Με την συγγραφέα Μαρία Πισιμίση-Κατσίκα γνωριστήκαμε με αφορμή το σπουδαίο βιβλίο της: «Λαγκάδια Αρκαδίας-19ος αιώνας και αρχές 20ου-Κειμήλια από ένα λαγκαδινό σπίτι» και εξέφρασα σε παλιότερο άρθρο το θαυμασμό μου για την ωραία δουλειά που έχει κάνει και την μεγάλη συμβολή της στην ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας της, των Λαγκαδίων, και συνάμα της ευρύτερης περιοχή της Γορτυνίας.
Ένοιωσα μεγάλη έκπληξη και χαρά όταν παρέλαβα το νέο βιβλίο «Παιδικά Παιχνίδια 1930-1950», που μου έστειλε η ίδια η δημιουργός κ. Μαρία Πισιμίση-Κατσίκα, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον μου για τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό μας.
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ιδιαίτερο, γλυκό, ευχάριστο και νοσταλγικό. Ξυπνά αναμνήσεις, φέρνει στο νου όμορφες εικόνες των παιδικών μας χρόνων και προσφέρει πληροφορίες στους νεώτερους για τον τρόπο διαβίωσης στα χωριά της περιοχής μας σε μια εποχή που δεν είναι και πολύ μακρινή. Θα προσθέσω στα γραφόμενα της κ. Πισιμίση, ότι τα παιχνίδια που περιγράφει στο βιβλίο της παιζόντουσαν από τα παιδιά για δυο ακόμα δεκαετίες τουλάχιστον (έχω παίξει κι εγώ με κάποια απ' αυτά τα παιχνίδια), γιατί τα σύγχρονα βιομηχανικά παιχνίδια άργησαν να κυκλοφορήσουν στα χωριά.
Παραθέτω μέρος από την αφιέρωση και τον πρόλογο του βιβλίου με τα λόγια της κ. Πισιμίση:
«Αφιερώνεται με πολλή αγάπη στα παιδιά της γειτονιάς στα Λαγκάδια Αρκαδίας στο τέλος της δεκαετίας του 1930 και τις αρχές του 1940, που έπαιζαν όλα μαζί στην αυλή, στον δημόσιο δρόμο ή στο προαύλιο της εκκλησίας των Ταξιαρχών τα παιχνίδια που αναφέρονται στην εργασία αυτή, εβδομήντα ένα σύνολο, και πολλά άλλα αυτοσχέδια που δεν είχαν τελειωμό…………..»
Πρόλογος
«Τα παιχνίδια έχουν ύψιστη παιδαγωγική σημασία. Θεωρούνται ως το σπουδαιότερο μέσον αγωγής των παιδιών, γιατί ασκούν μεγάλη επιρροή στην διανοητική τους ανάπτυξη και στην κοινωνική και ηθική αγωγή τους. Συντελούν ακόμη και στην εύρυθμη ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού.
Το παιχνίδι είναι στενά συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία, της οποίας είναι αναπόσπαστο γνώρισμα. Η λέξη παιχνίδι σημαίνει πράξη που χαρακτηρίζει παιδί……….
……Πολλά παιχνίδια παρέλαβαν τα παιδιά και από παλαιότερες γενιές. Άλλα από αυτά τα διατήρησαν, άλλα τα τροποποίησαν ή τα συμπλήρωσαν σύμφωνα με τις δικές τους επινοήσεις, απαιτήσεις και δυνατότητες.
Άλλα έχουν τις ρίζες τους στα πανάρχαια ελληνικά χρόνια, στην εποχή του Ομήρου, με αποκορύφωμα τον Αγώνα Δρόμου, το ευγενέστερο αγώνισμα του πεντάθλου……»
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην κ. Πισιμίση και της εύχομαι να είναι γερή με πολλή διάθεση και έμπνευση για να ετοιμάσει το επόμενο.
Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Σταδίου 5, Αθήνα, τηλ. 2103231525, 2103225011 www.sizacharopoulos.gr
Έκδοση 2016
Τα σχέδια και το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Απόστολου Πλαχούρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου