Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσίαση του μουσικού λευκώματος της Γορτυνίας


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, η παρουσίαση του μουσικού λευκώματος  «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε....», λαογραφική έκδοση του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Πάνας» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Παυλόπουλου. 

Ύστερα από αίτηση του Δήμου Γορτυνίας στο Υπουργείο Πολιτισμού  το λεύκωμα εντάχθηκε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πήρε το σήμα ΕΕΠΚ 2018. 

Το λεύκωμα περιέχει την ντόπια μουσική παράδοση με 67 ηχογραφημένα τραγούδια της Γορτυνίας σε τρεις μουσικούς δίσκους, κείμενα και πληροφορίες για τα καταγεγραμμένα τραγούδια, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από λαικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Συμμετέχει πλειάδα γορτυνίων ερασιτεχνών και επαγγελματιών τραγουδιστών, φωνητικά σχήματα και αξιόλογοι μουσικοί.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός Γιάννης Παυλόπουλος, ενώ την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Κατερίνα Καφεντζή. 

Τίμησαν με την παρουσίας τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού και  κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης και από το Δήμο Γορτυνίας ο Αντιδήμαρχος Βυτίνας κ. Παναγιώτης Καραντώνης, ο αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Γιάννης Τσιούλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, κ. Ευστάθιος Κούλης και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας έστειλε τους χαιρετισμούς του και τις ευχές του. Επίσης τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτης Πλέσσιας και ο εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Κωνσταντίνος Καλύβας. Ιδιαιτέρως τιμητική  ήταν η παρουσία των ανθρώπων του Πολιτισμού και της Επιστήμης, όπως  της  κ. Αικατερίνης Καμηλάκη τ. Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και του νυν Διευθυντή κ. Ευάγγελου Καραμανέ, του Προέδρου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Αντωνίου Βογιαντζή, του κ. Ανδρέα Λαπούρτα εκπροσώπου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του καλλιτεχνικού διευθυντή του Λυκείου Ελληνίδων κ. Λευτέρη Δρανδάκη, του καθηγητή Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών κ. Γεωργίου Τρουπή και της καθηγήτριας Φιλοσοφίας κ. Μαρίας Μαντουβάλου.
Παρόντες επίσης πάμπολλοι γορτυνιακοί σύλλογοι και αδελφότητες της Αθήνας, εκπρόσωποι χορευτικών-λαογραφικών ομάδων από διάφορες περιοχές, καθώς και πλήθος κόσμου, γορτυνίων και μη που αγαπά την ελληνική παράδοση και κατά γενική ομολογία έμειναν ευχαριστημένοι τόσο από την παρουσίαση όσο κι από το λεύκωμα.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, γνωστοποιούμε ότι το μουσικό λεύκωμα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε...» διατίθεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας στα Τρόπαια. Πληροφορίες και συννενόηση για τον τρόπο που θα το προμηθευτείτε στο τηλ. 2797022700.

Οι φωτογραφίες είναι του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου.

Δελτίο Τύπου
Δήμος Γορτυνίας/ΔΗΚΕΓ


Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Πάνας" υπο την διεύθυνση του Κώστα Παυλόπουλου.
 "Εμείς καλά τον ήβραμε τον σπιτονυκοκύρη"


 Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος




 Κώστας Παυλόπουλος, Γιάννης Παυλόπουλος και η ορχήστρα
"Να χαμπηλώναν τα βουνά"



Από αριστερά: ο κ. Αντώνιος Βογιαντζής-Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, ο κ. Γεώργιος  Τρουπής-καθηγητής Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, η κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ,   κ. Αικατερίνη Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο κ. Κώστας Παυλόπουλος-μουσικός και καλλιτεχνικός επιμελητής του λευκώματος, ο κ. Παναγιώτης Πλέσσιας-Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, ο κ. Γεώργιος Καπλάνης-Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.


 Η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας 
της Ακαδημίας Αθηνών



 Η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας 
της Ακαδημίας Αθηνών
και η ορχήστρα


 Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού.



 Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή



 Η χορωδία του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υπό την διεύθυνση της κ. Αμαλίας Γούλα



  Η χορωδία του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υπό την διεύθυνση της κ. Αμαλίας Γούλα



 Προβολή βίντεο με τραγούδια και παλιές εικόνες της Γορτυνίας
 και η ορχήστρα: Παύλος Μπατσικούρας, Παναγιώτης Κοκκώνης, Κώστας Γιαννακόπουλος, Κρινιώ Τζαβέλα,  Δημήτρης Περής, Χρήστος Λυκουρέντζος


 Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι)



 Γιάννης Δημόπουλος-ερασιτέχνης τραγουδιστής
"Πήρα το ντουφεκάκι μου"



 Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο)



 Παύλος Μπατσικούρας (βιολί), Παναγιώτης Κοκκώνης (φλογέρα), 
Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο)



 Δημήτρης Περής (λαούτο-τραγούδι)
"Περδικούλα ημέρευα"







 Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Μαρία Μαντουβάλου, ο εκδότης της Γορτυνίας κ. Κωνσταντίνος Καλύβας, ο κ. Βασίλειος Σκολαρίκος







 Ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης



 Ο κ. Θωμάς Σαρακινιώτης ερασιτέχνης τραγουδιστής.
"Ποιον αγαπάς Πανάγαινα.."



 Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυκείου Ελληνίδων κ. Λευτέρης Δρανδάκης ξεφυλλίζει το λεύκωμα.



 Η κ. Σμαράγδη Αρβανίτη, αρχαιολόγος



 Ο κ. Δημήτριος Κυριακόπουλος, ερασιτέχνης τραγουδιστής
"Τρία καράβια αρμένιζαν"



 Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Μαρία Μαντουβάλου.



 Ο κ. Παναγιώτης Αγγελακόπουλος τραγουδιστής της παραδοσιακής μουσικής
 "Ενύχτιωσε και βράδιασε.."


 Κρινιώ Τζαβέλα (σαντούρι)



 Παναγιώτης Κοκκώνης (φλογέρα)



 Ο μουσικός Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι) επιμελήθηκε την εκδήλωση



 Αναμνηστική: Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος εν μέσω των χορωδιών, των τραγουδιστών και των συντελεστών της εκδήλωσης.



 Υπάλληλοι του Δήμου Γορτυνίας στην διάθεση του λευκώματος














 Ο κ. Γιάννης Συγγλέτος-ηχολήπτης, ο κ. Κώστας Παυλόπουλος-μουσικός, η κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ, ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος-Δήμαρχος Γορτυνίας, ο κ. Βασίλειος Κουτρουμάνος-φωτορεπόρτερ, ο κ. Γιάννης Παυλόπουλος-μουσικός.







  Ο κ. Παναγιώτης Καραντώνης-αντιδήμαρχος Βυτίνας, ο κ. Παναγιώτης Αγγελακόπουλος-τραγουδιστής, η κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ, ο κ. Κώστας Παυλόπουλος-μουσικός, ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος-Δήμαρχος Γορτυνίας, η κ. Κρινιώ Τζαβέλα-μουσικός, ο κ. Παναγιώτης Πλέσσιας-Πρόεδρος Παγγορτυνιακής,  ο κ. Γ. Σταθόπουλος από την Αδελφότητα Δημητσανιτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου