Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Καλό μήνα νάχουμε! Ο τζίτζικας-τραγουδιστής έπιασε δουλειά!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ιαματικά Λουτρά Ηραίας στην ΓορτυνίαΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ- ΛΟΥΤΡΑ ΗΡΑΙΑΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΕΥΕΞΙΑ
  • ΧΑΛΑΡΩΣΗ


Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας βρίσκονται στην Αρκαδία, στην δυτική Γορτυνία, στην περιοχή της Ηραίας. 
Είναι στο ομώνυμο χωριό και είναι οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανήκουν στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα.


Ιστορία

Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με υπουργική απόφαση από τις 4/7/1900. Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας ήταν γνωστές κι από την αρχαιότητα.
Η Αρχαία Ηραία ήταν μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και Λουτρά. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ήρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ήρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA.


Λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου

Σήμερα την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.). Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. 
Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με  θεραπευτικές ιδιότητες για:
αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς και ίσως τα καλύτερα για τη θεραπεία ήπατος και χολής.


Περίοδος  λειτουργίας 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., καθημερινά

Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις.
Γειτονικά αξιοθέατα: Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Βυτίνα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλων, Φαράγγια Γκούρας, Τουθόα, Λάδωνα, Αλφειού.

Προγραμματίστε τις καλοκαιρινές σας περιηγήσεις, εκδρομές, πεζοπορίες και συμπεριλάβετε τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας στο πρόγραμμα σας!
Για εκδρομές συλλόγων και εκδρομικών γκρουπ παρακαλούμε να ενημερώνετε το Υδροθεραπευτήριο και να κλείνετε ραντεβού.
Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχείο δύο αστέρων, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβερνάκια.
 Για διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας επισκεφτείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό του Δήμου Γορτυνίας:  www.discovergortynia.gr

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΚΤΕΛ Αρκαδίας:  2710222560,  2710224314, 2105132834
ΚΤΕΛ Ηλείας: 26210-20600-601
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:
Αθήνα-Λουτρά Ηραίας  240  χλμ
Τρίπολη-Λουτρά Ηραίας 105 χλμ
Αρχαία Ολυμπία–Λουτρά Ηραίας 37 χλμ.
Πύργος-Λουτρά Ηραίας  52 χλμ.


ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (Δημητσάνα): τηλ. 2795360330
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (Τρόπαια): τηλ. 2797022700
ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΗΡΑΙΑΣ: τηλ. 2797025000
Ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr
Ιστοσελίδα: www.discovergortynia.gr
E-mail: info@gortynia.gov.gr, koinof@gortynia.gov.gr


Κι ένα ντοκουμέντο!

Το «Βρωμονέρι» στα Καλύβια Ηραίας αναδεικνύεται σε Ιαματική Πηγή
«Πληροφορούμεθα ότι ο επαρχιακός ιατρός Γορτυνίας  Κύριος Ν. Πετρόπουλος ανεκάλυψε πηγάς μεταλλικού ύδατος, το πριν καλούμενο Βρωμονέρι εν τω Δήμω Ηραίας παρά την θέσιν Καλύβια, όνπερ το επικρατούν συστατικό είνε, κατά τας παρατηρήσεις του, το θείον και ο σίδηρος. Κατά την προτροπήν του Κυρίου Ν. Πετρόπουλου ο Δήμαρχος Ηραίας Κύριος Κ.Πλαπούτας ήνοιξε δύο μεγάλας δεξαμενάς , εξ ών εκ μεν της μιάς πολλούς πάσχοντες λαμβάνουσιν προς πόσιν , και πίνοντας ωφελούνται, εν δε τη ετέρα πιούσιν λουτρά, δι ων μεγάλως ωφελούνται.
Η θεραπευτική ενέργεια των λουτρών τούτων θεωρείται μεγάλη. Επιφυλαττόμεθα δε να διαλάβωμεν εκτενέστερα περί τούτου, αφ’ ου γνωσθή η έκθεσις του ιατρού και γείνη χημική ανάλυσις του ύδατος , και επανειλημένη επί πολύ χρόνον δοκιμασία».
(εφημερίδα Τριπόλεως «Βελτίωσις»,  12 Ιουλίου 1856)

Πηγή: Βιβλίο Βασιλείου Χρ. Σκολαρίκου  «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800-1945 μέσα από ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα» έκδοση 2014
 


 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου