Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Σέρβου Γορτυνίας-Στη κορυφή Φραντζινέτα, Αύγουστος 2023

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Η παρουσίαση του βιβλίου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” στον Πύργο Πλαπούτα

Με την παρουσία πολλών φίλων, πατριωτών και επισκεπτών του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου μου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας”,  λαογραφικού περιεχομένου,
το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 στον Πύργο Πλαπούτα, στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ενταγμένη στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος πρώτος είχε διαβάσει τα κείμενα και έχει προλογίσει το βιβλίο. Επίσης μίλησαν η Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου αντιπρόεδρος της Εταιρείας και πρ. Πρόεδρος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε το μέλος του Δ.Σ. Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.

Επίσης, μίλησαν για το βιβλίο και απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργία Δημοπούλου, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παναγιώτης Μπένος, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος.
Η γράφουσα και  συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρθηκα στο ιστορικό κτίριο που μας φιλοξενούσε, τον Πύργο του στρατηγού Δημήτρη Πλαπούτα και την προσφορά όλης της οικογένειας Πλαπούτα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης και κατόπιν διάβασα αποσπάσματα από το βιβλίο που αφορούσαν στη ζωή των τσοπάνηδων παλιά, μιας και η Γορτυνία ήταν μια κτηνοτροφική περιοχή.
Ακολούθησαν δημοτικά τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, τον Βασίλη Βήλο κλαρίνο, τον Στέλιο Κατσιάνη λαούτο και τον Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” για την τιμή που μου έκανε, όσους δούλεψαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της εκδήλωσης και όλους όσοι παραβρέθηκαν.

Πολλά-πολλά ευχαριστώ στον Ευάγγελο Καραμανέ για την παρουσία του κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει, καθώς και για τα καλά του λόγια για το βιβλίο. Επίσης ευχαριστώ όλους τους ομιλητές καθώς όλους εσάς που μιλήσαμε στο τέλος της εκδήλωσης για τα όμορφα λόγια σας.
Όλα αυτά μου έδωσαν πολύ χαρά και ηθική ικανοποίηση.

 

 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου

 

Ευάγγελος Καραμανές, Ελένη Θανοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Ευάγγελος Καραμανές, Γεωργία Δημοπούλου, Έλενα Δημητρακοπούλου


Ευάγγελος Καραμανές, Παναγιώτης Μπένος, Έλενα Δημητρακοπούλου


 
Παναγιώτης Αγγελακόπουλος,  Έλενα Δημητρακοπούλου


 
  Ορχήστρα: Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Δημήτρης  Καραχάλιος τραγούδι, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά.






 
Μαρίνα Διααμντοπούλου, Γεωργία Δημοπούλου, Αλέξανδρος Θανόπουλος, Ελενη Θανοπούλου, κα Μπένου, Τάκης Θανόπουλος, Παναγιώτης Μπένος



Στο διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν επίσης:
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από το σύλλογο “Ελληνομνήμονες” και τον Σπύρο Κατσίρα που ήρθαν από την Καλαμάτα προσκεκλημένοι της Εταιρείας και πραγματοποίησαν την έκθεση και τις δύο μέρες, κάνοντας συνεχώς δωρεάν ξεναγήσεις.
Το βράδυ της Κυριακής 18/8 το κοινό παρακολούθησε προσηλωμένο την προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Παραβρέθηκαν και είχαν την φροντίδα της προβολής δύο γορτύνιοι συντελεστές της ταινίας, η βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Δημητρακοπούλου, δημότις Γορτυνίας (Πυρή) και ο ηχολήπτης Μαρίνος Αθανασόπουλος από τη Δημητσάνα.

 
 Η είσοδος του Πύργου Πλαπούτα


 
Έκθεση ιστορικών κειμηλίων-Ξενάγηση από τον Σπύρο Κατσίρα




 
Προβολή ταινίας "Ανεμος Ελευθερίας 1821"-Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος


 
 





Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

"Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας" παρουσίαση στον Πύργο Πλαπούτα 17/8/2024

Φίλες και φίλοι σας περιμένουμε στην παρουσίαση του βιβλίου μου "Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας" το Σάββατο 17/8/2024, 8.30 το βράδυ, στην ιστορική οικία των Πλαπουταίων (Πύργο Πλαπούτα), στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας.
Ένα βιβλίο λαογραφικού περιεχομένου, αφιερωμένο με πολύ αγάπη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Γορτυνία. Αποτελείται από 440 σελίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο δε σχεδιασμός έγινε από το δημιουργικό γραφείο Matrix Design στην Τρίπολη.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Συντονίστρια η Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια με τους: Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, Βασίλη Βήλο κλαρίνο, Στέλιο Κατσιάνη λαούτο, Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά.
Η παρουσίαση είναι ενταγμένη στις διήμερες εκδηλώσεις της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "ΣΤΡΑΤ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο...
(Μουσική επένδυση βίντεο: Αριστείδης Βασιλάρης φλογέρα και το τραγούδι "Τρισεύγενη στο γάμο σου") 

 
 

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Έκθεση ιστορ. κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα 17 και 18 Αυγούστου 2024

  
Έκθεση αυθεντικών ιστορικών κειμηλίων από τον σύλλογο "Ελληνομνήμονες" που μας έρχεται από την Καλαμάτα, στην ιστορική οικία των Πλαπουταίων στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, ύστερα από πρόσκληση της Εταιρείας μας στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων στις 17 και 18 Αυγούστου 2024.
Ο κύριος Σπύρος Κατσίρας θα κάνει συνεχώς ξεναγήσεις στα εκθέματα.
Ώρες 10.00 π.μ. -2.00 μ.μ. και 5.00 μ.-9.00 μ.μ.
Φίλοι πατριώτες και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα κομμάτι της ιστορία μας βλέποντας από κοντά αυτά τα μοναδικά και πολύτιμα εκθέματα. 



Λίγα λόγια για την έκθεση
"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

 
 





Σπύρος Κατσίρας
Βιογραφικό
Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα.
Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας τού μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες
αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας. Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της Παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 12 χρόνια, τα μέλη και ο Συλλέκτης έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα και παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης έχουν λάβει μέρος σε φωτογραφίσεις, σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ τα αντικείμενα προσφέρονται συχνά σε εταιρείες παραγωγής αφιλοκερδώς.
Τον Αύγουστο του 2021, επιλεγμένα εκθέματα φιλοξενήθηκαν για 1 μήνα στην Καρδαμύλη, στον Πύργο του Μούρτζινου. Η ανάθεση έγινε από το ΜΟΡΙΑΣ21, το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου για το 1821. Η Συλλογή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ ανάλογες εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές κατόπιν πρόσκλησης των αντίστοιχων Δήμων (ενδεικτικά Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρος, Αίγιο, Αιτωλικό, Άμφισσα, Γαλαξίδι, κ.α.). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Συλλέκτης, “τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα και θα μείνουν εδώ, ώστε να περάσουν στην επόμενη γενιά”. 



Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Εκδηλώσεις στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας


  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟΥ "ΣTΡΑΤ. ΔΗΜ.  ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"

 Δελτίο Τύπου

Η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου  “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, θα οργανώσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, στις 17 και 18 Αυγούστου 2024, με σκοπό να συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας μας και του πολιτισμού, καθώς και στην ψυχαγωγία των επισκεπτών του τόπου μας.

 Καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα που περιέχει παρουσίαση βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου, παραδοσιακά τραγούδια, έκθεση ιστορικών κειμηλίων, προβολή ιστορικής επετειακής ταινίας. 


Οι εκδηλώσεις θα  πραγματοποιηθούν με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.




 Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 
- Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 

 

-ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας

Θα γίνονται συνεχείς ξεναγήσεις στα εκθέματα





 

- ώρα 8.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή
Ομιλίες:
-Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, συγγραφέας του βιβλίου
-Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης, συντονίστρια της παρουσίασης

 

 

 

 



Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα: Δημήτρης Καραχάλιος τραγούδι, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά











- Κυριακή 18 Αυγούστου 2024 

 
-ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας

"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

 

 

-ώρα 8.30 μ.μ. Προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821”- Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος




 

Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Στη ταινία «Άνεμος Ελευθερίας» συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας. 


Επικοινωνία:  et.dplapout@gmail.com


   Η πρόεδρος                                                                             Η Γραμματέας
Δημοπούλου Γεωργία                                                              Διαμαντοπούλου Μαρίνα