Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Μετά την καλοκαιρινή βροχή. Το ουράνιο τόξο από το χωριό Ψάρι Ηραίας Γορτυνίας. Στο βάθος της εικόνας, σκαφαλωμένο στο βουνό, το χωριό Σέρβου Γορτυνίας

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Εορτάστηκε η 195η Επέτειος Α' Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στεμνίτσα Γορτυνίας την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 για την 195η Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.
Η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που τέλεσε ο εφημέριος π. Νικόλαος Πιτοπουλάκης και εκφώνηση Πανηγυρικού από τον κ. Ροϊλό Παναγιώτη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 
Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι κατέβηκαν πεζοί στην πλατεία της Στεμνίτσας, όπου ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Αρχών και τους επισκέπτες, μίλησε για την ιστορική γιορτινή ημέρα. Επίσης την επέτειο και την ιστορική Στεμνίτσα εξύμνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα «Πολιτιστική Κληρονομιά» της Τρίπολης.
Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Περ. Σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής κ. Γεώργιος Καπλάνης, ο Γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου κ. Δημήτρης Γαβράς, οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κ. Κώστας Κανελόπουλος, Καλίμαχος Πυρπυρής, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, οι Δημ. Σύμβουλοι Χαράλαμπος Μπαξεβάνος, Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, Δημήτριος Καζάς, εκπρόσωποι της Αεροπορίας και της Αστυνομίας, ο πρ. Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, οι πολιτευτές κ. Εύη Τατούλη, κ. Πέτρος Ζούνης, ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Στεμνίτσας κ. Θωμάς Σαρακινιώτης, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων, πολλοί κάτοικοι καθώς και επισκέπτες του τριημέρου. 


 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου