Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Παραδοσιακή συνταγή: Βορβιά σαλάτα


Βρισκόμαστε στη Σαρακοστή, Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, και να ένα φαγητό νηστίσιμο, από τη παράδοση της Γορτυνίας.


Υλικά:

1 κιλό βορβιά (βολβοί)
Λάδι,  ξύδι
Αλάτι, πιπέρι





Τα βορβιά ή βορβοί-έτσι τα λέμε στη Γορτυνία- είναι μικροί βολβοί που φυτρώνουν στα χωράφια και βλαστάνουν στο τέλος του χειμώνα προς την άνοιξη. Τότε οι προγονοί μας, πήγαιναν στα χωράφια και σκάβοντας με έναν κασμά έβγαζαν ένα-ένα τα βορβιά, εντοπίζοντας τα από το βλαστάρι τους. Τον Νοέμβρη που όργωναν, ανοίγοντας το αλέτρι τη γη, ξεπρόβαλαν τα βορβιά στην επιφάνεια και ο ζευγολάτης έσκυβε και τα μάζευε. Μόλις συγκέντρωνε αρκετά, τα έβραζαν σε ένα τσουκάλι.
Στις μέρες μας τα βορβιά μπορεί κανείς να τα βρει στην λαϊκή σε λίγους πάγκους. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα είναι εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά όποιος  είναι λάτρης μπορεί να τα γευτεί. Ακόμα είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι είναι πολύ πικρά.
Καθαρίζουμε τα βορβιά ένα-ένα όπως καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Ύστερα τα πλένουμε,  τα βάζουμε στη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη τοποθετούμε  στη φωτιά.

Αφού βράσουν βγάζουμε τη επιθυμητή ποσότητα με μια τρυπητή κουτάλα στο πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ξύδι και μπόλικο λάδι. Κάποιοι συνήθιζαν να τα «πατάνε» με το πιρούνι και να προσθέτουν ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μπορούμε να το τρώμε ως σαλατικό, οι γονείς μας όμως το έτρωγαν τις περισσότερες φορές ως κυρίως φαγητό ειδικά στις νηστείες. Έχουν πικρή γεύση αλλά μετά την κατάποση, αφήνουν στον ουρανίσκο  μια γλυκιά αίσθηση.





περισσότερες παραδοσιακές συνταγές.... εδώ

2 σχόλια:

  1. Μαρίνα σαν κοντοχωριανός Μοραίτης , είναι από τα αγαπημένα μου στο τραπέζι.

    Είναι και η εποχή τους τώρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου φίλε αναγνώστη Μοραΐτη!
    Ναι είναι της εποχής και μ' αυτή την αφορμή ανάρτησα τη συνταγή. Σήμερα στο τραπέζι μας συνοδεύουν ως σαλατικό το κυρίως φαγητό, όμως παλιότερα οι πρόγονοι μας τα έτρωγαν για να "λημερίσουν" όπως έλεγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή