Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Κοκκινοράχη Γορτυνίας. "Χειμωνάπιδα" -αχλάδια της εποχής

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Στο βουνό για ρίγανη.....

Τη ρίγανη, την αγαπάμε στην Ελλάδα και πολύ την χρησιμοποιούμε! Όταν είναι άγρια και βουνίσια είναι ακόμα πιο νόστιμη και μυρωδάτη! Θαρρώ πως είμαστε τυχεροί που έχουμε στη γη μας αυτό το μυρωδικό φυτό. 
Στην ορεινή Γορτυνία, μαζεύεται από αρχές Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου, που βρίσκεται πάνω στην ανθοφορία της. Αν δεν έχει προλάβει κανείς να μαζέψει αυτή τη περίοδο, πάει και στις αρχές του Σεπτέμβρη....κι βρίσκει ό,τι έχουν αφήσει οι άλλοι που... πρόφτασαν....ή ανακαλύπτει τόπους που δεν τους είχαν δει.
Η μητέρα φύση προνοεί για όλους!

Σέρβου Γορτυνίας, 2 Σεπτεμβρίου πρωί-πρωί πεζοπορούμε προς το βουνό για συλλογή ρίγανης.
Γι αυτές τις δουλειές ξεκινάμε με το χάραμα!



Από τη πλατεία στου Σέρβου, βλέπουμε το φεγγάρι που .....πάει στη Δύση!
Ο ορίζοντας ροδίζει από τις αντανακλάσεις της Ανατολής!



Γλυκοχαράζουν τα βουνά......!



Φτάνοντας στο βουνό.....ο ήλιος "έσκασε" στην απέναντι κορυφή!



Σε λίγο εμφανίζεται μέσα από τα δέντρα και τις φτέρες!



Νάτη η ρίγανη, φυτρωμένη ανάμεσα σε άλλα αγριόχορτα και πέτρες.
 Τη μαζεύεις κλωνί-κλωνί !



Έχει ακόμα ανθούς.
Όμως....προσοχή!!!   Δεν την  ξεριζώνουμε! Δεν μαζεύουμε υπερβολικές ποσότητες!
Γιατί....αν δεν τη σεβαστούμε, του χρόνου δεν θα βρούμε!
Προσέχουμε για να έχουμε!


Το πρώτο ματσάκι!


Παράλληλα θαυμάζουμε και τη φύση ολόγυρα!


Φτέρη 


Στη νότια πλευρά διακρίνεται το χωριό Ψάρι και στο βάθος τα βουνά της Ανδρίτσαινας


Στη βόρεια πλευρά διακρίνεται το χωριό Περδικονέρι και στο βάθος τα βουνά της Αχαίας.
 

 Στη βορειοδυτική πλευρά διακρίνονται τα χωριά Τρόπαια και Βυζίκι και στο βάθος το βουνό Ερύμανθος.


Ο ήλιος ανέβηκε ψηλά! Λαμποκοπά η κορυφή του Αγιολιά!
Ώρα για επιστροφή!
Συναντάμε κι άλλους περιπατητές και ....ένα κοπάδι πέρδικες που ξεπετιούνται  από τους βράχους με δυνατό φτερούγισμα προς την απέναντι πλαγιά. Ούτε λόγος για φωτογράφηση! Δεν προκάμαμε!


Με το αποτέλεσμα ......των κόπων μας!


Πρέπει να την κρεμάσουμε σε σκιερό μέρος για να ξεραθεί. Αν την βλέπει ο ήλιος θα μαυρίσει, ενώ στη σκιά θα κρατήσει το φυσικό της χρώμα.
Μόλις ξεραθεί θα την τρίψουμε, θα τη βάλουμε σε γιάλινα βαζάκια και.... καλή επιτυχία στα φαγητά μας!

4 σχόλια:

  1. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Καλά μαγειρέματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι σίγουρος ότι τα μπριζολάκια που θα βάλεις απ' αυτή τη ρίγανη θα είναι πεντανόστιμα, γιατί θ' απολαμβάνεις και τον κόπο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι σίγουρα! Και μπριτζολάκια....και κατσικάκι λαδορίγανη....ή απλώς ψωμάκι ψητό με λάδι και ρίγανη!
    Ευχαριστώ, νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή