Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τα Εισόδια της Θεοτόκου 2016 στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας



Τα Εισόδια της Θεοτόκου γιορτάστηκαν την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας, στον ομώνυμο ναό της Παναγίας. 

Ο λαός έχει δώσει το προσωνύμιο Παναγία η Με(ι)σοσπορίτισσα γιατί ο εορτασμός ήταν στο μέσον της σποράς των χωραφιών αλλά και στο μέσον της κατανάλωσης  του σιταριού που είχε παραχθεί από την προηγούμενη σοδειά.  Έτσι έλεγαν τις παροιμίες:  «Μισό ‘φαγα, μισό  ‘σπειρα, μισό ‘χω στο κασόνι» ή «Μισό  ‘φαγα, μισό  ‘σπειρα, μισό  ‘χω για το μύλο». Εκείνα τα χρόνια, το σιτάρι  ήταν  το πλέον σημαντικό αγαθό για την επιβίωση των ανθρώπων.  Παλαιότερα, στην Κοκκινορράχη, όλα τα νοικοκυριά πήγαιναν σιτάρι στην εκκλησία  την ημέρα αυτή να ευλογηθεί και να μοιραστεί στους πιστούς.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο π. Ιωάννης και  ο π. Κανέλλος  και την παρακολούθησαν  εκτός από τους λίγους κατοίκους, Κοκκινοραχίτες  που ήρθαν από την Αθήνα και  επισκέπτες από διπλανά χωριά (Αετορράχη, Τουθόα, Αράπηδες, κ.ά).
Ακολούθησε συνεστίαση στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου με νηστίσιμα σπιτικά φαγητά και γλυκά, καθώς βρισκόμαστε στο σαραντάημερο, τα οποία ήταν προσφορά του  Συλλόγου, του προέδρου του χωριού και  άλλων  πατριωτών, οι δε κυρίες  φρόντισαν για την παρασκευή τους.
Και του χρόνου! Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!







 









 









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου