Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Γορτυνία- Το χιονισμένο βουνό "Αρτοζήνος" δείχνει ότι αγγίζει τον ουρανό! Λήψη από Λαγκάδια Γορτυνίας.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

Εικόνες από τις "Τραχανονοστιμιές" στο Ψάρι(Τρικολώνων) Γορτυνίας

Οι“Τραχανονοστιμιές» πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Ψάρι Τρικολώνων του Δήμου Γορτυνίας που οργάνωσαν οι τοπικοί φορείς της Κοινότητας((Σύλλογος Ψαραίων, Γευσιογνωστικό Κέντρο «Αρκαδιανή», Πρόεδρος της Τ.Κοινότητας και κάτοικοι του χωριού), με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ). 

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το πρωί και ήταν είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση, ανάδειξη και προβολή ενός κατ’ εξοχήν παραδοσιακού προιόντος της Γορτυνίας, του τραχανά,  μ’ όλα τα λαογραφικά και πολιτισμικά στοιχεία του. Είναι ένα παραδοσιακό προιόν υποτιμημένο, λόγω της σύνδεσης του με τις πολύ δύσκολες περιόδους διαβίωσης του λαού μας.
Με βάση το τραχανά, μαγείρισσες του χωριού και του συλλόγου έφτιαξαν διάφορες συνταγές παλιές αλλά και νέες με πολύ έμπνευση και φαντασία(τραχανοκεφτέδες, τραχανοτηγανίτες, τραχανόπιτες στο ξυλόφουρνο, κοκκινιστό τραχανά). Συγχρόνως δε, οι ειδικές σ’ αυτό, παρασκεύαζαν τραχανά(ζύμωμα, τρίψιμο, στέγνωμα) και έδειχναν στους επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους μαγειρέματος και να απολαύσουν τις γευστικότατες τραχανονοστιμιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου