Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παλιές ηχογραφήσεις-Κυρία Πίκω, η Τριπολιτσιώτισσα

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε παλιές ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών της δεκαετίας του '30, που τραγουδά η Πηνελόπη Χριστοπούλου ή όπως είναι γνωστή, η κυρία Πίκω από την Τρίπολη.
Χάρη στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που αγαπούν το γνήσιο δημοτικό τραγούδι, που έχουν συλλέξει και  διασώσει αυτά τα ντοκουμέντα της μουσικής μας παράδοσης  και φροντίζουν να τα αναρτούν στο διαδίκτυο, μας δίδεται η ευκαιρία να τα χαιρόμαστε όλοι.
Κάνουμε λοιπόν μια αναδημοσίευση των ηχογραφήσεων της Πηνελόπης Χριστοπούλου ή κυρίας Πίκως από το youtube και συγκεκριμένα από τους λογαριασμούς των   https://www.youtube.com/user/kitsiosSpyrou  απ' όπου αναδημοσιεύουμε και το βιογραφικό   και  https://www.youtube.com/user/xrhstos5070
Και οι δύο έχουν "ανεβάσει" πάμπολλα δημοτικά τραγούδια.

Βιογραφικό Πηνελόπης Χριστοπούλου (Πίκω)


 
Γεννήθηκε στην Τρίπολη την πρωτομαγιά του 1905. Ο πατέρας της είχε ταβέρνα. Εκεί που ήταν οι παλιές φυλακές ήτανε το σπίτι της και είχαν κτήμα μεγάλο. Σήμερα είναι η αγορά του Δήμου. Ήσαν 16 παιδιά, 14 κορίτσια και 2 αγόρια, αλλά έζησαν μόνο τα επτά και ένας γιος, ο Αντώνης. Στο σπίτι τους ερχόταν από ένα χωριό ένας μεγαλύτερος της ξάδερφος. Τραγούδαγε καλά και της μάθαινε τα τραγούδια. Εκείνη έγραφε τα λόγια και τα τραγουδούσε συνέχεια. Είχε καλή φωνή. Σιγά-σιγά την έμαθε ο κόσμος και την καλούσαν στους γάμους. Όπου πήγαινε γινόντουσαν τα καλύτερα γλέντια. Ένας στην Τρίπολη είχε μαγαζί με δίσκους, Νούτσος λεγόταν, την πρότεινε στην εταιρία Ε.Μ.Υ. και πήγαν στην Τρίπολη 4 άτομα να την ακούσουν. Ο ένας ήταν ο Τούντας. Την κάλεσαν στην Αθήνα, μαζευτήκανε στο σπίτι της αδερφής της στην Κυψέλη, ήρθαν και όργανα Εκείνη ντρεπόταν, αλλά με το πρώτο τραγούδι ενθουσιάστηκαν όλοι και τη σήκωσαν στα χέρια. Μετά έκαναν πρόβες εκεί στο σπίτι, ήταν εκεί και ο μεγάλος κλαρινίστας Νίκος Ρέλλιας, που τη συνόδευε στις πρόβες. Τους δίσκους ηχογράφησε το 1932. Ένα χρόνο μετά ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στο Κολωνάκι. Απ' τους δίσκους της σώζονται μόνο επτά, δηλαδή 14 τραγούδια. Τα τραγούδια της είχαν μεγάλη επιτυχία, ακόμα και στην Αμερική στάλθηκαν χιλιάδες δίσκοι. Στην Τρίπολη την ξέρανε σαν Πίκω και ντρεπόταν για τη διασημότητα. Η Πίκω το 1998 εγκαταστάθηκε σε συγγενείς της στην Τρίπολη, όπου και πέθανε.






































3 σχόλια: