Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Βαλσαμόχορτο

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα αυγουστιάτικο πρωινό στο Φαράγγι της Γκούρας

Δυο φίλοι από την Αθήνα ήρθαν για ένα τριήμερο στη Γορτυνία. Συναντηθήκαμε στου Σέρβου και κανονίσαμε το άλλο πρωί να πάμε στο Φαράγγι της Γκούρας για πεζοπορία. Ήθελαν να γνωρίσουν το φαράγγι, για να φέρουν και τους φίλους τους από το πεζοπορικό όμιλο, σε μια επόμενη εξόρμηση.
Παρά το ξενύχτι της προηγούμενης βραδιάς λόγω του πετυχημένου πανηγυριού, η πεζοπορία στο φαράγγι ήταν ελκυστική και δεν έπαιρνε αναβολή. Με δυο ώρες ύπνο μόνο, αλλά με πολύ διάθεση για περπάτημα στην εξοχή ξεκινήσαμε στις 9.30 το πρωί, από το γεφύρι στο χωριό Λυκούρεση  με το Κώστα, τον Γιάννη και τους δυο φίλους από την Αθήνα το Μάρκο και το Δημήτρη, συνολικά πέντε άτομα.
Με κουβεντούλα, εξερεύνηση του χώρου, φωτογράφηση και δυο μικρά διαλλείματα διασχίσαμε το τμήμα του φαραγγιού από το γεφύρι του χωριού Λυκούρεση ως το γεφύρι του χωριού Λυσσαρέα, μήκους 6 χιλ. περίπου σε 4 ώρες. Η διάσχιση έχει δυσκολίες και δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους.
Χρειάστηκε να κάνουμε μια παράκαμψη στο σημείο που βρίσκεται η "Τρανή Σπηλιά" και ξαναμπήκαμε στο φαράγγι στη τοποθεσία "Παλιόμυλος". Αυτή την εποχή, το τμήμα που περπατήσαμε κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν είχε νερό, εκτός από κάποια σημεία. Με το Κώστα οδηγό...... Περιοχή "Κασόνια". Στενό πέρασμα.


Ο βράχος της "Τρανής Σπηλιάς".  Περάσαμε πλάι-πλάι στο βράχο, αφήνοντας το φαράγγι στα αριστερά μας.


Πληγωμένος πλάτανος στις όχθες του φαραγγιού.Στη ρίζα του τεράστιου βράχου, η Τρανή Σπηλιά!Περάσαμε το βράχο της Τρανής Σπηλιάς. Φωτογραφίζουμε κόντρα στον ήλιο. 
Μια δέσμη ακτίνων πέφτει στο φαράγγι.


Στην άκρη του γκρεμού!


Τοποθεσία ''Παλιόμυλος". Ερειπωμένος νερόμυλος. 
Στο σημείο αυτό ξαναμπήκαμε στη ΓκούραΣτη κοίτη του φαραγγιού, μικρή πορεία προς τα πίσω για εξερεύνηση.

Επιστροφή στην κανονική πορεία μέσα από κατάφυτες όχθες.
Μέλεοι, πλατάνια, ιτιές, δάφνες, αγριοσυκιές, βάτα, αγριοτριανταφυλλιές και πολλά-πολλά άλλα δέντρα και φυτά, συνθέτουν το όμορφο τοπίο του φαραγγιού........... ακόμα και καρυδιές, φυτρωμένες από τα καρύδια που παρασύρουν τα απότομα νερά των κάθετων ρεμάτων, ψάχνουν διέξοδο ψηλά προς το φώς....
 Στα πλησιέστερα χωριά Σέρβου, Λυκούρεση και Ψάρι υπάρχουν μπόλικες καρυδιές. Δροσοσταλίδες πέφτουν συχνά στα πρόσωπα μας από ψηλά και οι ακτίνες του ήλιου....
 που και που, βρίσκουν το δρόμο προς το φαράγγι...


Πράσινοι σχηματισμοί!
Πέτρα και ξύλο!


Γεωλογικός σχηματισμός στο εσωτερικό του βράχου από τη δράση του νερού.Νεαρό φυτό δάφνης σε μια σκοτεινή γωνιά του φαραγγιού.


Βράχια καλυμμένα από βρύα.


Να και το νερό!


Κι ο κάβουρας!


Το νερό έχει κάνει τη δουλειά του...όμως οι ρίζες του πλατάνου
ακόμα κρατούν.. γερά στην αγκαλιά τους... μια τεράστια πέτρα.


Λίγο πριν το τέλος της σημερινής διαδρομής.


4 σχόλια:

  1. Είναι μια εξαίρετη εμπειρία η διάσχιση φαραγγιών και γενικά η πεζοπορία στη φύση. Την έζησα κι εγώ διασχίζοντας τη Χαράδρα του Βίκου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την είδα την ανάρτηση και ήταν φανταστική! Η Χαράδρα του Βίκου δικαιολογημένα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή