Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» εόρτασε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα 2016

Τιμή στη μνήμη των Αγίων μεγίστων  φωστήρων Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων, απέδωσε ο, επί 150ετία  συνεχούς πνευματικής προσφοράς στον ελληνικό λαό, Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», με σεμνή τελετή την οποία  πραγματοποίησε  το απόγευμα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου ε. έ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, στο μέγαρο επί της πλατείας Καρύτση στην Αθήνα. 
Επελέγη η 30η Ιανουαρίου για την εκδήλωση, γιατί  αυτή την  ημέρα  τιμώνται οι Τρείς Ιεράρχες από την Εκκλησία μας, από τα  σχολεία  μας,  από τον  ευσεβή  και νοήμονα λαό μας. Λέμε νοήμονα λαό γιατί  γνωρίζει και αντιλαμβάνεται  αυτός ο λαός ότι   τον περιπαίζουν, με το να διαρρέουν το τελευταίο διάστημα διάφορες  δήθεν πληροφορίες ότι προτίθενται κάποιοι ηγετίσκοι με προοδευτικές, (βλέπε σκοταδιστικές, οπισθοδρομικές  ή ισοπεδωτικές «παγκοσμιοποιημένες»  ιδεοληψίες),  πως θα καταργήσουν την σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών!
Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
Μέλος του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
 Ίσως, δίκαια  αναλογίζεται αυτός ο βασανισμένος λαός, υποθέτει και δίνει την απάντηση:
 «Αφού σε πάρα πολλά σχολεία,   επέτρεψαν- ανέχτηκαν  αυτοί οι ηγετίσκοι  να σπουδάζουν παιδιά - πολλά παιδιά - ξενόφερτα, χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα, κυρίως  από μουσουλμανικές χώρες, «συνεπώς»… δεν είναι σωστό να τιμούν, αντίθετα με τις θρησκευτικές δοξασίες τους,  τούς Ορθόδοξους Αγίους της χώρας που σπουδάζουν δωρεάν, και είναι δωρεάν αφού τα έξοδα τα πληρώνουν είτε το θέλουν είτε όχι οι φτωχοί γηγενείς!».
 Έτσι ο νοήμων ιστορικός λαός μας, τον οποίο κατάντησαν κατηφή, ενδεή, με συσσωρευμένο πόνο,  δέχεται … «μοιρολατρικά»  τις ανατροπές των παραδόσεών του!

 

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,  Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας  Ιστορίας και τέως Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (φωτο), μετά το χαιρετισμό του προς τους παραβρισκόμενους, μίλησε συνοπτικά για το νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
 Αμέσως ο λόγος δόθηκε  στον Συγγραφέα, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας  και Θεολογίας  σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού Χρήστο Γιανναρά.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και την πνευματική προσφορά  των τριών Αγίων  της Ορθοδοξίας, τον  Μέγα Βασίλειο, τον  Ιωάννη Χρυσόστομο  και  τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό  (Θεολόγο), των οποίων η εορτή καθιερώθηκε ως εκκλησιαστική, των Τριών Ιεραρχών κατά τον 11ο  αιώνα και ως εορτή της εκπαίδευσης  τον 19ο αιώνα.

Συνδέεται δηλαδή η σχολική γιορτή των Τριών Ιεραρχών με την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας, με τις ρίζες μας!
Ο επιφανής καθηγητής Χρήστος Γιανναράς  μίλησε και για την σημερινή ελληνική παιδεία και τα διδακτικά βιβλία που ενίοτε στοχεύουν  στο να δημιουργούν νεοέλληνες οπαδούς ιδεολογικών κατευθύνσεων.
Ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου στα βιβλία ιστορίας του Δημοτικού Σχολείου έχουν παραληφθεί οι εικόνες των ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως του-21, ενώ περιγράφεται- αναφέρεται  η γνωστή εγκληματική οργάνωση, η αυτοαποκαλούμενη  επαναστατική,   «17 Νοέμβρη», η οποία εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές της χώρας μας!
Ο Χρήστος Γιανναράς (φωτο) έτυχε θερμής επιδοκιμασίας από, του υψηλού πνευματικού επιπέδου ακροατήριο.
 
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε  σύμφωνα με την παράδοση  η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας 2016.

 
 Φωτό: Αριστερά ο Χρήστος Γιανναράς και δεξιά ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης.
                      Σε χρέη οικοδέσποινας η κα Δήμητρα Μονιού.
 
Τέλος παριστάμενοι ιεροψάλτες μέλη του Φ.Σ.ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ  έψαλαν το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών και τον Ακάθιστο Ύμνο (φωτο).


Το άρθρο υπογράφει
ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου