στη Χερσόνησο της Κρήτης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12
Πρωινή ζώνη (για παιδιά Δημοτικού)
11.30-12.30
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΚΡΙΜ (100’)
Επιλογή από κλασικά παραμύθια των Αδελφών Γκριμ που έχουν γίνει σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες.

12.45-14.25
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΙ (106’), 7 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους από απ’ όλον τον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απογευματινή ζώνη (για ενήλικες)
18.30-19.45
ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (70’), Αλέξανδρος Παπαηλιού, Ελλάδα
Στα πλούσια οικοσυστήματα στη Γιάλοβα στην Πύλο, στην Κερκίνη και στο Λαύριο καταγράφονται οι δραστηριότητες τριών νέων ανθρώπων που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο για την ανάπτυξη και την ζωή τους.

20.00-20.50
THE FORGERS OF HISTORY (52’), M.Prazan, Γαλλία
Το ντοκιμαντέρ «Οι Πλαστογράφοι της Ιστορίας» παρακολουθεί την ιστορική αναθεώρηση που εμφανίστηκε στη Γαλλία και την Ευρώπη αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνοντας πώς αναπτύχθηκε και διαδόθηκε σε διαφορετικά σημεία του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/12
Πρωινή ζώνη (για παιδιά Δημοτικού)
11.00-11.30
ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (30’), Ευγ.Τριβιζάς, Ελλάδα
Ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ συναντιούνται ένα παραµεληµένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα δέντρα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει.

11.40-12.15
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙ (30’), Ευγ.Τριβιζάς, Ελλάδα
 Ένα ποντικάκι μένει με τον παππού του σε μια ποντικότρυπα. Θέλει με κάθε τρόπο να αγγίξει ένα αστέρι. Πλησιάζουν Χριστούγεννα και η οικογένεια που κατοικεί στο σπίτι στολίζει το δέντρο. Το ποντικάκι ενθουσιάζεται καθώς βλέπει το αστέρι στην κορυφή του δέντρου και αποφασίζει να το αγγίξει.

12.30-12.45
SAGA SITY (16’), Luc Chamberland, Καναδάς
Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους αντιμετωπίζει τα δύο θέματα της πολεοδομίας και της κλιματικής αλλαγής. Στην φανταστική πόλη του Colvert, η ταινία αναδεικνύει το γεγονός ότι ο τρόπος διαμόρφωσης και οργάνωσης της πόλης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Πρωινή ζώνη (για παιδιά Γυμνασίου)
13.00- 14.00
ECOPOLIS CHINA (56’), Anna-karin Gronroos, Φινλανδία
Όταν τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλος αριθμός κινέζων πολιτών εγκαταλείψουν την επαρχία για να ζήσουν σε πόλεις, ο πλανήτης μας θα υποστεί τρομερές συνέπειες. Ο Κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας Zhang Yue θέλει να κατασκευάσει μια οικο-πόλη που θα έχει την μορφή του ψηλότερου και πιο οικολογικού ουρανοξύστη που χτίστηκε ποτέ. Ο Φινλανδός καθηγητής Eero Paloheimo προσπαθεί να χτίσει μια ιδιαίτερη, πιλοτική πόλη, εργαστήριο “καθαρής τεχνολογίας”, σε μια κοιλάδα έξω από το Πεκίνο.

Απογευματινή ζώνη (για ενήλικες)
18.00-19.35
ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ZUCKER (95’), Dani Levy, Γερμανία

Ο Dani Levy αφηγείται με ανελέητο χιούμορ την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του Βερολινέζικου Τείχους, παρέμεινε έκτοτε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται τώρα στο Βερολίνο του σήμερα.
•    Γερμανικό Κρατικό Βραβείο 2005: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία, Καλύτερη Μουσική


Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630

2 σχόλια:

  1. Πολυσχιδείς οι δραστηριότητές σας!
    Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή δεν είναι μονοσήμαντη και έχει ενδιαφέρον σε όλες τις εκφάνσεις της!
    Ευχαριστούμε πολύ, επίσης νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή