Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αλκυονίδες μέρες – Ο μύθος της Αλκυόνης

Τις Αλκυονίδες μέρες τις ξέρουμε όλοι ή σχεδόν όλοι. Πρόσφατα άκουσα τυχαία μια παρέα που αναρωτιόταν "τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες και πότε είναι". Μ’  άρεσε αυτό το θέμα και είπα να το γράψω. Μ’ αρέσουν επίσης και οι ηλιόλουστες μέρες μέσα στη καρδιά του χειμώνα που διακόπτουν τη μονοτονία του.
Αλκυονίδες μέρες λοιπόν είναι 7 μέρες ή 14 κατ’ άλλους, στη μέση του χειμώνα και ειδικότερα τον μήνα Ιανουάριο όπου επικρατεί ηλιοφάνεια, αρκετή ζέστη και σχετική άπνοια. Το φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα και στη Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που όλα τα εξηγούσαν με μύθους, είχαν πλάσει και γι’ αυτό το αξιοπρόσεκτο καιρικό φαινόμενο έναν μύθο, το μύθο της Αλκυόνης.
Η όμορφη Αλκυόνη, ήταν κόρη του Αιόλου, του βασιλιά των ανέμων και της Αιγιάλης. Ήταν παντρεμένη με τον Κήυκο, βασιλιά της Τραχίνας, γιό του Αυγερινού. Τόσο αγαπημένο ήταν το ζευγάρι αυτό, που μια μέρα καυχήθηκαν πως είναι πιο ευτυχισμένοι από το Δία και την Ήρα.
Σαν τ’ άκουσαν αυτό οι θεοί, το θεώρησαν ασέβεια, οργίστηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε θαλασσοπούλια, τον Κήυκο σε γλάρο και την όμορφη βασιλοπούλα στο πουλί αλκυόνη. Τους όρισαν δε να ζούνε χωριστά. Όμως, η μεγαλύτερη δυστυχία της Αλκυόνης ήταν πως γεννούσε τ’ αυγά της αυτή τη περίοδο του χειμώνα μέσα στους βράχους της ακροθαλασσιάς που τους έδερναν τα κύματα  και τα παρέσυραν στη θάλασσα. Τότε παρακαλούσε με κλάματα το Δία και εκείνος τη λυπήθηκε. Έδωσε εντολή στους ανέμους και τα κύματα να ησυχάζουν τη περίοδο που επωάζονται τα αυγά της Αλκυόνης μέχρι να βγουν τα πουλιά της. Οι μέρες αυτές λοιπόν, που είναι ένα καλοκαιρινό διάλειμμα στη μέση του χειμώνα (Iανουάριο)γ ια χάρη της Αλκυόνης αλλά και για χάρη δική μας τελικά, λέγονται Αλκυονίδες μέρες.


Τις ηλιόλουστες Αλκυονίδες μέρες τις απολαμβάνει κανείς όταν


έχει τη τύχη να βρίσκεται σε κάποιο χωριό.  Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας :

Χωριό  Σέρβου Γορτυνίας-μερική άποψη από τη πλατεία


Χωριό Σέρβου Γορτυνίας λουσμένο στις ακτίνες του ήλιου.


                               Χωριό Σέρβου Γορτυνίας-μερική άποψη


        Χωριό Σέρβου Γορτυνίας- Ατενίζοντας τον ορίζοντα από τη πλατεία 
μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα  


 Χωριό Σέρβου Γορτυνίας- Δειλινό στη πλατεία μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα 


Χωριό Σέρβου Γορτυνίας- Το μοσχάρι απολαμβάνει τον ήλιο και το χορτάρι


Χωριό Σέρβου Γορτυνίας- Τρανή βρύση

2 σχόλια: