Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

43ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας – Αποτελέσματα


Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) οργάνωσαν και πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, τον 43ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής. Συνδιοργανωτής φορέας της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Π.Ε. Αρκαδίας.
Φέτος η εκδήλωση του διαγωνισμού περιλάμβανε παρουσίαση παραδοσιακών χορών απ’ όλη την Ελλάδα, το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2016 από τα Λύκεια Ελληνίδων Άργους, Κιάτου, Πύργου, Τρίπολης και τον Χορευτικό Όμιλο Σκεπαστού Καλαβρύτων. Η παράσταση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών με την στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2016, στα Λαγκάδια διεξήχθη η προκριματική φάση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων δέκα επτά (17) άτομα για την τελική φάση του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Παρασκευή.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:
1.    Ζωή Μάργαρη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος.
2.    Ανδρέας Ζαχίλας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
3.    Νίκος Φιλιππίδης-Κώστας Φιλιππίδης, μουσικοί
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κώστας Παυλόπουλος, που συνεργάζεται γενικότερα με τον Δήμο για θέματα παραδοσιακής μουσικής.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Συμμετείχε χορωδία με παιδιά, νέους και νέες, από τα Λαγκάδια και τα Τρόπαια, που απέδωσαν τοπικά τραγούδια της Γορτυνίας. Η Λαογραφική Εστία Τρίπολης παρουσίασε πρόγραμμα με δρώμενα, χορούς και αυθεντικά τραγούδια της Αρκαδίας με την επιμέλεια του Βασίλη Παναγόπουλου.
Όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρουσίαση ενός ποιοτικού και πλούσιου προγράμματος με τραγούδι, μουσική, χορό και ευγενή άμιλλα, που απόλαυσαν οι θεατές και επιβραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες. 

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπρόσωπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων, τους πολιτευτές του νομού, καθώς και τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο της διατήρησης των διαχρονικών αξιών, μεταξύ των οποίων είναι το δημοτικό τραγούδι που αποτελεί ένα τμήμα του πολιτισμού μας, ιδιαίτερα στην εποχή μας που όλα αλλάζουν. Υποσχέθηκε την διατήρηση του θεσμού και τις επόμενες χρονιές και την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι της ΕΡΤ καθώς και των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Τρίπολης, Πύργου και Καλαμάτας, η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, η εφημερίδα Γορτυνία, καθώς και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του νομού και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Χορηγός επίσης ήταν και η επιχείρηση «Φυτώρια Τρουπή» της Τρίπολης που διέθεσε φυτά για τον στολισμό της σκηνής και για πολλοστή χρονιά.

Απονομές βραβείων:

Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν πολύ καλό και η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε αρκετά στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν έχουν ως εξής:
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες
Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι: Ηλίας Κρατημένος από το Καλονέρι Γορτυνίας με το τραγούδι «Κίνησε η Όλγα μας πρωί» και η Αγγελική Κίκιλη από Αθήνα, καταγόμενη από Βυτίνα  με το ποντιακό τραγούδι  «Αδά σον κόσμον αγαπώ»                 
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Ελένη-Μαρία Χαλέπα από την Αρτεμισία Μεσσηνίας με το τραγούδι «Μπερδεύτηκε μια λεϊμονιά» και ο Κωνσταντίνος Καλδής από τον Τσελεπάκο Αρκαδίας με το κλέφτικο τραγούδι «Τι έχεις καημένε κόρακα».
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Άγγελος Ρίζος από την Καρδίτσα με το τραγούδι «Που ΄σουν περιστερούλα μου» και ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος από την Άμφισσα με το ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό».
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών
Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι: Μαρίνα Βγενοπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας  με το τραγούδι «Ας παν να ιδούν τα μάτια μου», η Σταυρούλα Παπαγεωργίου από το Περδικονέρι Γορτυνίας με το τραγούδι «Τζιβαέρι» και ο Κωνσταντίνος Τσάμης από την Τρίπολη με το τραγούδι «Μαραίνομαι ο καημένος»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν τα αδέλφια  Μιχαήλ-Άγγελος Μπιστόλας και  Παναγιώτης Μπιστόλας  από την Βλαχοκερασιά Αρκαδίας με το τραγούδι «Νάσαν τα νιάτα δυο φορές» και «Του Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται» αντίστοιχα.
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Ρίζου Μαρία από Αθήνα με το τραγούδι «Σιανέ μου ποταμέ» Πάτμου και η Μαρία Πετροπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας με το τραγούδι «Μάνα μια κόρη που είδα ΄γώ».
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Ραφαήλ Ανδριανού από την Σαλαμίνα στην κρητική λύρα.
Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Σταμάτης Γυφτάκης από την Κυπαρισσία, στο κλαρίνο.
Το τρίτο βραβείο απέσπασε ο Στέφανος Ρίζος από την Αθήνα, στο βιολί.
Την παραδοσιακή ορχήστρα της εκδήλωσης αποτελούσαν οι: Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο-φλογέρα, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο-τραγούδι, Κώστας Παυλόπουλος τραγούδι,  Κώστας Κίκιλης βιολί, Χρήστος Λυκουρέντζος κρουστά, Λευκοθέα Φιλιππίδη τραγούδι (την πρώτη μέρα).
Στο τέλος της βραδιάς ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος τίμησε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους συντελεστές, προσφέροντας βιβλία γορτυνίων συγγραφέων και αναμνηστικά για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) ευχαριστούν όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.
Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου.

Γιάννης Πολίτης -Κώστας Παυλόπουλος


Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο -Κώστας Κίκιλης βιολί


Λευκοθέα Φιλιππίδη τραγούδι-Κώστας Φιλιππίδης λαούτο- Χρήστος Λυκουρέντζος κρουστά


Κώστας Παυλόπουλος, μουσικός-ερευνητής του δημοτικού τραγουδιού-καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού


Ευάγγελος Γιαννακούρας Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας

Οι διαγωνιζόμενοι, οι βραβεύσεις και τ' αναμνηστικά









 









































Ο Βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλίου με τους πρώτους νικητές στην κατηγορία ενηλίκων


Ο  Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης με τον νικητή στην κατηγορία του παραδοσιακού οργάνου


Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος προσφέρει αναμνηστικά στην κριτική επιτροπή


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γεώργιος Ρουμελιώτης στην απονομή του 2ου βραβείου στους ενήλικες


Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, ο οποίος παραβρίσκεται κάθε χρόνο στον διαγωνισμό για περισσότερο από μια εικοσαετία.


Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας βραβεύει τον δεύτερο νικητή στο παραδοσιακό όργανο.


Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον δημοσιογράφο 
Γιάννη Πολίτη, παρουσιαστή της εκδήλωσης.


 Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Κώστα Παυλόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του διαγωνισμού.


Οι εκπρόσωποι των Λαγκαδίων στις βραβεύσεις: Κανέλος Νικήτας αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσαφαράς πρόεδρος Τ.Κ. Λαγκαδίων, Χρήστος Καγιούλης τοπικός σύμβουλος


Οι εκπρόσωποι της 124 ΠΒΕ Αεροπορίας, ταξίαρχος ΧρήστοςΓληνός και επισμηναγός Δημήτρης Νικήτας στις βραβεύσεις


Ο π. Χρήστος Πετρόπουλος (βραβευμένος παλαιότερα) εκτός συναγωνισμού τραγούδησε το καθιστικό τραγούδι : "Τον άμμο-άμμο πήγαινα"

Η Λαογραφική Εστία Τρίπολης (χοροί, τραγούδια, δρώμενα)













Και η αναμνηστική μας: Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος στο μέσον, Βασίλης Παναγόπουλος πρόεδρος της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, Μαρίνα Διαμαντοπούλου πρόεδρος ΔΗΚΕ Γορτυνίας με τα μέλη της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης. Ευχαριστούμε πολύ!


Στην έναρξη της εκδήλωσης
Με πολύ αγάπη και σεβασμό για άλλη μια χρονιά είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε 
μια εκδήλωση θεσμό στην Γορτυνία. Προσωπικά αλλά και ως πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε  όλους τους συντελεστές.


Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, των φορέων, οι θεατές













Με πολύ χαμόγελο, ανάμεσα στην εκπρόσωπο της ΕΡΤ Δέσποινα Αρσένη(αριστερά) και στην γραμματέα του Δήμου  Γορτυνίας και της εκδήλωσης Ελένη Νικήτα(δεξιά)




Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης(22/7/2016) με τους παραδοσιακούς χορούς από τα Λύκεια Ελληνίδων Άργους, Κιάτου, Πύργου, Τρίπολης και ο Χορευτικός Όμιλος Σκεπαστού Καλαβρύτων

 Λύκειο Ελληνίδων Άργους


Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου


  Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

 
 Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης


 Χορευτικός Όμιλος Σκεπαστού Καλαβρύτων





Με τον Κώστα Παυλόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή της εκδήλωσης, την Άννα Ανδρουτσοπούλου αντιπρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών και τις κυρίες υπεύθυνες των χορευτικών συγκροτημάτων.

Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου