Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Η Γορτυνία σε δράση»-Πρωτομαγιά στην Άκοβα

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) στα πλαίσια των δράσεων ερασιτεχνικής δημιουργίας, πολιτισμού, φυσιολατρίας, περιβαλλοντικές, κ.ά. σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών γιόρτασαν την Πρωτομαγιά 2017 με πεζοπορική εκδρομή από τον Άγιο Νεκτάριο Βυζικίου ως το Κάστρο της Άκοβας και τη Μονή Ευαγγελίστριας.
Το πρωί της Δευτέρας 1ης Μαϊου οι εκδρομείς, κυρίως από τα Τρόπαια και το Βυζίκι, συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Νεκτάριο, μεταξύ Βυζικίου και Τροπαίων Γορτυνίας και ξεκίνησαν με κέφι και πολλά χαμόγελα για την Άκοβα, πεζοπορώντας σε χωματόδρομο μήκους 3,5 χιλ., ενώ στην πορεία της διαδρομής προστέθηκαν παρέα νεαρών πεζοπόρων από το Περδικονέρι και αρκετοί εκδρομείς με οχήματα.
Ο πρώτος σταθμός της εκδρομής έγινε στην  Ι. Μ.  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην νότια και απόκρυμνη πλευρά του βουνού της Άκοβας, όπου τελέστηκε Ιερή Παράκληση από τον π. Φίλιππο Ραϊση και Π. Νικόλαο Μητράκο, υπέρ υγείας των παρευρισκομένων και όλων των πιστών.
Έπειτα, οι εκδρομείς ανηφόρησαν προς στην βορεινή πλευρά  του βουνού, σε μικρό πλάτωμα, όπου υπάρχουν ερείπια του Κάστρου της Άκοβας. Έγινε αναφορά στην ιστορία του κάστρου και στους θρύλους που περιπλέκονται γύρω απ’ αυτό.
Η εκδρομή συνεχίστηκε με κολατσιό στους παρακείμενους ίσκιους των δέντρων, χορό και τραγούδι και ολοκληρώθηκε τις μεσημεριανές ώρες με την επιστροφή.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής βρισκόταν η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου έχοντας και την επιμέλεια, ενώ την διεξαγωγή υποστήριξαν με μεταφορικά μέσα ο κ. Ανδρέας Νικολόπουλος από τα Τρόπαια και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βυζικίου κ. Βασίλης  Νικολόπουλος.

Κάστρο της Άκοβας ή Μονοβύζας-ιστορικά στοιχεία
 «Κοντά στο Βυζίκι (3.5 χιλ.) του Δήμου Γορτυνίας, σε πλάτωμα χαμηλού λόφου βρίσκονται τα ερείπια του φράγκικου κάστρου της Άκοβας ή Μονοβύζας, έδρας μιας από της ισχυρότερες βαρονίες της Πελοποννήσου. Χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα. Σώζονται μικρά τμήματα από τον εξωτερικό περίβολό του και από έναν τετραγωνικό πύργο.
Το κάστρο της Άκοβας κτίστηκε το 1250 και αποτελούσε μια από τις 12 βαρωνίες που ίδρυσε στην Πελοπόννησο ο Γοδεφρείγος Βιλλαρδουίνος. Πιθανότερη ρίζα του ονόματος Άκοβα είναι το λατινικό agua, που σημαίνει νερό, από τα πολλά νερά της περιοχής και κυρίως αυτά του Λάδωνα.
Το κάστρο χτίστηκε πάνω σε απότομο βράχο και σήμερα λέγεται κάστρο της Μονοβύζας. Το όνομα οφείλεται σε θρύλο που αναφέρεται στην κόρη του Βιλλαρδουίνου. Ο θρύλος την παρουσιάζει σαν αμαζόνα που πολέμησε επικεφαλής των ιπποτών. Αργότερα ονομάστηκε κάστρο της Κυράς από την πρώτη κυρία της Άκοβας Μαργαρίτα, ανηψιά του Βαρώνου Γκωτιέ Ντε Ροζιέρ.
Το 1318 το κάστρο πουλήθηκε από το φρούραρχό του στους Ανδρόνικο Παλαιολόγο και Ιωάννη Κατακουζηνό. Το 1458 όμως καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ τον Β’τον Πορθητή οπότε και καταστράφηκε. Το 1500 η Άκοβα αποτέλεσε με την περιοχή της τμήμα του βιλαετιού της Καρίταινας. Το 1684 καταλήφθηκε από τους Ενετούς και παρέμεινε σε αυτούς με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς μέχρι το 1715, οπότε περιήλθε και πάλι στους Τούρκους και απέκτησε μια μορφή ανεξαρτησίας.» Πηγή:  http://arcadia.ceid.upatras.gr
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του κάστρου: http://www.byziki.gr/page10.html 




















































 










































































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου