Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Στην Κύπρο αφιέρωσε ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Φ.Σ.Π.), την εκδήλωση για το Έπος του 1940-41



Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή  Σχίζας
Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» 









Στην Κύπρο μας και στη  συμβολή της στον πόλεμο του 1940, αφιέρωσε τη φετινή  εκδήλωση ο Φ.Σ.Π.
Ο ομιλητής λογοτέχνης/καθηγητής Σταύρος Σταύρου
Η  λαμπρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου ε. έ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» με κύριο ομιλητή τον συγγραφέα, λογοτέχνη, καθηγητή Σταύρο Σταύρου.

Ο ομιλητής ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο κυρίως  με την παράθεση στοιχείων, εν πολλοίς άγνωστων στους Ελλαδίτες, σχετικών με  την, έως αυτοθυσίας, προσφορά των Κυπρίων και της συμμετοχής τους στην Μητέρα Πατρίδα   κατά τους πολέμους του 1940 -41.


 Μόλις αντήχησε το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού ήταν επόμενο ο κυπριακός ελληνισμός να ενθουσιαστεί και να ακολουθήσει  περιχαρής τους δρόμους που οδηγούν στις κορυφές των πατριδολατρικών του υποχρεώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτελούν οι δηλώσεις του ανταποκριτή του ΡΩΥΤΕΡ στη Λευκωσία: «...εἰς ὁλόκληρον τὴν Κύπρο ἐπικρατεῖ ἀφάνταστος ἐνθουσιασμὸς ἀφ’ ἧς στιγμῆς ἐλήφθη ἡ εἴδησις ὅτι ἡ Ἑλλὰς ἀπεφάσισε ν’ ἀμυνθεῖ διὰ τῶν ὅπλων εἰς τὴν ἰταλικὴ ἐπίθεση. Εἰς ὁλόκληρο τὴν νῆσο ὑψώθηκαν ἑλληνικὲς σημαῖες, οἱ ὁποῖες κυματίζουν δίπλα στὶς ἀγγλικές. Μέγα πλῆθος ἔψαλλε ἑλληνικοὺς καὶ ἀγγλικοὺς ὕμνους... εἰς τὸ προξενεῖο τῆς Λευκωσίας κατὰ πυκνὰς μάζας προσέρχονται εὐσταλεῖς Κύπριοι, ζητοῦντες ν’ ἀποσταλοῦν εἰς τὴν Ἑλλάδα, ὅπως ὑπηρετήσουν εἰς τὰς τάξεις τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ». 
Πρώτα ο Σταύρος Σταύρου αναφέρθηκε στον ηρωισμό των ελλήνων στρατιωτών και σε ομολογίες «σκληρών» ηγετών αντιπάλων.
Η Ελλάδα,  ως δάσκαλος, «αφού δίδαξε τον κόσμο πώς να ζει, εναρμονίζοντας το «είναι» με τις αξίες της ζωής, την 28η Οκτωβρίου 1940 και στο εξής, έπρεπε να τον διδάξει και πώς να πεθαίνει με τιμή… Και πράγματι  στις 4 Μαΐου 1941 ο Χίτλερ ομολογούσε στο Ράϊχσταγ: «Μόνον ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατον...»

Ο Ιταλός στρατηγός Φάμπιο ντελ Φρίουλι σε άρθρο του, που είχε δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση «Ριβίστα Μιλιτάρε» με τίτλο « Η κρίση στο Αλβανικό μέτωπο» έγραψε: «Καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου οι στρατιώτες των Μονάδων μας, που έλαβαν μέρος στον Ελληνο - Ιταλικό πόλεμο, έφεραν ειδικό διακριτικό τιμής, διότι πολέμησαν εναντίον στρατού υψηλής ποιότητας, και μαχητικής αξίας, που είχε αναγνωρισθεί παγκοσμίως».
Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ τον Φεβρουάριο του 1943 βεβαίωνε: «’Ας μείνει ήσυχη ή Ελλάδα: Θα πάρει όλα όσα τής ανήκουν. Θα αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιο και θα ζήσει περήφανη και ηρωική μέσα στους νικητές». 

Στις 27 Απριλίου 1942 ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας είχε διακηρύξει:
Ό δε Στάλιν είχε υποσχεθεί: «Όταν νικήσουμε θα μπούμε στη Βουλγαρία σαν τιμωροί, στη Γιουγκοσλαβία σαν ελευθερωτές και στήν Ελλάδα σαν προσκυνητές».

Μετά τον πόλεμο όμως έπαθαν όλοι τους ξαφνική και ολική αμνησία. «Ουδέποτε», πεισματικά τόνισε ό Άγγλος υφυπουργός Αποικιών Χόπκινσον,  στα έντονα αιτήματα των Κυπρίων να ζήσουν ελεύθεροι και ενωμένοι με την Ελλάδα.
Ο δε Άντονι Ήντεν, υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας  είπε, με ύφος υπεροπτικό και οργίλο στον Αλέξανδρο Παπάγο το 1953: «Δια την Βρετανική Κυβέρνηση δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα ούτε εις το παρόν ούτε εις το μέλλον»!...
Ακόμη το I964 ό Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα  Ριζώφ είπε κυνικά: «Το Κυπριακό είναι ζήτημα τιμής και γοήτρου για την Τουρκία»! (Για την απόλεμη Τουρκία κι όχι για την Ελλάδα).

Παρά λοιπόν την αρνητική και εχθρική, θα λέγαμε συμπεριφορά των Άγγλων, οι Κύπριοι δεν δίστασαν να στελεχώσουν τελικά το «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», το οποίο αποτελείτο από 12,250 στρατιώτες, την «ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ» στην οποία κατατάχτηκαν  4.390 στην Κύπρο και 590 στην Αίγυπτο. Συνολικά  4.980 Κύπριοι. Και το «ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ» το οποίο αποτελείτο από 778 γυναίκες που προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. 
Στον τραγικό και πολυαίμακτο εκείνο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι θυσίες του κυπριακού λαού ήταν βαρύτατες και αξιοθαύμαστες. Συνολικά σκοτώθηκαν ή απεβίωσαν εν υπηρεσία 373 άνδρες και μία Γυναίκα. 
Τάφοι και κενοτάφια Κυπρίων στρατιωτών του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, υπάρχουν στην Κύπρο και σε άλλες 23 χώρες, σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου. Στα κοιμητήρια της Ελλάδας είναι θαμμένοι οι περισσότεροι Κύπριοι στρατιώτες του πολέμου, 100 συνολικά.
Επίσης συγκεντρώθηκε ένα πολύ σεβαστό οικονομικό ποσό το οποίο στάλθηκε στην Ελλάδα για την αγορά εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης. Με μετριότερους  υπολογισμούς για το συνολικό χρηματικό ποσό των κυπριακών εράνων υπέρ των αναγκών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυμαίνεται στις 300 - 350 χιλιάδες λίρες.

Ο Σταύρος Σταύρου έκανε σύντομη αναφορά και στην οικογένεια Ιωαννίδη η οποία έχει έντονη  παρουσία  στους μεγάλους αγώνες του Έθνους. Την εκδήλωση τιμούσε με την παρουσία του ο Παύλος Ιωαννίδης γόνος αγωνιστών για την ελευθερία της πατρίδας.  Οι προπαππούδες του σφαγιάσθηκαν το 1821. Ο πατέρας του Ιωάννης, είχε αναλωθεί κυριολεκτικά για την ελευθερία του νησιού του. Ίδρυσε την οργάνωση Κ.Α.Ρ.Η.  (ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ)  που αποτέλεσε το πρόπλασμα της ΕΟΚΑ Α΄, την οποία τροφοδοτούσε με όπλα και με αγωνιστές.
 Ο αδελφός του πατέρα του, Γιώργος, βουλευτής στην Κύπρο, ήταν ο αρχηγός του κινήματος της 21ης Οκτωβρίου 1931, τότε που οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν κατά της αγγλοκρατίας και έκαψαν το Κυβερνείο. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν. Η ελληνική κυβέρνηση, τότε, δεν τον άφησε να αποβιβασθεί, κατόπιν διαβήματος της αγγλικής κυβέρνησης. Ο Παύλος Ιωαννίδης, στα δεκαεφτά του, ανέβηκε στα βουνά ενάντια στους Γερμανούς, πιστός στις παρακαταθήκες της οικογένειας και της πατρίδας. Τιμήθηκε «επ’ ανδραγαθία» από τον βασιλιά της Αγγλίας με μετάλλιο και Δίπλωμα Τιμής. Τις διακρίσεις αυτές τις επέστρεψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως στερούμενες πλέον οιασδήποτε αξίας, στις 10 Μαΐου 1956, την ίδια μέρα που απαγχονίστηκαν στη Λευκωσία οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Καραολής και Δημητρίου.

Τιμή στους ήρωες που έχουν ποτίσει με το αίμα τους την ιερή Γη της Βορείου Ηπείρου, της Πίνδου και άλλων περιοχών! Ας είναι οδηγοί μας και ας φωτίζουν στους αιώνες την Οικουμένη.
Ό  Άγγλος συγγραφέας σερ Κόμπτον Μακένζυ, πού υπηρέτησε κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στην  Ελλάδα ως αξιωματικός πληροφοριών, στο βιβλίο του «ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» γράφει:
«Σε μια κορυφή τής Πίνδου, ας υψωθεί τεράστιος ναός Δωρι¬κού ρυθμού, η στέγη τού οποίου θα καλύψει τα οστά τού Έλληνα Αγνώστου Στρατιώτη, πού αφήκε την τελευταία του πνοή στα χιόνια τής Αλβανίας, μαχόμενος για την Ελευθερία και για την ακεραιότητα τής Πατρίδας του. Ο Έλληνας πολεμιστής, το γνησιότερο τέκνο τής Ελευθερίας, τού οποίου ή κραυγή  «ΑΕ¬ΡΑ» θ' αντηχεί πάντοτε πάνω απ' τις θάλασσες και τα όρη».

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό  ο πρόεδρος του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης και ο Πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωάννης Αδάμου ως εκπρόσωπος του Κύπριου Πρέσβη.
Ο πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα Ιωάννης Αδάμου.
 Παρέστησαν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών,  ο καθηγητής Ιωάννης Γιάγκος εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο  Κύπρου, καθηγητές και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος, πολιτιστικοί και άλλοι φορείς, πολλοί Ελληνο-Κύπριοι και Ελλαδίτες.

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου καθηγητής  Ιωάννης Γιάγκος (αριστερά)
 και ο καθηγητής   Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.


Τέλος η χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης έψαλε την Υπέρμαχο Στρατηγό, τραγούδησε έντεχνα πατριωτικά τραγούδια και έκλεισε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Εθνικό Ύμνο. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η καθηγήτρια Ρίτσα Πέτση.

Η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου