Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

«Μάχη της Κρήτης» Επετειακή εκδήλωση στα Βριλήσσια Αττικής


(Στην αρχαιότητα η Γόρτυς της Αρκαδίας ήταν μητρόπολη της Γόρτυνας Κρήτης)

Γράφει  ο Νικ.  Παπαγεωργίου

Δεσμοί αίματος  και φιλίας από την αρχαιότητα συνδέουν τους Κρητικούς με τους Αρκάδες οι οποίοι μετοίκισαν τα παλιά χρόνια στο Νησί.
Αυτό  καταγράφεται συνεχώς από τους αρχαιολόγους  και αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια  οι ανασκαφές σε πολλούς χώρους της Κρήτης.
Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των Αρκάδων και των Κρητικών ποτέ δεν έπαψαν. Εξακολουθούν να υπάρχουν και γίνονται επίκαιροι   όταν δίνεται η ευκαιρία.
Οι απόδημοι Κρητικοί των Βριλησσίων  ζήτησαν από τον  Βασίλειο  Σχίζα, ο οποίος κατάγεται από τη Γορτυνία Αρκαδίας,  να είναι ο κεντρικός ομιλητής  στην 78η  επετειακή εκδήλωση της «Μάχης της Κρήτης». (Σημειώνεται  ότι στην αρχαιότητα μητρόπολη της Γόρτυνας  Κρήτης  ήταν η Γόρτυς, (σημερινή Γορτυνία), της  Αρκαδίας).   

(ΦΩΤΟ 1    Ο πρόεδρος του Συλλόγου  Βασίλης Κουρομιχελάκης απένειμε στον ομιλητή Βασίλειο Σχίζα αναμνηστική πλακέτα. Δεξιά μέλη   του Δ.Σ. των Κρητών Βριλησσίων). 

Ο ομιλητής πέραν των  δραματικών πολεμικών γεγονότων του Μαΐου 1941, παρέθεσε  στοιχεία από συνεντεύξεις που του παραχώρησαν στο παρελθόν,  ο εμβληματικός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο σερ  Πάτρικ Λη Φέρμορ ο οποίος πρωτοστάτησε στην απαγωγή του κατοχικού Γερμανού στρατηγού Κράιπε και  ο συγγραφέας και ήρωας της Μάχης της Κρήτης Γεώργιος Χαροκόπος.




Η σημασία της φονικότατης Μάχης της Κρήτης η οποία διεξήχθη το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου 1941  με  την απρόκλητη επίθεση των Γερμανών  να καταλάβουν το Νησί, περιγράφεται σε αποστροφή  της συνέντευξης του Μανώλη Γλέζου:
«Πρώτη φορά στην παγκόσμια πολεμική ιστορία, ένας λαός αντιστάθηκε και πολέμησε έναν πανίσχυρο τακτικό  στρατό».
Η εκδήλωση μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και  την επιμνημόσυνη δέηση περιελάμβανε, σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη  Κουρομιχελάκη, από τις τοπικές αρχές  καθώς και  παραδοσιακά και ριζίτικά τραγούδια  και χορούς από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Κρητών Βριλησσίων. 


(ΦΩΤΟ 2  Μέλη του Συλλόγου Κρητών Βριλησσίων, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους Γιώργου Βλάσση, τραγούδησαν ριζίτικα   τραγούδια).




 (ΦΩΤΟ 3  Τραγούδησε η «Ομάδα Κρητικού Παραδοσιακού Τραγουδιού   Γυναικών» Βριλησσίων).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου