Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σ΄ ένα μαντρί.....το Δεκέμβρη

Μια επίσκεψη σε μαντρί το μήνα Δεκέμβρη είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί συναντά κανείς τα μωρά του χειμώνα, τα νεογέννητα αρνιά και κατσίκια.
Αρνάκια κοιμούνται μαζί για να μην κρυώνουν.

Όμορφα χρώματα, γλυκά προσωπάκια, χοροπηδήματα, ιδιαίτερες συμπάθειες και γλυκά βελάσματα περιλαμβάνονται στις εικόνες που θα αντικρίσει.
Αυτή είναι η ωραία πλευρά που επέλεξα να παρουσιάσω με φωτογραφικό υλικό από μαντριά στα χωριά Σέρβου και Κοκκινοράχη Γορτυνίας.
Αρνάκια στη λιακάδα. Μαντρί Γιάννη Ρουσιά στου Σέρβου Γορτυνίας

Κατσικάκι. Γλυκό μουτράκι!

Δυο αρνάκια. Ένα άσπρο και ένα μαύρο(λάγιο)
Κατσικάκια χοροπηδούν.


Κατσικάκι
Εδώ υπάρχουν ιδιαίτερες συμπάθειες.

 Η άλλη πλευρά είναι η σκληρή και δύσκολη ζωή των κτηνοτρόφων που παραμένουν στα χωριά μας και ασχολούνται μ' αυτό το επάγγελμα. Ο χειμώνας είναι σκληρός για τα ζώα  αλλά και για τους ανθρώπους που ασχολούνται μαζί τους. Η ζωή για αυτούς και τις οικογένειες τους δεν μπορεί βεβαίως να συγκριθεί με τις παλιότερες εποχές, δεν παύει όμως να είναι επίπονη και γεμάτη σκληραγωγία.
Η κτηνοτροφία αποτελεί το αρχέγονο κύτταρο της οικονομίας μας και εξακολουθεί στην εποχή μας να παίζει έναν βασικό ρόλο.
                        
Έρχονται Χριστούγεννα!
Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε μια σπηλιά που χρησίμευε ως μαντρί, τοποθετήθηκε στη γεμάτη άχυρα φάτνη(το παχνί των αλόγων), ζεστάθηκε από τις ανάσες των αρνιών, των κατσικιών, των αλόγων και δοξάστηκε από τους βοσκούς!
Δίδαξε μ' αυτό το τρόπο τη ταπεινότητα και την απλότητα!
 
Διαβάστε λεπτομερές άρθρο για τη ζωή των τσοπάνηδων στα παλιότερα χρόνια εδώ και   εδώ.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου