Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Γορτυνία-Φωτογραφικό Πανόραμα, 1ο Μέρος-Φύση

Το παρακάτω βίντεο περιέχει φωτογραφίες με τις φυσικές ομορφιές της Γορτυνίας στην Αρκαδία, οι οποίες προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο. Αναφέρεται σε κάθε φωτογραφία ο τόπος που έγινε η λήψη. Επέλεξα να το επενδύσω ηχητικά με την πανάρχαια μουσική του Πάνα, αλλά και με μελωδίες πηγαίες, που μου χάρισαν άνθρωποι με βαθιές ρίζες στη Γορτυνία, ευγενικά ανταποκρινόμενοι στην διαρκή μου αναζήτηση και καταγραφή πολιτιστικών στοιχείων της ντόπιας παράδοσης, πάντα με την ματιά του ερασιτέχνη.





Ακούγονται κατά σειρά:
 1) “Στα βουνά της Αρκαδίας”- Μουσικό κομμάτι με σύριγγα, αρχαίο πνευστό όργανο που λέγεται και Αυλός του Πάνα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η νύμφη Σύριγξ μεταμορφώθηκε σε καλάμι για να αποφύγει τον έρωτα του Πάνα. Ο Πάνας μετέτρεψε το καλάμι αυτό σε αυλό, που έγινε το αγαπημένο μουσικό όργανο των βοσκών.Από το δίσκο “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ”-ΣΥΡΙΓΞ, παραγωγή FM RECORDS

 2) “Κελαηδίσματα πουλιών”. Εκπληκτική μίμηση διαφόρων κελαηδισμάτων πουλιών από την κυρία Αθανασία Γκούτη-Χειμώνα, κάτι που είχε καταφέρει από τα παιδικά της χρόνια ζώντας στη φύση του χωριού. Κατάγεται από του Σέρβου Γορτυνίας (οικισμός Αράπηδες). Η ηχογράφηση έγινε το 2012 στο παρακείμενο βουνό Αρτοζήνος.

3) “Όλα τα αηδόνια το πρωί λαλούν με την αράδα”. Το τραγούδι αρχίζει με τα πουλιά και στη συνέχεια μας περιγράφει τον πόνο της αγάπης μιας κοπέλας, όπως μας το τραγουδά απαλά και όμορφα η κυρία Μαρία Μαραγκού. Η ηχογράφηση έγινε στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας κάποιο καλοκαιρινό βράδυ πριν λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου