Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Φωτογραφία Απριλίου 2010 στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας. Έκαναν παρέα τα δύο ζώα αλλά τώρα.... δεν υπάρχουν.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Παγκόσμια ημέρα της υγείας

Θεά Υγεία (πιθανό έργο του Σκόπα)
Η 7η Απριλίου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Παρά το ότι η ιατρική επιστήμη έχει πετύχει αλματώδη πρόοδο στην αντιμετώπιση των ασθενειών, παρά την αύξηση του μέσου όρου ζωής, παρά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τα προβλήματα της υγείας εξακολουθούν να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο, εξ αιτίας της έλευσης στο προσκήνιο νέων ασθενειών που προέρχονται από το σύγχρονο  τρόπο ζωής. Μοιάζει να είναι σαν την Λερναία Ύδρα με τα εννιά κεφάλια, που κόβεις  ένα και ξεφυτρώνουν πολλά.
Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της υγείας την θεοποίησαν. Η Υγιεία, ήταν θεά της ελληνικής μυθολογίας, κόρη του Ασκληπιού και της Αθηνάς, προσωποποίηση της υγείας. Λατρευόταν μαζί με τον Ασκληπιό και δεχόταν τις ίδιες τιμές. Ο Ασκληπιός λατρεύτηκε για τη θεραπεία των ασθενειών ενώ η Υγιεία λατρεύτηκε για την πρόληψη και τη καλή διατήρηση της υγείας του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής του ανθρώπου. Αδερφές της ήταν  η Ιασώ, θεά της ανάρρωσης, και  η Πανάκεια, θεά που θεράπευε όλες τις αρρώστιες(εγκυκλ.Υδρία).
 Η Ιατρική είναι η θεραπαινίδα  της υγείας του ανθρώπου και ο Όρκος του Ιπποκράτη πάντα διαχρονικός. 
Ας τον θυμηθούμε:
«Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία. Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο. Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα».  

Ποιος μπορεί όμως να διαφωνήσει ότι και η λαϊκή σοφία  είναι επίκαιρη στις μέρες μας; Οι παροιμίες για την υγεία  προέρχονται μέσα από την εμπειρία, τα βιώματα και τη παρατήρηση του λαού μας και παραμένουν διαχρονικές.
«Γειά μου, πλούτη μου»(Η υγεία μου είναι τα πλούτη μου) λέει ο λαός και δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτε άλλο.
Καθημερινά λέμε: «Την υγειά μας νάχουμε», «Πάνω απ’ όλα η υγεία κι όλα τ’ άλλα έπονται». Πίνουμε το ποτό μας, τσουγκρίζουμε  τα ποτήρια και ευχόμαστε:
-Στην υγειά μας!
Πόσες φορές το εννοούμε; Τι φροντίζουμε κατάλληλα;
Μακάρι να  τη φροντίζαμε όλοι όπως πρέπει!
H 7η Απριλίου είναι παγκόσμια ημέρα της δημόσιας υγείας, που είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας, αλλά καθήκον και υποχρέωση έχει και ο καθένας απ' εμάς να προσέχει τη προσωπική του υγεία.
Πάντως ας ευχηθούμε  μέρα που είναι:

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου