Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Γιορτάστηκε στη Στεμνίτσα η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας




Ο Δήμος  Γορτυνίας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, με τη συνεργασία του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων,  πραγματοποίησε στη Στεμνίτσα εορταστικές εκδηλώσεις για την 191η Επέτειο από τη Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία.
Η Α΄  Πελοποννησιακή Γερουσία συστήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Μονή Καλτεζών Αρκαδίας  και την επόμενη  μέρα, 27 Μαΐου 1821, συνεδρίασε στην Μονή της Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα που ορίστηκε ως έδρα για λίγες μέρες, της πρώτης υποτυπώδους διοίκησης της Επαναστατημένης Ελλάδας.




Ορίστηκε Πρόεδρος της Γερουσίας ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέας ο Στεμνιτσιώτης Ρήγας Παλαμήδης.
Στην ίδια εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής που συνεδρίασε η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία έγινε μετά τη Θεία Λειτουργία η εορταστική επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών Αρχών και της Αστυνομίας, όπως ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός  Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος, ο Περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου Γεώργιος Ρουμελιώτης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γορτυνίας Πέτρος Ζούνης, η Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος  του Τοπικού Συμβουλίου Στεμνίτσας Θωμάς Σαρακινιώτης, ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων Αθανάσιος Ροϊλός καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ., οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Γορτυνίας Χρήστος Βογιαντζής, Νεκτάριος Μπαρούτσας, Κώστας  Αλβενιώτης, ο διοικητής Α.Τ. Δημητσάνας, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων. Επίσης οι πολιτευτές Παναγιώτης Καρβελάς, Κώστας Βλάσης, Γεώργιος Γκριντζιάς. 

Τον Πανηγυρικό  της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος καθηγητής φιλολογίας, λυκειάρχης και δημοτικός σύμβουλος Ιλίου Ιωάννης Γκιώνης.
Μετά τη Δοξολογία, ακολούθησε παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος «Αρκαδιανή»  στη πλατεία της Στεμνίτσας που την παρακολούθησαν επίσημοι εκπρόσωποι και πολύς κόσμος. Η «Αρκαδιανή» χόρεψε δημοτικά τραγούδια από την Αρκαδία και από άλλα μέρη της Ελλάδας και χειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων  παρέθεσε γεύμα σε ταβέρνα της Στεμνίτσας στους εκπροσώπους της πολιτείας και στους ξένους επισκέπτες.  

































































2 σχόλια:

  1. Kαταπληκτικό χωριό η Στεμνίτσα.
    Την έχω επισκεφτεί και αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι γι' αυτό! Όντως είναι πολύ όμορφη όπως κι άλλα ορεινά χωριά της Γορτυνίας!
    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή